Međimurje Press
Hrvatska

Obilježavanje 29. obljetnice napada na Šarengrad

U iločkom prigradskom naselju Šarengrad obilježena 29. obljetnica srpske agresije

Dana 04.10.2020. s početkom u 10,30 sati položeni su vijenci, zapaljene svijeće i održana je zajednička molitva ispred Spomen – obilježja poginulim braniteljima u središtu Šarengrada povodom prisjećanja tragičnih događaja koji su se dogodili na današnji dan prije 29 godina. Prigodnim protokolom odana je počast svim poginulim mještanima Šarengrada u Domovinskom ratu kao i onima koji su položili svoje živote braneći Šarengrad i istočne granice Hrvatske. Toga dana srpski agresor, tzv. „JNA“ te srpski dragovoljci započeli su zvjersko granatiranje i napad na ovo mirno srijemsko mjesto uz Dunav. Tijekom dana palo je više stotina granata na centar mjesta, njegovu okolicu, a najviše na zgrade i civilne objekte uz Dunav. Napad je bio orkestriran s više strana, pucalo se po mjestu i civilima s vojnih topovnjača na Dunavu, teškim minobacačima sa lijeve obale Dunava od Bačke strane te tenkovima od strane Šida i Pajzoša.

Zajedničku molitvu predvodio je šarengradski župnik fra. Mijo Tikvić, a u protokolu odavanja počasti sudjelovali su obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, vijećnici Vijeća Mjesnog odbora Šarengrad ne čelu s predsjednikom VMO Perom Ćorićem koji je te 1991. godine bio zapovijednik samostalne satnije ZNG iz Šarengrada pri 204. Vukovarskoj brigadi, moto klub Ilok i gradonačelnica grada Iloka Marina Budimir dr. med. Na današnji dan 1991. godine tijekom prvog i najžešćeg neprijateljskog granatiranja Šarengrada poginuli su Miroslav Gudelj i Duško Lovrić, pripadnici 1. Gardijske brigade “Tigrovi” te Julije Saračević, pripadnik Samostalne satnije „Nikola Šubić Zrinski“, Šarengrad u sastavu 204. Vukovarske brigade.

Na mjestu njihove pogibje Vijeće Mjesnog odbora Šarengrad uz potporu grada Iloka i Udruge veterana, pripadnika 1. Gardijske brigade “Za Hrvatsku kao Tigar” podignulo je Spomen-obilježje na spomen i sjećanje na dvojicu poginulih tigrova i 21-og mještanina Šarengrada koji su svoje živote položili u Domovinskom ratu diljem RH.

Predsjednik VMO Šarengrad

Pero Ćorić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja