Međimurje Press
Ekologija

Rezultati Greenpeaceove predizborne ankete

Greenpeace u Hrvatskoj prošlog je tjedna na adrese pet političkih stranaka/koalicija koje prema anketama prelaze izborni prag (Domovinski pokret, HDZ, Most, Možemo! i SDP) poslao anketni upitnik o njihovim stavovima i planovima po pitanju energetske tranzicije i zaštite okoliša. 

 Od pet stranaka odgovorili su SDP, Domovinski pokret, Možemo! i Most, dok HDZ, sada već tradicionalno, nije odgovorio na Greenpeaceov upitnik. Međutim, stavovima HDZ-a imali smo prilike svjedočiti proteklih godina. Dosadašnja hrvatska klimatska i energetska politika pokazala je nedostatak ambicija i rezultat su minimalna ulaganja u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost, dok je naglasak bio na ulaganjima u fosilnu infrastrukturu.

S obzirom na sve jače i sve češće posljedice klimatskih promjena koje osjećamo na vlastitoj koži, Greenpeace je strankama postavio pitanja primjerena ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazimo i kao zemlja i kao planet. Stoga je od stranaka traženo da se, između ostalog, konkretno izjasne o fosilnom plinu i novim ulaganjima u plinsku infrastrukturu te potencijalu Hrvatske da od 2030. godine svu električnu energiju za vlastite potrebe proizvodi iz obnovljivih izvora energije.

– Prema odgovorima vidljivo je da se stranke slažu da je Hrvatskoj potreban odmak od fosilnog plina i da podržavaju ulaganja u obnovljive izvore energije (OIE) i energetsku učinkovitost. Međutim, niti jedna stranka ne vidi Hrvatsku kao predvodnicu u proizvodnji OIE iako za to postoji golem potencijal koji, pogotovo u energiji sunca, ni izbliza ne koristimo u dovoljnoj mjeri. U energetskim temama u kojima, umjesto ‘da’ i ‘ne’, dominiraju odgovori ‘djelomično’, može se predvidjeti da će Hrvatska i dalje kaskati za trendovima u EU, umjesto da bude primjer drugim zemljama, pogotovo u vlastitom okruženju. Mi vidimo Hrvatsku u toj ulozi prvaka, ali čini se da je takvom ne vide i političke stranke, od kojih prečesto čujemo “da, ali…” – istaknula je Petra Andrić, programska voditeljica Greenpeacea u Hrvatskoj.

S druge strane, sve stranke osim Mosta slažu se s tim da nova Vlada treba naložiti INA-i vađenje plinske platforme Ivane D s dna Jadranskog mora, kao što je to kompaniji već naredio Državni inspektorat, a što je dosadašnja Vlada propustila učiniti. Most se s tom tvrdnjom slaže samo djelomično, ali nije obrazložio zbog čega.

Sve stranke koje su odgovorile na upitnik također su suglasne da Hrvatska treba do kraja godine ratificirati Globalni sporazum o oceanima koji je potpisala, te su spremne snažno poduprijeti i zagovarati ambiciozan Globalni sporazum o plastici.

– Dobra je vijest da među ispitanim strankama ipak vlada konsenzus o zaštiti prirode. No po pitanju energetike vidljivo je da još uvijek nedostaje političke hrabrosti i vizije  – zaključila je Andrić i dodala da će Greenpeace i od sljedeće garniture na vlasti tražiti da Hrvatska iskoristi svoje očite prednosti i potencijale.

Rezultate Greenpeaceove ankete, uključujući cjelovite odgovore i pojašnjenja  stranaka, možete pronaći na ovoj poveznici.

Željka Lastavec

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja