Međimurje Press
Hrvatska

Orbanova izjava koju je dao na mađarskom radiju prije tjedan dana!

Zaoštrili odnosi s Mađarskom

Viktor Orban dao je izjavu na mađarskom radiju prije tjedan dana, koja se danas proširila, a u kojoj je Orban rekao da je hrvatsko more oduzeto Mađarskoj, ciljajući na vrijeme kad je značajan dio hrvatske obale bio pod Ugarskom. Da joj more nije oduzeto, rekao je Orban, i Mađarska bi danas imala luku u koju bi joj se mogla dovoziti nafta.

EU navodno kao alternativu Mađarskoj nudi naftni pravac iz Hrvatske u koju bi stizala morskim putem te onda kroz Janafov naftovod išla prema Mađarskoj. Međutim Orban traži jamstva za povećanje kapaciteta naftovoda što bi, kako se navodi, uključivalo izgradnju dodatne infrastrukture, kao i jamstva o europskim sredstvima, no detalji o tom aranžmanu nisu poznati.

Europarlamentarac Tonino Picula rekao je, kako je dobro da je Vlada makar verbalno osudila riječi mađarskog premijera Viktora Orbana kojem nije prvi put da izražava velikomađarske ideje. Picula upozorava da je Orban desni populist i revizionist te kako je kratak put od revizionizma do revanšizma. I Putinu se svašta toleriralo, pa vidimo dokud je došlo, nastavio je i upozorio da se Orbana treba zaustaviti na vrijeme.

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja