Međimurje Press
HrvatskaZanimljivosti

[ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE] Romantika u brojkama 2023.

U duhu nadolazećeg Valentinova, GetByBus.com i GetByFerry.com platforme su provele još jedno istraživanje, temeljeno na internoj bazi podataka koje obuhvaća više od 10.000 parova koji su odlazili na romantična putovanja koristeći ove platforme.

Istraživanje je otkrilo zanimljive trendove i preferencije zaljubljenih Hrvata. Tako se došlo do sljedećih zaključaka:

 • Prosinac je najromantičniji mjesec u godini

 • 67% svih romantičnih putovanja su platile žene

 • Najromantičnija Hrvatica je Kristina, a najromantičniji Hrvat Mario

Ukratko o nama – GetByBus i GetByFerry su platforme za kupnju autobusnih i trajektnih karata sa sjedištem u Splitu. Redovito objavljujemo tekstove o putovanjima i popularnim destinacijama.

Bliži nam se odlazak po čestitke, pokoju čokoladicu i cvijeće. Valentinovo je pred vratima, a nama je to odlična prilika da otkrijemo koji su najromantičniji gradovi u Hrvatskoj, tko od naših putnika najčešće putuje, a tko to sve plaća.

Koje su najromantičnije destinacije u Hrvatskoj?

Rezultati su pokazali da parovi najčešće putuju u Zagreb, Split, Zadar, Šibenik i Rijeku.

Pogledamo li najromantičnije destinacije, vidimo da i žene i muškarci odabiru iste lokacije za uživanje sa svojom boljom polovicom. Zagreb, Split i Zadar su najpopularnije destinacije za romantičan provod, s tim da žene nešto više preferiraju Split, a muškarci Zadar.

Muškarci preferiraju ljetna putovanja, dok žene preferiraju zimska. Najčešće se putuje u prosincu i kolovozu. Podatak koji nas je malo iznenadio jest da je upravo veljača mjesec u kojem se najmanje putuje! Čini se da Valentinovo najviše volimo slaviti kod kuće.

Proveli smo istraživanje na temelju uzorka od čak 10.000 parova, a kao bazu podataka smo uzeli naš rezervacijski sustav. Pogledali smo listu naših putnika koji putuju u paru i istražili koja se imena najčešće ponavljaju, gdje se i kada najčešće putuje.

Valentinovo u Splitu

  • U Split najčešće putuju putnici imena Stipe i Ivana

Valentinovo u Zagrebu

  • U Zagreb najčešće putuju putnici imena Filip i Ana
  • Zagreb je najromantičniji grad u 2023. godini

Valentinovo u Zadru

  • U Zadar najčešće putuju putnici imena Ivan i Marija

Valentinovo u Šibeniku

  • U Šibenik najčešće putuju putnici imena Marko i Marija

Valentinovo u Rijeci

 • U Rijeku najčešće putuju putnici imena Tibor i Ana

Tko su najromantičniji Hrvati i Hrvatice?

Od ukupnog broja naših parova, najčešća imena putnica koja idu na romantična putovanja su Ana, Ivana i Marija. Među muškim imenima najviše se spominju Ivan, Marko i Josip.

S druge strane, ako pogledamo tko plaća putovanja, najromantičnije žene su Kristina, Ivana i Martina. Najromantičniji muškarci koji plaćaju najviše putovanja su Mario, Dominik i Bruno.

Uz to, zanimalo nas je još nešto – kojim ženama muškarci najčešće plaćaju putovanja, a kojim muškarcima žene najčešće plaćaju?

Muškarci najčešće plaćaju ženama koje se zovu Nika, Lana i Dora. S druge strane, žene najčešće poklanjaju putovanja Lovri, Davidu i Anti.

Tko Hrvaticama plaća putovanja?

Generalno, kada pogledamo tko najviše plaća putovanja, vidimo da 67% putovanja plaćaju žene, a 33% putovanja plaćaju muškarci.

Može se reći da su najčešće žene te koje organiziranju putovanja autobusom. Je li razlog tome to što žene više vole organizirati putovanja, to što su muškarci češće zaduženi za rezerviranje smještaja, ili nešto treće, možemo se samo pitati.

Infografika

Valentinovo

Tea Jašić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja