Međimurje Press
EUPoljoprivreda

Izabrani najbolji mladi poljoprivrednici u EU-u

U organizaciji Europske pučke stranke (EPP), Konfederacije poljoprivrednika Portugala (CAP) i Agrarne udruge mladih poljoprivrednika (ASAJA), jučer je u Bruxellesu održan deveti Europski kongres mladih poljoprivrednika pod nazivom “Mladi poljoprivrednici: Čuvari tradicije i pokretači inovacija”

U sklopu Kongresa održan je izbor za najboljeg europskog mladog poljoprivrednika. Hrvatsku je ove godine predstavljao David Pejić iz Habjanovca kod Vrbovca, suvlasnik „Zrno eko imanja“ na kojem se proizvodi voće i povrće po načelima ekološke proizvodnje hrane. Davida je u Bruxellesu ugostila eurozastupnica Sunčana Glavak, ambasadorica EPP-a za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj.

Kongres je okupio više od 300 sudionika, a raspravljalo se o aktualnim temama u poljoprivredi. Neki od problema detektiranih tijekom rasprave na Kongresu, a s kojima se susreću mladi poljoprivrednici, jesu prevelika birokracija i problem niskih primanja; gotovo 70 posto mladih poljoprivrednika smatra da su suvremene tehnologije bitne za njihov rad, a jednako tako se govorilo o nužnosti poboljšanja imidža poljoprivrednika.

U konkurenciji mladih poljoprivrednika iz 13 država članica Europske unije koji su se natjecali za titulu najboljeg u tri kategorije – najbolji digitalni projekt, najotporniji projekt i najbolji projekt unaprjeđenja ruralnih područja – David Pejić predstavio se najstarijim ekološkim poljoprivrednim imanjem u Hrvatskoj „Zrno“. Prva mjesta pripala su Matěju Sklenářu iz Češke, Argyri Koutsouradi iz Grčke i Francoisu Lejeuneu iz Belgije.

Eurozastupnica Glavak čestitala je Davidu Pejiću na ostvarenom rezultatu.

„Davidovo priznanje kao najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj i najboljeg ekološkog poljoprivrednika u Europi za 2022. godinu, jasno pokazuje kako mladi poljoprivrednici mogu biti lideri u promicanju održive i inovativne poljoprivrede. Njegov rad i postignuća inspiracija su za sve nas i pokazuju kako mladi poljoprivrednici mogu donijeti pozitivne promjene ne samo u svojim lokalnim zajednicama, već i na međunarodnoj razini“, rekla je eurozastupnica Sunčana Glavak.

David Pejić izrazio je zadovoljstvo što je Europska unija prepoznala važnost mladih poljoprivrednika.

„Bilo je veliko zadovoljstvo sudjelovati na Kongresu te biti u društvu ambicioznih i kvalitetnih projekata diljem Europe. Zahvalan sam timu Zrno ekoimanja koji je sa mnom tijekom godina gradio nešto vrijedno nagrađivanja. Bili smo blizu osvajanja nagrade i ponosan sam na to. Vjerujem da će ovo potaknuti hrvatske mlade poljoprivrednike da koračaju istim putem uz podršku eurozastupnice Sunčane Glavak te da će postići uspjeh na europskoj razini“, poručio je Pejić te čestitao pobjednicima.

Podrška najboljem hrvatskom mladom poljoprivredniku stigla je i iz Ministarstva poljoprivrede, uime kojeg je Kongresu nazočio državni tajnik Zdravko Tušek. Tom prilikom istaknuo je da je u Hrvatskoj udio mladih poljoprivrednika trenutno 14,4 posto te da kontinuirano raste.

„Mladi poljoprivrednici donose novu energiju i svježinu, nove ideje, spremniji su na uvođenje inovacija, poduzetniji i svjesniji važnosti ulaganja u obrazovanje. Ministarstvo poljoprivrede, kroz brojne mjere iz Strateškog plana ZPP-a (2023-2027) vrijednog 3,8 milijardi eura, u fokus stavlja mlade poljoprivrednike, osiguravanjem većih potpora dohotku kroz izravna plaćanja i dodatnim potporama kroz investicijske mjere“, poručio je državni tajnik Zdravko Tušek.

Najbolje mlade poljoprivrednike pozdravili su predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja je istaknula potporu EU-a poljoprivrednicima u borbi protiv utjecaja klimatskih promjena za što se izdvaja trećina proračuna ZPP-a, i predsjednik Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu Manfred Weber koji je poručio da EPP s ponosom štiti mlade poljoprivrednike, ali i da je važno pronaći ravnotežu između gospodarskih interesa i klimatskih promjena.

Video prezentacija najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika Davida Pejića: https://youtu.be/WXDAluts2m8

Cabinet of MEP Sunčana Glavak

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja