Međimurje Press
EkologijaKultura i obrazovanje

Šenkovečka knjižnica poziva na radionice za djecu „IDEMO U PRIRODU‟!

Knjižnica i čitaonica Šenkovec u suradnji s Javnom ustanovom Međimurska priroda organizira radionice za djecu. Radionice će se održavati u Šenkovcu u periodu od 23. do 27. kolovoza s početkom u 17 sati. Radionice traju do 19 sati. Broj polaznika je ograničen na 15 djece. Prijave se primaju do 20. kolovoza na broj Knjižnice i čitaonice Šenkovec: 040 343-751.

Učenici će tijekom 5 dana boraviti u prirodi. Boravak u prirodi biti će popraćen interpretacijskim govorima o fenomenima iz prirode koja ih okružuje kao i raznim aktivnostima koje će se provoditi po principima doživljajne pedagogije i tekućeg učenja.

Doživljajna pedagogija označava učenje i poučavanje stjecanjem neposrednog iskustva u stvarnim situacijama u kojima učenikov razvoj uključuje istovremeno kognitivno, emocionalno i voljno područje, uključujući korištenje svih osjetila, te djelotvorne socijalizacijske učinke. Naglašava se učenikov subjektivni doživljaj tijekom cijelog procesa učenja. Doživljaj je moguće steći samo neposredno sudjelovanjem, vlastitom djelatnošću i aktivnošću. Što je događaj posebniji, to je doživljaj intenzivniji, što je doživljaj intenzivniji, to je pedagoško djelovanje učinkovitije. Osmišljenim aktivnostima pomno strukturiranim tijekom učenici će postići očekivana postignuća tijekom procesa učenja.

Teme/aktivnosti koje će se obraditi prema načelima doživljajne pedagogije su:

Promatranje ptica (birdwatching)

Korištenje dalekozora, snimanje zvukova, upotreba ključeva i aplikacija za određivanje vrste

Igra: mapa zvukova, gradnja gnijezda

Dnevnik jednog drveta

Mjerenje duljine i širine nekog debla, opisivanje drveta, otisak kore i lista

Igra: oponašamo jedan dan drveta

Mikropješačenje

Skupljanje prirodnog materijala

Igra: pronađi skriveno (zadano) prirodno blago

Promjene u prirodi

Promatranje oblaka, mjerenje temperature, orijentacija u prirodi, skupljanje prirodnog materijala (otpalo lišće različitih boja, pera ptica), izrada 3D slike

Igra: oponašamo promjene

Priroda vs. mi

Sakupljanje smeća, kako koristiti mrežicu za kukce, sakupljanje ljekovitog bilja, izrada suncolovke

Igra: prilagodbe vrsta

Učenici se mole da nose sa sobom vodu i manji ruksak te da budu sportski obučeni (obavezne tenisice) i koriste pokrivalo za glavu.

Voditeljica programa je Monika Cindrić, prof. biologije i kemije iz Srednje škole Čakovec.

Roberta Radović

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja