Međimurje Press
Hrvatska

Vukovar 25. kolovoza 1991. -18. studenog 1991. – Škabrnja 18. studenog 1991.

18. STUDENOGA DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA I DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE

Bitka za Vukovar bila je najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu To je bila 87-dnevna opsada hrvatskog grada od strane JNA uz pomoć srpskih paravojnih snaga od kolovoza do studenog 1991.godine tijekom Domovinskog rata.

Bitka je završena porazom lokalnog Zbora narodne garde velikim razaranjem Vukovara i brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva. U borbama u Vukovaru je poginulo oko 900 branitelja grada, a nakon zarobljavanja u masovnim ratnim zločinima još njih oko 600. Još oko 1.000 hrvatskih branitelja izginulo je u borbama na širem području oko Vukovara, koje su također predstavljale dio bitke. Poginulo je i oko 1.000 civila, a oko 7.000 hrvatskih vojnika i civila završilo je u zarobljeničkim logorima u Srbiji, gdje su pretežno bili izloženi zlostavljanjima, u nekim slučajevima vrlo svirepim.

Napadač je tijekom bitke za Vukovar, prema hrvatskim procjenama, izgubio oko 6.000 vojnika, od ukupno oko 30.000 angažiranih pripadnika kopnene vojske koje su obuhvaćale najjače oklopne postrojbe kojima je JNA raspolagala. Od tih gubitaka, napadač je izgubio toga oko 2.500 u borbama za sam grad. Srpski vojni podatci govore o 1.200 poginulih vojnika; u koji broj – koji ne obuhvaća ranjene vojnike – zacijelo nisu uračunati pripadnici raznih srpskih paravojnih postrojbi

Pokolj u Škabrnji je bio srpski ratni zločin iz doba sepsko-crnogorske agresije na Hrvatsku.

Izveli su ga domaći pobunjeni Srbi uz pomoć snaga JNA 18. studenog 1001.godine. Za posljedicu je imao ubijena 84 Hrvata, 26 branitelja i 58 civila, odnosno, svako domaćinstvo u Škabrnji je nakon tog napada bilo “zavijeno u crno“.

Kolona sjećanja u posebnim okolnostima zbog pandemije koronavirusa, u Vukovaru će se danas obilježiti 29. godišnjica stradanja toga grada u Domovinskom ratu čija je obrana slomljena 18. studenoga 1991.

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja