medjimurjepress@gmail.com

Svjetski dan audiovizualne baštine

Svjetski dan audiovizualne baštine koji se obilježava 27. listopada održava se u organizaciji Kino mreže i Hrvatskog filmskog arhiva (Hrvatske kinoteke) u 29 kina diljem Hrvatske.

Obilježava se 27. listopada, odlukom 33. sjednice Generalne konferencije UNESCO-a iz 2005. AV baština svjedok je ekonomskoga, političkoga i društvenoga razvoja, evolucije i edukacije, znanstvenoga znanja, raznolikosti kultura naroda i zajednica, kao i razvoja prirode i svemira. Inicijatori rezolucije bili su potpuno svjesni iznimne osjetljivosti arhiva, ali i činjenice da napori za njihovo očuvanje mogu biti vrlo skupi. AV zapisi (pokretne slike i snimljeni zvuk) vrijedan su povijesni izvor.

Prirodne katastrofe mogu preko noći izbrisati baštinu, a ratovi, krađe, vandalizam i ljudska nebriga već su uništili mnoge zbirke. Čuvanje AV baštine složen je proces koji zahtijeva niz pravnih, institucijskih, tehničkih i financijskih rješenja. Nedostatak skrbi o njoj rezultirat će za manje od deset godina gubitcima čitavoga njezina poglavlja te dovesti do nepopravljivog osiromašenja ljudske memorije, kulture i identiteta.

(mp)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*