Međimurje Press
Grad Prelog

Tjedna događanja u Prelogu

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

 • 3. i 4.12.2022., SUBOTA I NEDJELJA U 17 SATI
 • Mačak u čizmama: Posljednja želja (Puss in Boots: The Last Wish)

Animirani; Uloge/Glasovi:

Ove zime, na veliko platno vraća se omiljeni, šašavi, neustrašivi mačak koji obožava mlijeko! Po prvi put, poslije više od desetljeća, Dream Works Animation predstavlja novu avanturu iz SHREK univerzuma. Odvažni odmetnik, Mačak u čizmama otkrit će da su njegova strast prema opasnosti i zanemarivanje bezbjednosti došli po svoje. Mačak je iskoristio osam od devet života, ali usput se zabrojao. Vraćanje života odvest će ga u njegovu najveću potragu ikada. Antonio Banderas, svojim glasom ponovo je oživio Mačka u čizmama u njegovom epskom pohodu u Crnu šumu kako bi pronašao mitsku Zvijezdu želja i vratio svoje izgubljene živote. Ali, kako mu je ostao samo jedan život, Mačak će morati da se ponizi i zatraži pomoć svoje bivše partnerice i neprijateljice Kiti kojoj je glas pozajmila Salma Hayek. U svom pohodu, Mačku i Kiti će, uprkos njihovom mišljenju, pomoći Pero, brbljiv i izuzetno veseo džukac. Zajedno, naš trio morat će da bude uvijek korak ispred Zlatokose, krimi familije Tri medvjeda, “Velikog” Jacka Hornera i zastrašujućeg lovca na glave Velikog Zlog Vuka. Lik Mačka u čizmama prvi put se pojavio 2004. godine u filmu Shrek 2, koji je bio nominiran za Oskara. Istog trenutka postao je globalna senzacija. Kasnije, Mačak se pojavljivao u još dva nastavka priče o Shreku, kao i u svom filmu i brojnim animiranim filmovima i TV serijama koje je stvorio Dream Works Animation. Filmovi o Shreku i Mačku u čizmama zajedno su zaradili više od 3.5 milijardi dolara širom svijeta.

 • 3. i 4.12.2022., NEDJELJA U 19 SATI
 • Vrijeme Armageddona (Armageddon Time)

Drama; Uloge: Anne Hathaway, Anthony Hopkins, Jeremy Strong, Banks Repeta, Jaylin Webb

Vrijeme Armagedona priča je o odrastanju, o snazi obitelji i generacijskoj potrazi za američkim snom. Paul Graff je buntovni mladi dječak židovsko-američke obitelji kojemu su glavna zabav nestašluci s prijateljem. Njegov najbolji prijatelj Johnny je Afroamerikanac te zbog njihovih smicalica ponekad upada u veće nevolje nego Paul. Unatoč svemu, njihove su glavne brige hoće li se vidjeti s prijateljima i hoće li upasti u nevolje zbog svojih nestašluka. Ovaj film od nas ne zahtijeva da se usredotočimo na samo jedan događaj ili radnju, već cjelokupnu kompleksnu životnu situaciju koja oblikuje mladog dječaka u osamdesetima u Queensu, u New Yorku.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

 • 2. 12.2022., PETAK U 18 SATI, OTVORENJE IZLOŽBE SNJEŽANE POKOS VUJEC 

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga u petak, 2. prosinca u 18 sati otvara se samostalna izložba keramike Snježane Pokos-Vujec pod nazivom „Membrane“, kojom će autorica predstaviti presjek recentnog stvaralaštva. Snježana Pokos-Vujec keramikom se bavi od 2003. godine, sudjelovala je na 2 samostalne izložbe i 30 grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je nekoliko nagrada od kojih ističe nagradu za najbolji skupni projekt Ulupuh-a u 2018. godini za projekt Mare Modul, nagradu za najbolju grupnu izložbu Ulupuh-a u 2019. godini za “Keramički laboratorij – Magični botanički vrt”, te počasnu nagradu na 2nd Intertational Macsabal ( bowl ) Competition na Hacettepe university u Ankari, Turska. Članica je HZSU-a i ULUPUH-a, te predsjednica Ulupuh-ove Sekcije za keramiku, porculan i staklo. Izrađuje skulpture i uporabne predmete od keramike i porculana, u formi litofanije – tanke reljefno obrađene porculanske ploče što tvori sliku kad je obasjana pozadinskim svjetlom. Bijela, katkad bojena, šamotirana glina, glavno izražajno sredstvo pod vještim Snježaninim prstima dobiva nove likovne vrijednosti, postiže harmonični balans s nježnom porculanskom površinom, spretno kombinirajući minimalizam i organičku skulpturu. Tema „membrane“ je izazov kojim umjetnica propituje odnose i utjecaje vanjskog na unutarnji svijet i obratno; granicu između društvenog i osobnog kao univerzalni izazov za umjetnika i njegovo stvaralaštvo. Predgovor za izložbu napisala je Elizabeta Wagner. 

DOGAĐANJA 

 • 3. 12.2022., SUBOTA U 15 SATI, POLARNA KROS LIGA

Početkom mjeseca prosinca, kreće jedno od omiljenih trkačkih natjecanja u našem kraju, 11. po redu Polarna liga Prelog, u organizaciji Biciklističkog kluba Prelog. Ovo natjecanje je idealna prilika za održavanje i podizanje kondicije za sljedeću biciklističku ili trkačku sezonu. Trči se uz akumulacijsko jezero HE Dubrava, naizmjenično jedno kolo po asfaltu na nasipu, a drugo po šljunku pored nasipa. Organizator zadržava pravo promjene podloge trčanja prema trenutnim vremenskim prilikama, tj. neprilikama. 

START I CILJ: Prelog, kod mostića na nasip akumulacijskog jezera HE Dubrava; preko puta DG Sporta. 

DATUMI ODRŽAVANJA: 9 zimskih SUBOTA u prosincu 2022, siječnju i veljači 2023. 

 1. kolo – 03.12.2022.
 2. kolo – 10.12.2022.
 3. kolo – 17.12.2022.
 4. kolo – 07.01.2023.
 5. kolo – 14.01.2023.
 6. kolo – 21.01.2023.
 7. kolo – 28.01.2023.
 8. kolo – 04.02.2023.
 9. kolo – 11.02.2023.
 10. kolo – 18.02.2023. *

* zadnje revijalno kolo + druženje + proglašenje (ne boduje se)

 • 3. 12.2022., SUBOTA, PALJENJE II. ADVENTSKE SVIJEĆE

PALJENJE II. ADVENTSKE SVIJEĆE – 17.30 sati 

Već nekoliko godina unazad vjernici Župe sv. Jakoba pale svijeće na adventskom vijencu na Trgu svetog Jakoba. Program se sastoji od molitve, pjesme i meditacije, a svijeće će svake subote, u večernjim satima, paliti predstavnici Grada Preloga i Župnog pastoralnog vijeća Župe sv. Jakoba.   

IZLOŽBA IVANA LACKOVIĆA CROATE – Pastoralni centar „Bl. Alojzije Stepinac“ – 19.00 sati 

U Pastoralnom centru „Bl. Alojzije Stepinac“, može se razgledati izložba radova Ivana Lackovića Croate, iz zbirke Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, a prigodom obilježavanja devedeset godina rođenja ovog istaknutog autora.

Ivan Lacković Croata rodio se u podravskom mjestu Batinske nedaleko od Kalinovca u težačkoj obitelji. Po završetku pučke škole radi na poljoprivredi, a potom se zapošljava kao šumarski radnik. Bio je samouk slikar. Prve slike naslikao je 1944. godine vodenim bojama, a u njima prirodno izlaže doživljaje prirode i života na selu. Godine 1952. izrađuje prve crteže, a preseljenjem u Kloštar Podravski, gdje živi od 1954. do 1957. godine, nastaju njegove prve slike. Godine 1957. seli u Zagreb, gdje radi kao poštar, a nakon što je završio večernju školu postaje poštanski službenik. U Zagrebu 1962. godine upoznaje Krstu Hegedušića i povremeno radi u njegovoj majstorskoj radionici. U to vrijeme počinje i izlagati. Godine 1968. napušta zagrebačku poštu i profesionalno se bavi slikarstvom. Tada postaje slobodni umjetnik čija djela javnost upoznaje na brojnim izložbama u Hrvatskoj i svijetu. Postaje članom Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU). Izlaže po cijeloj tadašnjoj Jugoslaviji, najviše u Hrvatskoj, te u mnogim zemljama Europe, Azije, Afrike, Amerike i Australije, na skupnim i samostalnim izložbama. Njegove slike i crteži nalaze se u mnogim uglednim svjetskim galerijama i privatnim zbirkama. Bio je iskren hrvatski rodoljub. Kao pripadnik Zbora narodne garde branio je mladu hrvatsku državu, a bio je i zastupnik Grada Zagreba u oba saziva Županijskog doma Hrvatskog sabora, kao nezavisni zastupnik, iako je oba puta izabran na listi HDZ-a i bio je član Kluba zastupnika HDZ-a. 

Ivan Lacković Croata slikao je uljem na staklu, tradicionalnom tehnikom hrvatskih naivnih umjetnika sjevernih krajeva. Najčešće je crtao pejzaže, figuralne kompozicije, cvijeće i mrtve prirode. Portreti su vrlo rijetki. Na bijeloj plohi papira osnovno njegovo izražajno sredstvo bila je linija, bogata i razvedena do krajnjih mogućnosti. U pejzažima je crtao prikaze zbivanja iz seoskog života; pričao je o ljudima koji su se slučajno pojavili samo u prolazu, dok sve oko njih ostaje nepromjenjivo. U opusu radova iz 90-ih je niz crteža s temama ljudske patnje iz Domovinskog rata. Umro je od srčanog udara u Zagrebu 29. kolovoza 2004.

 • 4. 12.2022., NEDJELJA U 15 SATI, KAZALIŠNA PREDSTAVA ZA DJECU

Uoči blagdana sv. Nikole, u Domu kulture Grada Preloga, očekuje nas zanimljiva kazališna predstava za najmlađe, dječja kazališna predstava u izvedbi Kazališta „Prijatelj“ iz Zagreba, pod nazivom „Vještica Zloćkoslava i Djed Mraz“. U blagdansko vrijeme kao što svi vrlo dobro znamo Djed Mraz luta svijetom i razveseljava djecu pričom i poklonima. Ponekad malo zaluta, ode na krivi kontinent, ali na kraju uvijek uspije svima donijeti radost i veselje. Ovaj put, u našoj predstavi, naletjeti će na opasnog neprijatelja: Vješticu plemenitu Zloćkoslavu. Ona se ne zadovoljava jednim poklonom, ona hoće sve poklone koje Djeda Mraz donosi dobroj djeci diljem svijeta! Kad joj se Djed Mraz suprotstavi Zloćkoslava ga zaledi svojim olujnim dahom! Ali naravno, blagdanske predstave moraju završiti sretno. Zato se pojavljuje dječak Milivoj Štreber koji će imati hrabrosti suprotstaviti se Vještici i pobijediti njezino čaranje. On će ne samo uspjeti osloboditi Djeda Mraza, već će i Zloćkoslavu uvjeriti da smisao Blagdana nije u gomilanju poklona nego u ozračju dobrote i mira koju ono donosi u naša srca. Tekst i režiju potpisuje Hrvoje Zalar, a u glavnim su ulogama Karmen Sunčana Lovrić/Anja Đurinović, Jan Novosel i Hrvoje Zalar. Kazališna predstava „Vještica Zloćkoslava i Djed Mraz“ na rasporedu je u nedjelju 4. prosinca, s početkom u 15 sati.

 • 4. 12.2022., NEDJELJA U 15 SATI, POSVETA KIPA SVETOG NIKOLE 

Prostor Nautičkog kluba Labud, ali i prostor cijele Sportsko rekreacijske zone Marina Prelog, krasit će kip sv. Nikole. Prema narodnom vjerovanju sveti Nikola smirio je uzburkano more pa se smatra zaštitnikom mornara. Običaj štovanja svetog Nikole u Hrvatskoj seže u daleku prošlost. Na ulazu u uvalu Mrtinovik zavjetno je od hvarskog kamena sagrađena 1922. godine kapela posvećena Gospi od zdravlja i sv. Nikoli koju je sagradio brodolomac Ivan Modrić. Noć uoči svetog Nikole pod jastuk su se u nekim primorskim krajevima stavljale tri jabuke.

 • 4. 12.2022., NEDJELJA OD 8 DO 13 SATI, SAJAM RABLJENE ROBE U PRELOGU  

Prije nekoliko godina, u Prelogu, na prostoru Tržnice Prelog, pokrenut je Sajam rabljene robe. Nakon duge pauze, Sajam rabljene robe se vraća. Održavat će se svake prve nedjelje u mjesecu, u vremenu od 8 do 13 sati, na prostoru Tržnice Prelog. Pridružite se, prodajući nešto od onoga što vam je višak u kućanstvu ili jednostavno dođite, pogledajte i kupite nešto korisno. Po povoljnim cijenama ovdje će se sigurno moći nabaviti dobro očuvana odjeća i obuća, kao i igračke, knjige, nakit i kućne potrepštine te brojne druge zanimljive i nekome sigurno potrebne stvari. Prvo druženje na Tržnici Prelog, zakazano je za nedjelju, 4. prosinca 2022. godine.

 • 5. 12.2022., PONEDJELJAK U 16 SATI, DOČEK SVETOG NIKOLE   

Sveti Nikola svetac je Katoličke crkve i priča o njemu vezana je uz crkvu. Upravo u Župnoj crkvi sv. Jakoba priredit će se doček Svetom Nikoli. Dočekat će ga mališani uz molitvu i pjesmu, a on će se odužiti malim poklonima. Tijekom svog života, Nikola se susretao s brojnim putnicima, trgovcima, moreplovcima i siromašnima. Upravo je njima i posvećivao najviše pažnje i darivao ih. Zaštitništvo sv. Nikole razlikuje se od mjesta do mjesta, a najčešće se spominju: djeca, siromašni, moreplovci i brodovi, trgovci, kradljivci pokajnici i prostitutke, pa čak i pekari, parfumeri i zalagaoničari. U prigodnom programu će sudjelovati Dramska skupina Misijske zajednice „Sv. Male Terezije“, vjerska skupina Dječjeg vrtića Fijolica te mali pjevači Ribari sv. Jakoba.

 • 6. 12.2022., UTORAK, PROSLAVA DANA GRADA PRELOGA

Ime Preloga prvi se put u pisanom obliku spominje 1264. godine, u povelji bana Rolanda od Ratolda. U spomen na to prvo spominjanje imena, Preložani svake godine 6. prosinca obilježavaju Dan grada.

Program obilježavanja Dana Grada Preloga 2022. godine:  

 • 00. Polaganje vijenca i paljenje svijeća ispred centralnog križa na groblju u Prelogu
 • 00. – 13.00. Druženje u centru Preloga (Trg sv. Jakoba) za sve građane
 • 00. Obilazak završenih gradilišta na području Grada Preloga
 • 30. Sveta misa povodom Dana Grada Preloga u Župnoj crkvi sv. Jakoba
 • 30. Polaganje vijenaca na Spomen ploču znamenitim Hrvatima priločke Župe te otkrivanje biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana
 • 00. Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Preloga u Domu kulture Grada Preloga

Željko Sokač

 

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja