medjimurjepress@gmail.com

Svečano u Hemuševcu, uz blagdan Male Gospe

U utorak, 8. rujna, svečano je u Hemuševcu obilježen blagdan Male Gospe, mjesno proštenje. U Hemuševcu je kapela posvećena uznesenju Bl. Djevice Marije, podignuta 1900. godine. Po kalendaru, blagdan Male Gospe je uvijek 8. rujna. Zove se tako, budući da se slavi “mala Marija”, spomendan Marijinog rođenja, za razliku od “Velike Gospe”, blagdana Marijinog uznesenja na nebo, 15. kolovoza.

Za crkveni kalendar je karakteristično da za kalendarske spomendane svetaca uzima njihov “rođendan za nebo”, to jest njihov smrtni dan. U tri slučaja se, naprotiv, kao blagdan slavi početak zemaljskog života: Isusovo rođenje na Božić, rođenje Ivana Krstitelja 24. lipnja i Marijino rođenje – Malu Gospu 8. rujna. Iako je Mala Gospa manji blagdan, nezapovijedan, vrlo je drag puku.

Toga dana mnogi hodočaste u marijanska svetišta ili barem na misu u najbližu crkvu. Mala Gospa donosi jesen pa se u puku kaže “Gospa Mala – jesen prava!” O Maloj Gospi se lastavice skupljaju za odlazak. U puku je riječ, da ih Marija odvodi u tople krajeve, kao što ih i vraća na proljetni marijanski blagdan Blagovijest (25. ožujka). Sijeno do Male Gospe treba biti spremljeno, jer nema više pravog sunca i teško će ga biti sušiti. I pčele donose med do Male Gospe, a onda prestaju, znaju reći pčelari.

Uz druženje mještana Hemuševca i njihovih gostiju, održana su i tradicionalna misna slavlja, a nakon poslijepodnevne mise, održan je i kratki koncert Udruge „Pjesma“ iz Donjeg Kraljevca. Misna je slavlja predvodio župnik Župe sv. Roka u Draškovcu, čiji je i Hemuševec dio, velečasni Matija Vonić, a nazočili su i predstavnici Grada Preloga, predsjednik Gradskog vijeća Đuro Ujlaki, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Željko Poredoš, predsjednica Mjesnog odbora Hemuševec Jacinta Matjačić te predstavnici udruga s područja Hemuševca i Draškovca.

(žs)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*