Međimurje Press
Zanimljivosti

Alarm – više od polovine novinara žali se na simptome burnouta, pregorijevanja na poslu!

Više od polovine novinara žali se na simptome burnouta, pregorijevanja na poslu! Alarmantan udio kolega ne uspijeva se nositi s iscrpljenošću, umorom i stresom, pokazalo je to istraživanje “Utjecaj pandemije i potresa na zdravlje i materijalni status novinara i urednika” koje je financiralo Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP), a provele su ga novinarke Večernjeg lista Iva Boban ValečićTanja Ivančić BeloševićNataša Vlašić Smrekar i Petra Maretić Žonja.

Anketa koju su provele među novinarima i urednicima iz različitih redakcija pokazala je da je COVID preboljelo nešto manje od polovine anketiranih, pri čemu je velika većina poslodavaca pokazala interes za njihovo zdravlje, a u 44,9 posto slučajeva zaposlenicima su ponudili i pomoć. Ipak, više od petine bolesnih od korone (22,5 posto) poslodavci nisu nazvali i raspitali se o zdravstvenom stanju. Polovini anketiranih u koroni je porastao opseg posla, a plaće su ostale iste.

– Podatak o 50 posto ispitanika koji doživljavaju burnout je toliko alarmantan da bi svako njegovo ignoriranje moglo dovesti do ozbiljnih posljedica, kako po zdravlje zaposlenika, tako i za opstanak poslodavca. Takvi zaposlenici, ako se odmah ne krenu oporavljati, mogu i sebi i poslodavcu uzrokovati više štete nego koristi – prokomentirala je Tanja Pureta, ugledna psihologinja, specijalistica organizacijske i industrijske psihologije.

Detalje možete naći u priopćenju na POVEZNICI.

Foto: Scribo-Shutterstock

Valentina Wiesner                                        

predsjednica DZNAP-a 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja