Međimurje Press
Poljoprivreda

Održana sjednica Odbora za poljoprivredu i turizam s glavnim temama pomora pčela i problema u gospodarstvu!

Gradskoj vijećnici održana je 3. sjednica Odbora za poljoprivredu i turizam Gradskog vijeća Grada Čakovca u proširenom sastavu, s glavnim točkama analize događaja pomora pčela u Međimurskoj županiji i problema u gospodarstvu. O situaciji u poljoprivredi, voćarstvu, mljekarstvu, proizvodnji mesa, pčelarstvu i turizmu raspravljali su poljoprivrednici na čelu s predsjednikom Ivanom Martanom te uz prisustvo gradonačelnice Grada Čakovca Ljerke Cividini i župana Međimurske županije Matije Posavca.

Kako je pritom rekao Martan, ovo nije bio sastanak izričito za poljoprivrednike već za sve koji tom sektoru mogu pridonijeti, ali i da je izuzetno zadovoljan rezultatima, dijalogom i činjenicom da zajednica ima sluha za probleme s kojima se svakodnevno susreću. Pritom je najavio kako će se temeljem velikog pomora pčela za svaku općinu delegirati koordinator koji će biti veza između pčelara i poljoprivrednih proizvođača. Podsjetimo, na području djelovanja Udruge Međimurske županije „Agacija“, u travnju 2022. godine došlo je do masovnog uginuća pčela, temeljem čega je župan 5. svibnja donio Odluku o proglašenju prirodne. Na tom tragu obratio se i Željko Trupković, predsjednik Udruge te dodao kako Međimurje već ima povjerenike za određena područja i temeljem njihovog rada pozitivan primjer suradnje. „Kako je stupio na snagu zakon o upotrebi pesticida, točnije ne smije se vršiti prskanje pesticidima opasnim za pčele tijekom cvatnje, ali i da se svatko mora javiti prije prskanja, nadamo se da će se svi toga pridržavati“, rekao je i dodao kako je unatoč velikoj tragediji medna godina dobro krenula te su prinosi bili 20 kilograma po košnici.

Poljoprivreda zahtjeva našu punu pažnju, stoga smo Grad Čakovec i Međimurska županija krenuli u zajedničko rješavanje novonastalih problema kojih je mnogo, od objedinjavanja zemljišta, naknada nakon tuča i pomora pčela. Težit ćemo maksimalno otvoriti grad i županiju poljoprivrednicima, raznim subvencijama i potporama pomoći, kako bi poljoprivrednici mogli nastaviti dalje s radom“, naglasila je čakovečka gradonačelnica te dodala da se uskoro očekuje i prijava na natječaj za školsku užinu. Naime sve čakovečke školarce od nove školske godine očekuje besplatna užina, a na jelovnicima će im se naći zdravi međimurski obroci. Da je ovakva vrsta dijaloga dobrodošla potvrdio je međimurski župan koji se nadovezao na gradonačelnicu te najavio da i Međimurska županija radi na modelu osiguravanja užine svojim učenicima, ali i uključivanja proizvoda OPG-ova u školske i zdravstvene ustanove te domove umirovljenika. „U suradnji s Gradom Čakovcem posvećujemo punu pozornost poljoprivredi i našim poljoprivrednicima. Drago mi je da smo danas na čakovečkom proširenom odboru i želja je da održavamo što više ovakvih sastanaka, ali i slušamo poljoprivrednike. Oni moraju znati da u javnoj upravi u Međimurju imaju suradnika i vrata su im otvorena za sva rješenja i kreativne ideje. Otvorili smo mnogo tema, no i dali neka rješenja koja smo mogli u ovom trenutku. Dobio sam informaciju kako nekima nisu isplaćene štete od prošle godine zbog suše, pa ću postaviti to pitanje u petak kada sam u Zagrebu u Ministarstvu poljoprivrede na sastanku zbog aktualnih nepogoda“, naglasio je Posavec i dodao kako će se izraditi program za one koji su pretrpjeli štetu 25. i 28. svibnja, za njih su predviđena određena sredstva te će biti obeštećeni.

(gč)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja