Međimurje Press
Poljoprivreda

Međimurska županija među vodećima po proračunskim izdvajanjima za potpore poljoprivrednicima!

Međimurska županija izdvojila je 0,33 posto proračuna za potpore poljoprivrednicima u 2022. godini, pokazala je naša analiza napravljena iz podataka konsolidiranih županijskih proračuna za 2022. godinu, za koju su zadnje dostupni podaci o izvršenju proračuna. Programom potpora mjere i sredstva se stalno povećavaju pa je tako lani isplaćeno 314.562 eura potpora, a za 2024. godinu iznos je povećan na 422.905 eura.

Kontinuirano, od 2014. godine Županija provodi program potpora u poljoprivredi uz trend povećanja broja mjera i isplaćenih iznosa, što prati i interes poljoprivrednika. Krajem 2020. donesen je Program potpora poljoprivredi Međimurske županije za razdoblje do 2027. godine, s ciljem postizanja novog razvojnog zamaha u ruralnom prostoru, te unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje u smislu konkurentnosti uz poštivanja načela održivosti – piše portal zupan.hr

Pri formiranju mjera, uvažavaju se aktualne potrebe poljoprivrednih proizvođača te se surađuje sa stručnim službama. Potpore male vrijednosti dodjeljuju se za edukaciju i stručno osposobljavanje poljoprivrednika, za podizanje i obnova trajnih nasada, nabavu sustava za obranu od tuče, za poticanje ekološke proizvodnje,  zatim za promociju i prodaju poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na poljoprivrednom gospodarstvu, kao i za stvaranje robne marke i sudjelovanje u programima kvalitete poljoprivrednih proizvoda. Također, potiču se ulaganja u preradu, primarnu proizvodnju, okrupnjavanja posjeda, nabavu i zadržavanje uzgojno valjanih rasplodnih životinja, kao i za nabavu nacionalne staklenke za med, uz što se potpore dodjeljuju i za uzgoj autohtone pasmine međimurski konj.

Ostale potpore za koje se ne provode javni pozivi odnose se na kontrolu plodnosti tla te podršku istraživačkim projektima. Projekt kontrole plodnosti tla provodi se na području Međimurske županije, u suradnji s gradovima i općinama, od 2014. godine i u njemu je dosad sudjelovalo 15 općina i sva tri grada s područja Međimurske županije, te je uzorkovano i obrađeno više od 3.200 uzoraka na isto toliko parcela, na ukupnoj površini većoj od 4.500 hektara. Ciljevi su utvrđivanje plodnosti zemljišta, te racionalizacija proizvodnje, očuvanje i popravak poljoprivrednog zemljišta, kao i zaštita okolišate povećanje prinosa i kvalitete proizvoda. Potpora za istraživačke projekte provodi se u suradnji sa znanstvenim i istraživačkim institucijama i na taj se način stvaraju uvjeti za razvoj poljoprivredne proizvodnje.

Krumpir je jedna od strateških poljoprivrednih kultura Međimurja koja nosi 75 posto hrvatske proizvodnje krumpira. Riječ je o stotinu tisuća tona godišnje! To je samo po sebi tek velik udio, no pažnje vrijedna je činjenica da njedra međimurske zemlje daju najkvalitetniji krumpir u Hrvatskoj: „Da bismo našim proizvođačima krumpira pomogli u plasmanu robe na tržište, razvili smo županijsku robnu marku Međimurski kalamper kojom sada, uz našu podršku, upravlja Udruga proizvođača merkantilnog krumpira Međimurske županije. Međimurski kalamper već je lider na domaćem tržištu, kojem se nametnuo kvalitetom, a naša je težnja da međimurski kalamper bude na svakom hrvatskom stolu“ , kaže župan Međimurske županije Matija Posavec, te dodaje da se jednaka pozornost posvećuje i klonskoj selekciji pušipela, autohtone sorte grožđa, te uz pomoć stručnjaka iz savjetodavne službe, iskusni i vrsni vinari Međimurja proizvode vrhunsko vino ove sorte. Međimurska županija promociju vina podržava renomiranom manifestacijom Urbanovo – festival pušipela koju zahvaljujući podršci Županije svake godine organizira Udruga vinara i vinogradara Hortus Croatiae.

U pripremi je i novi projekt u kojem će niknuti regionalni distribucijski centar povrća i voća, što je također odgovor Županije na potrebe poljoprivrednih proizvođača.

Međimurska županija provodi i program financiranja projekata udruga iz područja poljoprivrede, šumarstva i lovstva, u skladu sa strateškim smjernicama razvoja navedenih područja.

Programom potpora poljoprivrednoj proizvodnji, iz Međimurske županije je u 2023. godini isplaćeno ukupno 314.562 eura potpora, a za 2024. godinu iznos je povećan na 422.905 eura. (L.K.)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja