Međimurje Press
Vijesti

Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu koju je 2022. godine podigao USKOK protiv međimurskog župana Matije Posavca – objavila je Hina.

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv međimurskog župana Matije Posavca za zloporabu ovlasti i primanje mita kako bi njegov suoptuženik Josip Kobal bio ponovno imenovan za člana upravnog vijeća Županijske uprave za ceste.

Posavec je optužen i da je, koristeći autoritet župana, od međimurskog pročelnika Milorada Novkovića zatražio da u županijskom Odsjeku za imovinsko-pravne poslove zaposli nećakinju svoje poznanice, na radnom mjestu koje bi bilo adekvatno njenoj stručnoj spremi sveučilišnog ili stručnog prvostupnika javne uprave, iako nije bilo sistematizirano nijedno takvo radno mjesto.

Tužiteljstvo tvrdi da je Novković na županov zahtjev izmijenio pravilnik o sistematizaciji te raspisao javni natječaj kako bi najbolji rezultat ostvarila nećakinja Posavčeve poznanice koja je i dobila taj posao.

Posavca terete i da je pomogao pri zapošljavanju još jedne osobe u županijskom Upravnom odjelu za opću upravu, iako po broju bodova na testiranju nije zadovoljila ni ostvarila pravo izlaska na intervju.

U rujnu 2021. Posavec je priznao krivnju te podnio ostavku na mjesto župana, no potom je pobijedio na raspisanim izvanrednim izborima i ponovno postao međimurski župan.

“Sud nije prihvatio argumentaciju obrane te ćemo tijekom glavne rasprave nastaviti dokazivati ono što smo tvrdili u dosadašnjem tijeku postupka”, kazao je nakon sjednice odvjetnik Tomislav Barišić koji brani trećeoptuženog Milorada Novkovića. Dodao je da je sud odbio prijedloge obrane za izdvajanjem dokaza za koje obrana smatra da su nezakonito prikupljeni.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja