Međimurje Press
Najave

2. festival žganice u Merhatovcu

Drugi ‘Festival međimurske žganice’ održat će se u Merhatovcu 29. lipnja

Prošle godine u Merhatovcu, na inicijativu Stjepana Mesarića, održan je prvi Festival međimurske žganice na Kamenarovom gruntu u Merhatovcu gdje će biti i ove godine, a pokroviteljstvo nad ovim autohtonim festivalom i tradicijom mnogih obitelji ovoga kraja, preuzela je Općina Selnica.

Tako će se i ove godine održati 2. Festival međimurske žganice 29. lipnja u 17 sati, na istom mjestu kao i lani, na imanju obitelji Juraja i Božice Kamenar u Merhatovcu. Sudionici festivala bit će oni mali osobni proizvođači žganice kojima će organizatori uputiti pozivnice. Organizatori su utvrdili kako je održavanje 1. Festivala žganice imalo pozitivan odjek u javnosti i struci, a ostvareno je i ono zbog čega je festival ustrojen i organiziran, a to je pozicioniranje međimurske žganice u sam vrh autohtonih, snažnih alkoholnih pića, stvorenih iz međimurskoga voća. Isto tako, Festival žganice u Merhatovcu doprinio je snaženju ovog gornje-međimurskog naselja i Općine Selnice kao turističkih destinacija. Općina Selnica i poglavito načelnik Ervin Vičević, podržavaju festival žganice, koji se inače planirao proljetos održati u Domu kulture u Selnici, no zbog situacije s koronavirusom isti je odgođen.

U ponedjeljak, 29. lipnja, spomendan je i blagdan svetih Apostola i prvaka Katoličke crkve, Petra i Pavla i u minula vremena Petrovo je bio zapovijedani blagdan. Prve zrele kruške u gornjem Međimurju zovu se petrovke i sazrijevaju na blagdan narečenih svetaca. Poput međimurskih vina iz lanjske berbe koja vrhunac kakvoće dostižu u lipnju naredne godine, tako je i sa žganicama, koje su u punoj zrelosti i finoći, upravo u ovo doba.

(Bosiljka Oletić)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja