medjimurjepress@gmail.com

Čestitka gradonačelnika Grada ČAkovca Stjepana Kovača povodom Dana antifašističke borbe

Povodom Dana antifašističke borbe, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač uputio je čestitku u kojoj stoji:

Poštovane sugrađanke i sugrađani!

Dan antifašističke borbe praznik je kojim obilježavamo ne samo formiranje prvog organiziranog pokreta otpora u našem dijelu Europe, već i dan kad je započela borba koja će nepune četiri godine kasnije rezultirati oslobađanjem zemlje i svrstavanjem Hrvatske na pobjedničku stranu u 2. svjetskom ratu.

Okupljanje 70-tak partizana u šumi Brezovica kod Siska početak je oružanog otpora nacističkim i fašističkim okupatorima i njihovim domaćim pomagačima, a kroz jedinice Narodno-oslobodilačke vojske do kraja rata proći će pola milijuna hrvatskih građana. Unatoč pokušajima revizije povijesti i relativiziranja partizanskog pokreta kojima svjedočimo u posljednje vrijeme, činjenice govore da je Hrvatska razmjerno broju stanovnika imala najjači pokret otpora u Europi. One govore da je naša zemlja jednom za sva vremena vratila okupirane i otuđene dijelove nacionalnog teritorija, od Istre, otoka, Rijeke i Zadra, preko Baranje, pa sve do našeg Međimurja. Činjenica je da su odlukama ZAVNOH-a i AVNOJ-a donesenima tijekom i nakon 2. svjetskog rata postavljeni temelji današnje slobodne Hrvatske.

Odmazda bez sudskih postupaka nad poraženima i dijelom civilnog stanovništva te politički progoni koji su uslijedili nakon završetka rata, ne mogu izbrisati pozitivne strane narodnog partizanskog pokreta koji je oslobodio Hrvatsku. Mi u Međimurju to najbolje znamo jer smo zahvaljujući toj pobjedi dio današnje Hrvatske!

Sretan Vam Dan antifašističke borbe!

gradonačelnik

Grada Čakovca

Stjepan Kovač“

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*