Međimurje Press
Hrvatska

Godišnjica smrti Ivice Račana

SJEĆANJE NA LIDERA SOCIJALDEMOKRACIJE

Prošlo je 13 godina od smrti premijera i prvog predsjednika SDP-a Ivice Račana. Tim je povodom izaslanstvo stranke predvođeno predsjednikom Davorom Bernardićem na zagrebačkom Mirogoju položilo cvijeće na njegov grob i zapalilo svijeće.

– Ivica Račan bio je prije svega skroman čovjek i pošten političar i mislim da je on danas najzaslužniji prvo za uspostavu demokracije, za raspisivanje prvih višestranačkih izbora, a onda za prelazak iz polupredsjedničkog u parlamentarni sustav i za europski put Hrvatske, rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Račanovu Hrvatsku opisao je kao normalnu zemlju sretne i ponosne djece koja neće odlaziti iz Hrvatske i čiji roditelji i djedovi imaju dovoljno novaca te je rekao da će tu viziju SDP ostvariti radom i poštenjem.

Istaknuo je kako je Račan ostavio velik trag u hrvatskoj politici, otvorio demokratske procese i vrata EU-a i NATO-a, sagradio moderne autoceste, ostvario gospodarski rast, izgradio i ojačao neovisne i civilne institucije te da je rezultat njegova rada ulazak Hrvatske u EU.

Dugogodišnji predsjednik SDP-a i bivši hrvatski premijer Ivica Račan preminuo je 29. travnja 2007. godine nakon kratke i teške bolesti u zagrebačkoj bolnici na Rebru.

Račan se iz javnog života povukao 31. siječnja, kada mu je dijagnosticiran atipični tumor u desnom ramenu. Rođen je 24. veljače 1944. u mjestu Ebersbah u Njemačkoj, u radnom logoru.

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja