Međimurje Press
Hrvatska IT

Protiv uvođenja 5G tehnologije, čiji učinci na ljude i okoliš nisu istraženi.

GLOBAL 5G PROTEST DAY u HRVATSKOJ 25.01.2020.

Međunarodne prosvjede građana protiv uvođenja 5G tehnologiječiji učinci na ljude i okoliš nisu istraženi.

Na tu činjenicu i  moguće posljedice nesmotrenog uvođenja te tehnologije upozoravaju vodeći svjetski znanstvenici, koji se bave biološkim učincima zračenja radiofrekvencijskih elektromagnetskih polja.

Oni su uputili dramatičan apel  UN-u i WHO-u u kojem upozoravaju da se 5G tehnologija ne bi trebala uvoditi prije nego li se znanstveno ne utvrde moguće posljedice na zdravlje ljudi i ekosustave. (https://www.emfscientist.org/index.php/emf-scientist-appeal). Apel je potpisalo preko 252 znanstvenika iz četrdesetak zemalja, koji su zajedno objavili više od 2000 stručno recenziranih znanstvenih radova s tog područja.

Građani u mnogim državama, posebno tamo gdje se ne govori samo o dobrobiti 5G tehnologije, nego i o mogućim štetnim učincima, traže zaustavljanje njezinog uvođenja i neovisna znanstvena istraživanja.

Mnogi su gradovi to već učinili, primjerice Bruxelles (ministrica za okoliš regionalne vlade izjavila je kako „građani Bruxelessa nisu pokusni kunići čije će se zdravlje prodati za profit“ (https://www.brusselstimes.com/brussels/55052/radiation-concerns-halt-brussels-5g-for-now/) Geneva, 130 gradova i općina u Italiji, neki gradovi u Velikoj Britaniji, Irskoj, Nizozemskoj, Kanadi, Grčkoj…

Osviještenost, informiranost i aktivizam građana čini razliku između gradova koji obustavljaju 5G mrežu i onih koji tu tehnologiju uvode (Osijek, Zagreb, Pula…)

Prosvjedni skupovi u Hrvatskoj održati će se u nekoliko hrvatskih gradova dana 25.01.2020. od 11:00 do 12:00  sati na lokacijama:

  • ZAGREB, Trg Bana J.Jelačića (kod kipa),
  • RIJEKA, Korzo 24 (ispred HRT Rijeka),
  • ZADAR, Narodni trg,
  • OSIJEK, Šetalište Petra Preradovića (kod Kino Europa),
  • KARLOVAC, Trg hrvatskih branitelja (kod k.br. 5),
  • DUBROVNIK, Stradun

Voljeli bismo da podržite naš prosvjed (https://www.facebook.com/events/2733346726722140/) jer samo zajedničkim aktivizmom građanskih udruga i inicijativa možemo se izboriti za kvalitetniju životnu sredinu, štititi zdravlje nas i očuvati okoliš.

Ukratko o nama:

Mi smo građanska inicijativa Stop5G Croatia https://www.facebook.com/groups/Stop5GCroatia/http://stop5gcroatia.simplesite.com/444738350, dio međunarodnog pokreta građanskih inicijativa, koje traže obustavljanje uvođenja 5G tehnologije sve dok se ne istraže njezini dugoročni biološki učinci, te utvrdi da neće biti štetnih posljedica po ljudsko zdravlje i okoliš.

Cilj nam je okupiti i povezati građanske inicijative i udruge u Hrvatskoj, koje se zalažu za podizanje svijesti o zdravstvenim rizicima zračenja bežičnih tehnologija, primjenu načela opreza (princip ALARA), kvalitetniju zakonsku legislativu i transparentnu javnu raspravu.

Osim priznatih znanstvenika i liječnika podržavaju nas mnoge domaće udruge i inicijative građana kao što su Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja (HUZEZ), Zagreb bez zračenja, ekološke udruge poput Eko Zagreb, udruženja pčelara i dr.

Za sva pitanja možete nam se obratiti na e-mail adresu stop5gcroatia@gmail.com ili putem telefona na +385 95 384 0031 (Maja) ili +385 91 465 3941 (Ankica).

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja