Međimurje Press
HrvatskaZanimljivosti

IZABRALI LOPOVI

Automobili su oduvijek, zbog svoje velike vrijednosti, bili jedna od glavnih meta kradljivaca i usprkos sve modernijim i kompleksnijim sustavima automobili su i dalje na nišanu lopova.

U Hrvatskoj se u prosjeku godišnje ukrade između 500 i 700 automobila, a tako je bilo i u 2023. godini u kojoj se značajno promijenila struktura ukradenih vozila.

Usporedba 2023. i 2022. godine

Prema najnovijim podacima MUP-a prošla je godina bila je značajno drugačija u odnosu na 2022. godinu kada se promotrimo strukturu ukradenih automobila prema proizvođačima.

Vozila francuskih proizvođača se u ukupnom udjelu ukradenih vozila u Hrvatskoj u 2023. godini nalaze na prvom mjestu s 24,6% ukradenih vozila.

Dok je i dalje  najpoželjnija marka automobila kradljivcima Volkswagen koji se u 2023. godini po udjelu ukradenih automobila nalazi na drugom mjestu s postotkom od 22,4%.

Treće i četvrto mjesto kao i prethodnih godina na ovoj listi drži Opel s 10,1%, odnosno vozila talijanskih proizvođača automobila s 6% u ukupnom udjelu ukradenih vozila u Hrvatskoj u 2023. godini.

 U odnosnu na 2022. godinu primjetan je značajan porast broja ukradenih vozila francuskih proizvođača koji su se u ukupnom udjelu ukradenih vozila s 18% porasla na 24%.

Također je za primijetiti kako je u 2022. godini gotovo svako treće ukradeno vozilo bilo marke Volkswagen dok je taj broju u 2023. pao za 8%.

Svi ostali proizvođači uglavnom su ostali na sličnim udjelima kao i u prethodnoj 2022. godini.

Trend krađe automobila u Hrvatskoj

Prema statističkim pokazateljima MUP broj ukradenih motornih vozila svoj je rekord imao u 2019. godini kada je u Hrvatskoj ukradeno 731 vozilo, a od 2015. godine pa sve do danas se taj broj uglavnom kreće u rasponu od 500 do 700 ukradenih vozila godišnje.

Prošla godina nastavila je taj trend, budući da je protekle godine ukradeno oko 650 motornih vozila (konačni broj za 2023. nije potvrđen, ali se neće znatno razlikovati od ovoga podatka).

Ovakav trend komentirao je Jan Bičanić, voditelj proizvoda auto osiguranja iz kompare.hr:

“Iako novi automobili imaju puno sofisticiranije sustave protiv krađe od automobila prije 20 godina, isto tako lopovi posjeduju puno naprednije načine provale i krađe istih. Auti se kradu usred bijela dana, na parkiralištima punih ljudi, a jedina sigurna zaštita je kasko osiguranje. Možda nećete dobiti natrag svog limenog ljubimca, ali barem nećete ući u financijske poteškoće.”

Trend pronađenih i vraćenih vozila vlasnicima

Kako ne bi sve bilo tako crno moramo napomenuti kako se veliki postotak ukradenih automobila vrati vlasnicima te da se taj postotak iz godine u godinu povećava, a taj je postotak u 2023. godini iznosi 76%.

Prema podacima iz 2023. godine nije pronađeno 156 vozila što je i dalje velika broj vozila koja se u godinu dana ne vrati vlasnicima.

Filip Đudajek

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja