Međimurje Press
Poljoprivreda

Studija o potencijalu uporabe solarne energije u poljoprivrednom sektoru i sektoru slatkovodne akvakulture u Hrvatskoj

Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) završili su izradu prve Studije o potencijalu uporabe solarne energije u poljoprivrednom sektoru i sektoru slatkovodne akvakulture u Hrvatskoj, a kao nastavak uspješne suradnje financirala ju je Europska banka za obnovu i razvoj.

Promocija će se održati u srijedu, 6. rujna 2023. u 14 sati, u Hrvatskom državnom arhivu, na Trgu Marka Marulića 21, u Zagrebu.

Lina Dubina, predstavnica SolarPowerEurope vodeće europske organizacije u zagovaranju energetske tranzicije, održat će predavanje te prikazati primjere najbolje prakse u radu agrosunčanih elektrana u Europskoj uniji. Uvodno će sudionike pozdraviti direktorica EBRD za Rumunjsku Victoria Zinchuk, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić i direktorica OIEH Maja Pokrovac. Na projektu su sudjelovali Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku te Institut za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita koji će predstaviti preporuke za Hrvatsku.

Novi Zakon o prostornom uređenju prvi je prepoznao i definirao pojam agrosunčanih elektrana i tako otvorio put njihovom razvoju u Hrvatskoj, a rezultati mnogih istraživanja pokazuju da pažljivo uvođenje agrosunčanih elektrana u proizvodnju donosi višestruku korist poljoprivrednicima i uzgajivačima. Hrvatska spada među tri europske zemlje najteže pogođene štetama od ekstremnih vremenskih uvjeta, što dovodi do značajnih ekonomskih gubitaka. Samo u razdoblju od 2010. do 2021. godine klimatske promjene nanijele su Hrvatskoj štete u vrijednosti preko tri milijarde eura, s najvećim udarom na poljoprivredni sektor.

OIEH je postao pionir u predlaganju razvoja ove inovativne i vrijedne agrotehničke mjere koja će, između ostalog, pomoći hrvatskim poljoprivrednicima u zaštiti nasada od vremenskih nepogoda i drugih stresova poput intenzivnog sunčevog zračenja, pretjerane vrućine, udara vjetra, obilnih pljuskova, tuče i mraza.

Foto: Flickr, AgriSolar Clearinghouse

Elizabet Škrobo

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja