Međimurje Press
EkologijaKorisni savjetiPoljoprivreda

[BIOVRT] JAVNI POZIV ZA BESPLATNA VRTLARSKA PREDAVANJA 2024

Udruga Biovrt – u skladu s prirodom kreće s organizacijom seta proljetnih predavanja 2024 – I to dio besplatnih online predavanja, a dio predavanja uživo diljem RH.

BESPLATNA ONLINE PREDAVANJA ZA SVE ZAINTERESIRANE GRAĐANE:
Kako bismo inspirirali ljude na uzgoj vlastite hrane i dali im potrebno znanje za to, od siječnja do travnja održat ćemo nekoliko besplatnih vrtlarskih predavanja koja će biti dostupna online na Youtube kanalu na određeno vrijeme. Na predavanje se mogu prijaviti svi zainteresirani pojedinci i to putem online prijavnice, a nakon prijave dobivate poveznicu za gledanje snimke predavanja. Prvo predavanje na temu “Nova vrtlarska sezona: što, kada i kako sijemo?” bit će besplatno dostupno online 26.-30.01.2024., a više o ovom predavanju i kako se prijaviti pogledajte na poveznici: https://www.biovrt.com/poziv-na-online-predavanje-nova-vrtlarska-sezona-sto-kada-i-kako-sijemo-26-30-01-24/

BESPLATNA PREDAVANJA DILJEM RH – JAVNI POZIV ZA ORGANIZATORE PREDAVANJA:
Posjetiti ćemo nekoliko mjesta/gradova u Hrvatskoj i održati besplatna predavanja na jednu od tema:

  1. Predavanje  “Kako imati vlastitu hranu dostupnu cijele godine”.
    Na predavanju će vam predavačica Silvija Kolar-Fodor otkriti kako u vlastitom vrtu možete uzgajati i imati vlastitu hranu dostupnu tijekom cijele sezone. Otkrit će vam kako produžiti vrtlarsku sezonu određenim vrstama, što možete uzgajati na vrtu i tijekom zimskih dana, što možete sijati i više puta u godini te koje kulture pohraniti na najbolji način da su vam dostupne u vrijeme i kad ne rastu na vrtu. Svaki sudionik/ca predavanja dobiva na poklon paketić sjemena iz Biovrta.
  2. Predavanje i predstavljanje knjige “Vrtlarenje u skladu s prirodom”
    Za zainteresirane knjižnice i ostale organizatore predavanja koje nismo posjetili prošle godine ostavljamo mogućnost na izbor temu predavanja “Vrtlarenje u skladu s prirodom” uz predstavljanje istoimene knjige autorice Silvije Kolar-Fodor. Kao i prijašnjih godina, organizatori predstavljanja dobivaju na poklon po 1 primjerak knjige za svoju knjižnicu, a svi prisutni po jedan paketić poklon sjemena.

Otvaramo poziv organizatorima predavanja (udruge, knjižnice, institucije i sl) za mjesta/gradove u kojima ćemo održati predavanja. Ukoliko želite ugostiti naše predavanje, molimo provjerite da li ispunjavate sve uvjete za prijavu:

– Predavanja će se održavati tijekom mjeseca ožujka i travnja 2024. (eventualno kraj veljače)
– Ovaj poziv otvoren je za područje cijele Republike Hrvatske
– Predavanje treba biti organizirano na javnom mjestu i otvoreno za javnost (sudjelovanje javnosti na predavanju mora biti besplatno).
– Organizator se obvezuje organizirati prostor, obavijestiti medije i javnost o održavanju predavanja, osigurava laptop i projektor za održavanje predavanja.
– Predavanje traje sat vremena (1 h) nakon čega je moguće organizirati razmjenu sjemena. Predavačica može donijeti višak sjemena iz biovrta, ovisno o sezonskom višku.
– nakon predavanja predavačica će ukratko predstaviti svoju knjigu “Vrtlarenje u skladu s prirodom”  i novu knjigu o uzgoju povrća ako će biti izdana do datuma predavanja.
– Udruga Biovrt osigurava poklon za sve sudionike predavanja – 1 vrećicu sjemenja po našem izboru po osobi.
– Predavanje je besplatno, ali pokrivaju se troškovi puta predavačici.  Cijena putnih troškova obračunava se sukladno zakonskim propisima u RH
– Dolazak u udaljenije dijelove RH razmatramo ukoliko se prijavi više zainteresiranih s nekog područja, pa to onda spajamo u malu turneju. U tom slučaju više organizatora dijele trošak puta predavačice.

Zainteresirani?
Prijave se zaprimaju od 24.1-5.2.2024. putem online obrasca na pobeznici:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf03WVMGysVFVaTGyM2RvdRIMop0UsL7NDOMG54lRIBdD4LXw/viewform

O predavačici: Silvija Kolar–Fodor je autorica, biovrtlarka i aktivistica. Kao velika zaljubljenica u prirodu posvećena je edukaciji o životu u skladu s prirodom.
Autorica je knjige „Vrtlarenje u skladu s prirodom« i edukativnog portala www.biovrt.com, a surađivala je kao kolumnistica s brojnim časopisima i portalima.
Predsjednica je udruge “Biovrt – u skladu s prirodom” u sklopu koje diljem Republike Hrvatske provodi edukacije, osmišljava i vodi razne projekte kojima pokreće školske vrtove u Međimurju i uvodi edukacijske programe o biovrtlarenju, održivom razvoju i životu u skladu s prirodom u osnovne škole.
Čuvarica je brojnih sorti starinskog sjemenja i čuva ih od izumiranja za buduće generacije. Na svom imanju stalno isprobava nove ideje i tehnike biološkog uzgoja te redovito piše i inspirira brojne pratitelje na društvenim mrežama. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.
Dobitnica je prestižne nagrade Hrvatske utjecajne žene 2020. na području vodstva i inovacija, te nagrade Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje za 2020. u kategoriji 2: Iskorjenjivanje gladi.

Udruga Biovrt – u skladu s prirodom od 2012. inspirira i educira o životu u skladu s prirodom. Stvaramo zajednicu koja čuva biološku raznolikost, razumije svoju ulogu u prirodi te čuva naše nasljeđe, sjeme i znanje u svrhu uzgoja zdrave hrane, postizanja prehrambene neovisnosti i očuvanje prirode za buduće generacije.

Silvija Kolar-Fodor, predsjednica udruge

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja