Međimurje Press
Udruge

Aktivan travanj Udruge slijepih Međimurske županije

Članovi Udruge slijepih Međimurske županije u travnju su bili angažirani posebno na kulturnim aktivnostima

5.4.2024. pogledali su sjajne predstave na Festivalu kazališnih amatera Međimurja u Domu kulture u Prelogu.

Sudjelovali su na brojnim promocijama knjiga: 11.4.2024. u Pavlinskom samostanu sveta Jelena u Šenkovcu sudjelovali su na promociji knjige Marijane Korunek Medved “Apostoli insulani”, 15.4.2024. u “Bedemu” u starom gradu u Čakovcu sudjelovali su na promociji knjige Petra Horvata “Dravski mlinovi i virovi”, 16.4.2024. u Zgradi Scheier u Čakovcu sudjelovali su na promociji knjige Stipe Božića “Penjačevi zapisi” , 18.4.2024. u Knjižnici Grada Preloga sudjelovali su na promociji knjige Josipe Pavičić “Ja, pa ja i opet ja!”.

12.4.2024. u Knjižnici Nikola Zrinski Čakovec održan je književni klub na kojem je članovima knjižničarka Blaženka Hunjadi Bašek predstavila knjigu Jasminke Tihi-Stepanić “Ljeto na jezeru Čiču”.

Sudjelovanje na kulturnim aktivnostima omogućuje veću integraciju slijepih osoba u lokalnu društvenu zajednicu, potiče slijepe osobe na socijalno uključivanje i aktivniji život, povećava im kvalitetu kulturne edukacije te stupanj socijalizacije. Ujedno se javnost senzibilizira o problemima s kojima se slijepe osobe susreću u svakodnevnom životu, o njihovim potrebama i mogućnostima te se suzbijaju predrasude i socijalne barijere o slijepim osobama u lokalnoj zajednici.

Također, jednom tjedno, sukladno vremenskim prilikama, održava se šetnja po Perivoju Zrinskih. Tako su u travnju članovi šetali 11.4. i 19.4.2024.

25.4.2024. održana je grupna psihosocijalna radionica na temu panika. Ove radionice održava psihologinja iz partnerske organizacije – Obiteljskog centra, Područna služba Međimurska.

29.4.2024. volonterke iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec održale su kreativno radionicu na kojoj su članovi preslikavali razne oblike sa stiropora na papir.

 

30.4.2024. održano je godišnje druženje povodom Praznika rada, na kojem su sudjelovala 24 člana Udruge. Zahvaljujemo djelatnicama DM-a koje su volonterskih pomagale na ovoj aktivnosti.

Sve ove aktivnosti dio su programa “Kvalitetniji život slijepih osoba u Međimurskoj županiji” koji sufinanciraju Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Međimurska županija i Grad Čakovec.

Opći cilj programa je potaknuti slijepe osobe na uključivanje u aktivnosti i korištenje socijalnih usluga koje doprinose povećanju njihove socijalne uključenosti i kvalitete života u lokalnoj zajednici.

Specifični ciljevi:

– razvijanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga,

– pružanje dostupnih i kvalitetnih socijalnih usluga te aktivnosti za slijepe osobe,

– motiviranje slijepih osoba na uključivanje u aktivnosti i korištenje socijalnih usluga,

– informiranje i senzibiliziranje javnosti o slijepim osobama.

VODITELJICA PROGRAMA

Marina Gašparić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja