Međimurje Press
Poljoprivreda

Demonstracijska aktivnost o suzbijanju štetnika pomoću senzora u nasadu jabuke u Peklenici

Savjetnici Ministarstva poljoprivrede održat će u utorak, 4. lipnja 2024. godine s početkom u 9 sati u nasadu tvrtke Fortuna Agro d.o.o. u Peklenici (Ulica Kralja Tomislava 6, 40315 Mursko Središće) demonstracijsku aktivnost pod nazivom „Korištenje senzora u višegodišnjim nasadima“.

Suvremena proizvodnja jabuka u nasadima guste sadnje (slabo bujna vegetativna podloga M9), pokrivene mrežom protiv tuče i sustavima s vodom, ograničava čak 240 različitih štetnih organizama (najviše fitofagnih kukaca i grinja) i 80-ak različitih uzročnika bolesti (ekonomski značajni, periodički ili povremeni i karantenski organizmi). U svrhu određivanja stvarne potrebe njihova suzbijanja i određivanja optimalnih rokova u međimurskim su voćnim nasadima kroz platformu „e-Motrenje“ tijekom 2023. sezone postavljene nove mjerne stanice i lovke opremljene kamerama. Voćari će biti upoznati s mjestima postavljanja i vrstama digitalne opreme u voćnjacima, načinom rada i mogućnostima pristupa (kako koristiti informacije iz senzora u višegodišnjim nasadima). Na primjeru nekih ekonomski stalnih i periodičkih nametnika prikazat ćemo modele određivanja potrebe i optimalnih rokova primjene sredstava za zaštitu bilja (kemijskih, biotehničkih i bioloških).

Očekivano trajanje demonstracije je približno 4 sata, a prijave su moguće na stranici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede ili telefonski na 098/809-168.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja