Međimurje Press
SvijetVijesti

Vlada SR Njemačke planira legalizaciju prodaje i konzumacije kanabisa!

“Odrasli će ubuduće smjeti kupovati i posjedovati količine do 30 grama kanabisa, u ograničenoj mjeri bit će dozvoljeni i uzgoj za vlastite potrebe”, izjavio je ministar zdravstva Karl Lauterbach prilikom predstavljanja prijedloga zakona.

Nacrt zakona nadalje predviđa prodaju kanabisa “za uživanje” u specijaliziranim ovlaštenim prodavaonicama a kasnije iu apotekama. Prodaja bi bila dopuštena samo punoljetnim osobama. 

Prema riječima socijaldemokratskog ministra Lauterbacha, cilj zakonske inicijative savezne vlade je potiskivanje ilegalnog tržišta.

“Broj konzumenata i količina THC-a u ilegalnom kanabisu su u porastu. Vlada želi potisnuti crno tržište i dekriminalizirati kanabis scenu, što bi moglo pridonijeti boljoj zaštiti mladih i djece”, rekao je Lauterbach.

On je rekao kako je nacrt zakona prvo poslan Europskoj komisiji koja bi trebala biti ako se ovaj zakon provjeri s pravnom stečevinom EU.

Ako se pokaže da bi Njemačka donošenjem zakona mogla riskirati tužbu pred Europskim sudom, zakon će biti promijenjen. Do sada su u Njemačkoj legalni pristup kanabisu imali samo teško oboljeli pacijenti.

“Uvodimo kontrolirano izdavanje kanabisa odraslima u svrhe uživanja u licenciranim prodavaonicama”, stoji u koalicijskom ugovoru nove njemačke vlade koju čine socijaldemokrati, zeleni i liberali. Ideja je da marihuana bude kvalitetna, da se zaštiti konzumenti i isuši crno tržište. 

Prema njemačkom društvu za promicanje konoplje, kanabis koji se prodaje na ulicama posljednjih godina sve se češće miješa s pijeskom, šećerom, staklom i začinima. Ili se pak prska sintetičkim tvarima koje žestoko pojačavaju utjecaj THC-a, vode trenutnim psihozama ili kolapsa krvožilnog sustava.

Zagovornici legalizacije kažu da bi čista marihuana, s točno određenim udjelom THC-a, znatno smanjila rizik da bi mladi otvoreni mogli u školi i kod kuće govoriti o kanabisu.

Foto: Christian Charicius

Izvor: hina.hr

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja