Međimurje Press
Političke stranke

Priopćenje Socijaldemokratskog foruma žena povodom Dana žena

Lijepo je primiti cvijet kao znak pažnje, otići na kazališnu predstavu ili ples organiziran povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena. No, deklarativno obilježavanje važnog dana za ženska prava nije dovoljno.

I nadalje smo patrijarhalno društvo u kojem žena nije jednaka muškarcu. Ravnopravnost spolova ne temelji se na negiranju, već na prihvaćanju i jednakom vrednovanju različitosti između muškaraca i žena.

Obilježavanjem 8. marta želimo podsjetiti na teško izborena prava koja se ne smiju oduzeti, niti umanjiti. Jedino društvo jednakosti može biti pravedno i uspješno društvo i zato mi socijaldemokratkinje zahtijevamo ravnopravnost žena i muškaraca u društvenom odlučivanju na svim razinama društva. A to znači da zahtijevamo uklanjanje stereotipa o tradicionalnoj ulozi žene koja treba služiti muškarcu u obavljanju njegovih zadataka i skrbiti o obitelji. Zahtijevamo nultu toleranciju prema nasilju nad ženama (fizičkom, seksualnom, psihičkom, ekonomskom), zahtijevamo jednaku ekonomsku neovisnost žena i muškaraca, jednaku plaću za rad jednake vrijednosti, vrednovanje neplaćenog kućanskog rada (83% rutinskih kućanskih poslova obavljaju žene), te rješavanje siromaštva samohranih majki, samaca i starijih žena kao i mogućnost odlučivanja o vlastitom tijelu. Moramo znati kako vrijeme provedeno izvan plaćenog rada, nije „slobodno vrijeme“ žene. Usklađivanje rada i privatnih obaveza, kao i skrbi, rodno je pitanje.

To su vrijednosti koje živimo, za koje se svakodnevno borimo i nastavit ćemo se boriti. Neka nam obilježavanje Dana žena bude inspiracija za nastavak borbe za rodnu ravnopravnost i jačanje svijesti cijelog društva o putu koji nam predstoji kako bi se postigla stvarna i učinkovita jednakost između muškaraca i žena.

Sretan Dan žena svim ženama, majkama, radnicama, djevojkama, bakama, sestrama, prijateljicama, kolegicama!

Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske 

Socijaldemokratski forum žena SDP-a Međimurja

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja