Međimurje Press
Izložbe

Izložba povodom Dana žena u Prelogu

Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka, a tog dana slave se ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Međunarodni dan žena nastao je kao inicijativa socijalističkih organizacija u razdoblju prije Prvog svjetskog rata u borbi za jednakost, pravo glasa kao i emancipaciji žena.

Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku. Početkom Prvog svjetskog rata žene širom Europe su 8. ožujka 1913. održale demonstracije za mir. Od 2016. godine u Hrvatskoj se Dan žena obilježava prosvjednom manifestacijom Noćni marš. Tradicionalno se održava u večernjim satima 8. ožujka, prvih godina samo u Zagrebu, a od 2019. godine i u Splitu, Rijeci, Puli i Zadru.

Na izložbi koja se tradicionalno održava u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga povodom Međunarodnog dana žena, svoje kreativne radove izložile su brojne autorice, članice udruga: Županijska liga protiv raka Čakovec „Nova nada“, Udruga žena „Brest“ Podbrest, Udruga slobodnih umjetnika „Mura“ Podturen, Udruga žena „Priločko srce“, Udruga umirovljenika Prelog, Creamica populi iz Varaždina, te Anja Pintar, Helena Fijok Benković, Sonja Tošić Grlač, Verica Gudlin, Marija Novak, Anica i Maja Tisaj, Anđa Žvorc, Vesna Golubić, Marija Bermanec i Đurđa Novak.

Programu otvorenja izložbe pridružili su se članovi Književnog kruga Prelog, a literarne radove predstavili su: Ivanka Novak, Marija Bermanec, Barbara Matulin Lepen, Ivan Grahovec, Vinko Rojko, Katarina Herman, kao i predsjednica Županijske lige protiv raka Čakovec, kluba „Nova nada“ Jasenka Štefić.

Izložba se može razgledati do 9. ožujka 2023.

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja