Međimurje Press
Hrvatska

Obilježavaju se Dani ludbreške Svete Nedjelje. Riječ je o jednoj od najvećih vjerskih manifestacija u Hrvatskoj!

Dani ludbreške Svete Nedjelje temelje se na dugoj tradiciji hodočašća u jedinstveno svetište u Hrvatskoj, utemeljeno ukazom Pape Leona X. još 1513. godine.

Naime, njegovom bulom priznata je i potvrđena čudesna pojava Krvi Kristove koja se zbila 1411. godine u kapelici današnjeg dvorca Batthyany te od tada započinju i hodočašća u ludbreško svetište, a relikvija se i danas čuva i može razgledati. U sklopu programa priređeni su brojni kulturni i zabavni programi – koncert Kroz generacije, Festival duhovne glazbe Duga, koncert mješovitog pjevačkog zbora Podravina, tradicionalno natjecanje u gađanju glinenih golubova, hodočastili su bolesnici, osobe s invaliditetom, karitativni djelatnici i medicinsko osoblje, djelatnici Crvenog križa Ludbreg i Varaždinske biskupije, a Udruga Žene iz Centra svijeta u prostoru Bakine hiže, sutra će od 18 sati prirediti izložbu Zlatna nit konca.

Dan uoči proslave Predragocjene Krvi Kristove, u subotu 3. rujna, u Ludbreg hodočaste vjernici iz brojnih župa iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Prve dvije rane mise, u 6 i u 7 sati bit će u župnoj crkvi Presvetog Trojstva, a ondje će biti i prilika za sakrament svete ispovijedi. U Svetištu će u 9 sati biti slavljena misa na slovenskom i mađarskom jeziku. U 10.45 započinje procesija hodočasnika od Pastoralnog centra prema Svetištu, a uslijedit će misa koju će predslaviti varaždinski biskup Bože Radoš uz zajedništvu s umirovljenim varaždinskim biskupom Josipom Mrzljakom i brojnim svećenicima. Ispovijeda se u cintoru župne crkve, a tijekom mise u prostoru Svetišta.

Na dan proslave Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu, na Svetu nedjelju, 4. rujna, središnje euharistijsko slavlje u 10 sati predslavi zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško u zajedništvu s domaćinom mons. Radošom i mons. Mrzljakom te ostalim svećenicima i gostima. Toga dana mise će još biti ujutro u 6 i u 7 sati u župnoj crkvi Presvetog Trojstva. Osim vjerskim, Sveta nedjelja bit će bogata i kulturnim sadržajima. U petak, 2. rujna, u 18 sati u vijećnici Centra za kulturu i informiranje Dragutin Novak na rasporedu je  književni natječaj duhovnog stvaralaštva Radio Ludbrega – Vrelo nadahnuća. U sklopu programa Ludbreg petkom u dvorcu Batthyanny, u 19 sati, izložbu priređuje Likovno udruženje Ludbreg. Neće izostati ni zabavnih sadržaja. U četvrtak će publiku u Ludbregu zabavljati Goran Bare i Majke, petak je rezerviran za Halida Bešlića, a u subotu, 2. rujna, priređuje se koncert Jasmina Stavrosa i grupe Ljubavnici.

(Marina Hižak)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja