Međimurje Press
Najave

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „SLIKA U SLICI“ – ŽORŽ DRAUŠNIK I MIRO MARTINIĆ

Multimedijalna dvorana Riznice Međimurja

Tema izložbe je suradnja među umjetnicima koja prikazuje autorske radove scenografa Žorža Draušnika viđene kroz objektiv fotografa Mire Martinića. Fotografije s trinaest različitih kazališnih predstava pružaju uvid u artistički senzibilitet obojice autora, koji više od dvadeset godina surađuju na brojnim kulturnim projektima, a jednako toliko se i privatno poznaju i druže. Upoznali su se na likovnoj koloniji u Hrvatskoj Kostajnici 2000. godine preko zajedničkog prijatelja, slikara Davorina Radića, koji je s Draušnikom i nekolicinom drugih slikara nedugo prije toga osnovao umjetničku grupu Contra. Otprilike se tada Martinić uključio u rad grupe i postao njezin službeni fotograf, a suradnja s Draušnikom s godinama se proširila i izvan okvira Contre pa dvojac i danas uspješno surađuje na realizacijama brojnih koncerata, izložbi, predstava, likovnih monografija i kataloga.

Miro Martinić je rođen 1967. godine u Zagrebu. Svoju ljubav prema fotografiji otkrio je još kao dječak, a cijeli svoj radni vijek proveo je kao samostalni profesionalni fotograf. Snima promotivne materijale za brojne domaće tvrtke, dokumentira razne manifestacije, bavi se i portretnom fotografijom i fotografijom hrane, a osobito se profilirao kao fotograf arhitekture. Osim primijenjene fotografije, bavi se i umjetničkom fotografijom, ponajviše intimističkog predznaka, u kojoj prednjače motivi iz prirode, ali nije mu strano ni bilježenje zanimljivih scena iz svakodnevnog života grada, koji u Martinićevu oku uvijek teče po mjeri čovjeka. Majstor je detalja pa na fotografijama često punu pažnju posvećuje samo jednom izoliranom motivu. S druge strane, privlače ga i totali pejzažnih vizura, smireni i snoviti, koji slave tihu ljepotu i postojanost prirode. Veliku ulogu u njegovu izričaju igra trenutak te često snima spontano, bez namještanja. Martinićeva fotografija odraz je njegove osobnosti, opuštene, suradljive i nježne, a njegova djela odišu osjećajem prirodne ravnoteže, harmonije i blagostanja. U profesionalnim angažmanima maksimalno je posvećen zadovoljstvu naručitelja, a osobne preferencije nenametljivo stavlja u službu zadatka.

Drugi dio tandema čini Žorž Draušnik (Zagreb, 1965.), glazbenik i scenograf, urednik knjiga, pokretač i organizator, go-getter, čovjek neiscrpne energije koja pomiruje i kreativno i operativno djelovanje. U dvadesetak godina bavljenja scenografijom Draušnik je dobio brojna priznanja struke, a njegove predstave igrale su ne samo na domaćim pozornicama nego i u zemljama regije te u Albaniji, Portugalu i Velikoj Britaniji. Njegov put prema scenografiji započeo je kombinacijom rada u orkestru HNK u Zagrebu i interesom za likovnu umjetnost, a zanat je učio iz svih mu dostupnih izvora: od scenografa koji su radili u HNK, od majstora u radionicama kazališta, od velikih svjetskih uzora kao i iz literature. Prema vlastitim riječima, nema posebnih uzora, nego svoj rad smatra produktom učenja i iskustva te proučavanja dramaturškog predloška i – unutar tehničkih i financijskih mogućnosti – odgovaranja na zahtjeve koje predložak postavlja.

Scenograf Draušnik i fotograf Martinić ovdje su neizbježno povezani. Oni rade zajedno kako bi ispričali priču, izazvali emocije ili prenijeli poruku gledatelju. Odnos između scenografa i fotografa je odnos suradnje i međusobnog utjecaja: scenograf postavlja pozornicu i utječe na raspoloženje i estetiku fotografije, dok fotograf bilježi i interpretira scenografiju, oživljava je u dvodimenzionalnom mediju i stvara kohezivno vizualno iskustvo koje zaokuplja i osvaja gledatelja. Svaki od njih u svoj rad unosi vlastiti genij i vlastitu viziju, a njihova suradnja – učvršćena prijateljstvom, razumijevanjem i ljubavi prema lijepom – daleko je više od zbroja svojih dijelova.

Vrijeme trajanja izložbe: 29.6. – 20.08. 2023.

Otvorenje: četvrtak, 29. 6. 2023. u 18.00 h

(Dunja Horvat Weitner)

Maša Hrustek Sobočan

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja