Međimurje Press
Hrvatska

29. godišnjice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj

Domovinski, obrambeni rat u Hrvatskoj započeo je u Pakracu 1. ožujka 1991. godine oružanim sukobom hrvatskih policijskih postrojbi s pobunjenim Srbima. Bio je to prvi otvoreni, oružani sukob na području Republike Hrvatske. Pakrac, zapadno slavonski grad, koji danas broji oko
8 tisuća stanovnika, pretrpio je ukupnu ratnu štetu koja iznosi 263.325.000 eura. Ratna šteta u gospodarstvu iznosi 64 mil. eura, u društvenim djelatnostima 18 mil. eura. Ujedno je izbrojano i 4730 oštećenih i uništenih stambenih objekata u Pakracu.

Početak ožujka iznimno je kao datum značajan za noviju hrvatsku povijesti što potkrepljuju i pisani dokazi institucija kao što su Hrvatski memorijalno – dokumentacijski centar Domovinskog rata, u svom djelu „Počeci suverene hrvatske države“ na 54. stranici navodi:“… To je prvi oružani sukob hrvatskih policijskih (redarstvenih) snaga s naoružanim srpskim ekstremistima“.

Grad Pakrac, Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata i Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, u suradnji s Koordinacijom ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakraca i Lipika, a u skladu sa kalendarom obilježavanja značajnih obljetnica iz Domovinskog rata i povijesti hrvatskog naroda, prigodno i već tradicionalno obilježavaju dan 1./2. ožujka 1991. godine, kao prvi oružani sukob hrvatskih policijskih (redarstvenih) snaga s naoružanim srpskim ekstremistima, te kao početak oružane borbe hrvatskog naroda za samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku.

A u nadi da će datum 02. ožujka ući u službeni kalendar praznika Republike Hrvatske, čime će se početak Domovinskog rata na dostojan način obilježavati diljem Lijepe naše.

Povjestica – početak Domovniskog rata u Pakracu

SANELA DROPULIĆ

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja