Međimurje Press
Najave

Pregled tjednih događanja na području Grada Preloga od 17. do 24. siječnja 2024. godine

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 20. I 21.1.2024., SUBOTA I NEDJELJA U 17 SATI

  • Ekipa iz džungle 2: Svjetska turneja (The Jungle Bunch 2)

Avantura; Uloge/Glasovi: Ivan Đuričić, Marko Makovičić, Dražen Bratulić, Nikša Kušelj, Ivica Zadro, Željko Duvnjak, Lada Bonacci

Koga pozivamo u pomoć kada misteriozni super-zlikovac prekrije džunglu ružičastom pjenom koja eksplodira pri dodiru s vodom? Ekipu iz džungle naravno! Manje od mjesec dana prije sezone kiša, utrka s vremenom je počela. Od Sjevernog pola do Dalekog istoka, prelazeći planine, pustinje i oceane, naši junaci će daleko od svoje omiljene džungle morati pretražiti svijet u potrazi za protuotrovom!

  • 20. I 21.1.2024., SUBOTA I NEDJELJA U 19 SATI

  • Pčelar (The Beekeeper)

Akcijski triler; Uloge: Jason Statham, Emmy Raver – Lampman, Josh Hutcherson

Kada korupcija i pohlepa poremete sustav, potreban je Pčelar! Od redatelja hitova „Odred otpisanih” i „Fury” stiže nevjerojatna akcija s akcijskom zvijezdom Jasonom Stathamom u glavnoj ulozi! Nakon što se povukao iz Pčelara, tajne elitne organizacije, Adam Clay živi usamljeničkim životom brinući se za svoje pčele. Međutim, kada njegovoj starijoj susjedi prevarom otmu životnu ušteđevinu s tragičnim posljedicama, Adam Clay se vraća u akciju. Odlučan potražiti pravdu za svoju susjedu, Clay otkriva mrežu smrtonosnih prijevara koje je orkestrirala moćna organizacija kojoj su meta najranjiviji slojevi društva. Dok se bori protiv agenata FBI-a, prevaranata 21. stoljeća, pa čak i vlastite zamjene u Pčelarima, Clayjeva misija evoluira u nešto veće: razotkrivanje sveprisutnog sustava korupcije koji prijeti društvu u cjelini.

DOM KULTURE

  • 22.01.2024., PONEDJELJAK U 18 SATI, KAZALIŠNA PREDSTAVA „PETAR PAN“

U programu Doma kulture Grada Preloga naći će se, u ponedjeljak 22. siječnja, s početkom u 18 sati, predstava „Petar Pan“, Kazališne družine „Ivana Brlić Mažuranić“. Redatelj je predstave Matej Safundžić, a koreograf Branko Banković. Ovaj izvrsni dvojac sa puno plesa i scenskog pokreta postavili su predstavu Petar Pan. Vesela razigrana predstava sa velikom porukom. Svi mi odrastamo, ali je divno ostaviti dijete u sebi i veseliti se životu. Wendy Darling je djevojčica koja mašta i uživa svjesna da će odrasti. Petar nikako to ne prihvaća odrastanje. Njihov život u Nigdjezemskoj želi pokvariti opasni Kapetan Kuka i njegov smotani gusar. Andrija Krištof izvrsno utjelovljuje Petra Pana dok je Valentina Srnojević nježna djevojčica Wendy. Opasni Kapetan Kuka je Matej Safundžić, a smotani gusar Darija Vlajnić.

Matej Safundžić, redatelj i glumac u predstavi rekao je: “Petar Pan – dobro poznata priča o dječaku koji ne želi odrasti bit će ispričana u malo drugačijem, a opet istom obliku. Odlučili smo se pozabaviti motivima igre i kako nikada ne smijemo izgubiti “dijete u sebi”. Kroz predstavu želimo zagolicati maštu naše publike kako mlade tako i one malo starije i podsjetiti ih da odrastanje ne znači nužno da se moramo prestati igrati. Petar Pan i Zvončica donijet će nam čaroliju. Čaroliju leta i čaroliju ispunjavanja želja u zvjezdanoj noći. Tko zna, ako pogledamo u zvjezdano noćno nebo i jako jako jako zaželimo, možda vidimo Zvončicu i Petra Pana.”

Cijena ulaznice: 4 eura

PRETPRODAJA ULAZNICA:

BLAGAJNA DOMA KULTURE: OD PONEDJELJKA DO PETKA OD 8 DO 11 SATI, SUBOTOM I NEDJELJOM OD 16 DO 20 SATI.

  • 23.01.2024., UTORAK U 19 SATI, KAZALIŠNA PREDSTAVA „TESTOSTERON“

Dom kulture Grada Preloga, ugostit će, u utorak 23. siječnja 2024. godine, kazališnu predstavu „Testosteron“, redatelja i prevoditelja Jasmina Novljakovića. Predstavu na pozornicu donose glumci Enes Vejzović, Sven Šestak, Hrvoje Klobučar, Ivica Pucar, Filip Križan, Ivan Simon te Ivan Grčić/Matija Gašpari. Predstava je nastala u produkciji Teatra EXIT, Ludens Teatra i Kulturnog centra Osijek.

O PREDSTAVI:

Je li život podređen razumu, osjećajima ili smo radije robovi biologije? Upleteni u začarani krug požude, egoizma i želje za ljubavlju, pateći od usamljenosti, možemo li postići sklad sa suprotnim spolom i sami sa sobom? Ovo su neka od brojnih pitanja s kojima ćemo se suočiti nakon gledanja komedije Andrzeja Saramonowicza, Testosteron. Iako to ništa ne najavljuje, autor nas stavlja uza zid svih važnih problema koji se tiču našeg bića, seksualnosti i mjesta u svijetu. On to čini, zabavljajući publiku od prve do posljednje scene, bez pada forme ili usporavanja.

Ali krenimo od početka. Hormonska komedija Andrzeja Saramonowicza, Testosteron započela je svoju karijeru 2002. nakon premijere u kazalištu Montownia u Varšavi, gdje se postala kazališni hit. Proglašena najboljom suvremenom poljskom komedijom, opisuje se kao scenski vješt komad, koji publici jamči izvrsnu zabavu. Snaga Saramonowiczeve umjetnosti su inteligentni i briljantni, a istovremeno urnebesni dijalozi. Jaka strana predstave je izvrsna struktura i brzi zaokreti radnje, koji bi bili dostojni najboljeg senzacionalnog filma. Saramonowicz majstorski gradi likove, a komedija, intrigantna i dinamična otkriva tajne njihovih života, smiješne i potresne. Odnosi sa suprotnim spolom pokazuju šaroliku i kompliciranu sliku muške stvarnosti. Ovdje učimo o istinama na kojima se temelji poredak svijeta.

Konačno upoznajemo i pokretačku snagu koja određuje rodno ponašanje, kemijski spoj – Testosteron. Kako kaže jedan od likova – Buba: On nas tjera da jurimo za ženama od adolescencije do kraja života… On nas čini vječno potencijalnim silovateljima i ubojicama… Ovaj muški hormon čini dramske likove robovima bioloških refleksa. Iako njegovo postojanje postaje jednostavno objašnjenje ponašanja likova, Saramonowicz ne staje na zaključku o dominaciji testosterona. U potrazi za mudrošću i skladom, mehanizmi koje je teško kontrolirati stalno nastaju, čovjek ima dušu, ali je i podređen biologiji i kemiji koje vladaju tijelom.

Argumenti protagonista prožimaju se izrazitim šovinizmom, ali im je nemoguće poreći da su u pravu. U njima nalazimo mnogo istine, iako je prikazana u krivom zrcalu. Saramonowiczeva umjetnost razotkriva ograničenja kojima su muškarci podložni. Iskrenost također zahtijeva priznanje da im i žene podliježu. Testosteron, koji ustrajno koristi šablone, posebno one koji se tiču spola, istovremeno se nemilosrdno obračunava s tim šablonama. Razotkriva macho mitove, ismijava njihove glavne predstavnike Tita i Stavrosa. Ismijava mušku želju za idealnom ženom. Žene optužuje za koristoljublje i kalkuliranje u vezama. Popis grijeha protiv suprotnog spola jednako je dugačak s obje strane. Svaki od heroja “Testosterona” je drugačiji i dolazi s različitom prtljagom iskustava.

Cijena ulaznice: 7 eura

PRETPRODAJA ULAZNICA:

BLAGAJNA DOMA KULTURE: OD PONEDJELJKA DO PETKA OD 8 DO 11 SATI, SUBOTOM I NEDJELJOM OD 16 DO 20 SATI.

DOGAĐANJA

  • 20.01.2024., SUBOTA U 15 SATI, POLARNA KROS LIGA BICIKLISTIČKOG KLUBA PRELOG

U organizaciji Biciklističkog kluba Prelog, početkom mjeseca prosinca kreće ovogodišnje izdanje Polarne kros lige Prelog. Ove će se godine liga održati u devet kola, subotom u 15 sati, od 2. prosinca 2023. do 27. siječnja 2024. godine, uz proglašenje pobjednika i završno druženje 3. veljače 2024. Trkači mogu birati između dvije staze – kraće od 3,2 km ili duže od 10,8 km, a tu je i kategorija hodača na 3,2 km. Trči se uz akumulacijsko jezero HE Dubrava, naizmjenično jedno kolo po asfaltu na nasipu, a drugo po šljunku pored nasipa, a start i cilj je kod mostića na nasipu uz jezero HE Dubrava, preko puta DG Sporta.

Startnina iznosi 20 eura za cijelu ligu ili 4 eura jednokratno za utrku. I u ovoj ligi za okrijepu će se koristiti metalni lončići (8 eura) umjesto plastičnih čaša s ciljem očuvanja prirode, a donacije za okrijepu (1 euro) će ići Skloništu za životinje „Prijatelji“ u Čakovcu! iz Biciklističkog kluba Prelog odašilju poruku: “Ovo natjecanje je idealna prilika za održavanje i podizanje kondicije za sljedeću biciklističku ili trkačku sezonu!”.

DATUMI ODRŽAVANJA: 10 zimskih SUBOTA u prosincu 2023, siječnju i veljači 2024.

08. kolo – 20.01.2024.

09. kolo – 27.01.2024.

10. kolo – 03.02.2024. *

* zadnje revijalno kolo + druženje + proglašenje (ne boduje se)

NAJAVE

  • 26.01.2024., PETAK, OD 18 DO 23 SATA, NOĆ MUZEJA U PRELOGU

Hrvatsko muzejsko društvo, organizator je devetnaeste po redu manifestacije Noć muzeja. Noć muzeja održat će se u petak, 26. siječnja, s početkom u 18 sati. Devetnaesta Noć muzeja koncipirana je kao dinamična manifestacija s fokusom na važnu ulogu muzeja u zajednici i posebno u tom kontekstu razvoj Nove publike, novih programa i razvoj muzeja, na dobre i pozitivne muzejske prakse, različite suradnje muzejskih i drugih institucija s organizacijama civilnog društva, razmjenu znanja i općenito razvijanje partnerstva. Tema devetnaeste Noći muzeja je – „Muzeji i nova publika“, odgovarajuća je u vremenu traženja novih generacija za inovativnim i kreativnim muzejskim sadržajima, u kojima će i sami sudjelovati i temama koje će angažirano odgovoriti na sve zahtjevnije izazove novih generacija i vremena u kojem živimo. Traženje muzejskih stručnjaka za adekvatnim programima, modelima suradnje i prezentacije sadržaja u kojima će različiti segmenti publike zadovoljiti svoje potrebe, nakon različitih kriza koje su prošle ili kojima svjedočimo, klimatskih promjena, održivog i uravnoteženog razvoja, te različitih izazova i nesigurnosti s jedne strane i potrebe čovjeka za novim spoznajama, doživljajima, edukacijom i u konačnici zabavom s druge strane. Manifestaciju Noć muzeja 2024. organiziraju Muzej Croata insulanus Grada Preloga i Grad Prelog, koji su uz izložbeni program priredili radionice za učenike, glazbeni program te gastronomski zalogaj. Pridružite nam se u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga u petak, 26. siječnja 2024. godine od 18 sati do ponoći.

  • 26.01. I 27.01.2024., SUBOTA I NEDJELJA, „FESTIVAL NOGOMETA“ U PRELOGU

Nogometni klub Mladost Komet, biti će domaćin, u subotu i nedjelju, 27. i 28. siječnja, Festivala nogometa 2024. Radi se o malonogometnom turniru mlađih dobnih kategorija, u uzrastima U6 (2017. godište i mlađi), U7 (2016. godište i mlađi), U8 (2015. godište i mlađi), U11 (2013. godište) i mlađi, U13 (2011. godište i mlađi) i U15 (2009. godište i mlađi). Turnir će se igrati na tri nogometna terena, u dvoranama Osnovne škole Prelog i Sportsko rekreacijskog centra DG Sport u Prelogu. Trenutno je dosegnut maksimalan broj prijava u svim kategorijama – ukupno je prijavljeno 128 ekipa te je tim brojem, ovo jedan od najvećih turnira u ovom kraju Hrvatske. Prijave su završene, a mnoge ekipe čekat će priliku za nastup sa postojeće liste čekanja. Prijavljene su ekipe iz susjedne Slovenije te iz Međimurske, Varaždinske, Koprivničko križevačke, Bjelovarsko bilogorske, Virovitičko podravske, Zagrebačke te Karlovačke županije. Očekuje nas dva dana sjajnog nogometa i preko tisuću malih nogometaša u Prelogu. Uz mali nogomet, domaćin, Nogometni klub Mladost Komet priprema i bogatu tombolu. Dođite u subotu i nedjelju, 27. i 28. siječnja u Prelog i uživajte u dobrom društvu i dobrom nogometu.

  • 11.02.2024., NEDJELJA OD 14 SATI, FAŠNJAK U PRELOGU

Turistička zajednica Grada Preloga i ove godine poziva na Fašnjak u Prelogu. Ove će godine fašnička povorka Prelogom proći u nedjelju, 11. veljače te se pozivaju mjesni odbori s područja Preloga, udruge, grupe građana te svi koji žele promijeniti svoj izgled na jedan dan da se pridruže velikom fašničkom veselju u Gradu Prelogu. Maskirajte se, uredite i na taj način uljepšajte ovaj dan i uživajte u bogatoj ponudi uz čaj i slatke krafne za sve. Nakon fašničke povorke skupine će se predstaviti na Trgu Slobode ispred Doma kulture. Vrhunac manifestacije biti će suđenje Fašnjaku. Program počinje od 14.00 sati okupljanjem na Trgu Slobode kod Doma kulture Grada Preloga, a nastavlja se fašničkom povorkom ulicama Preloga.

Željko Sokač

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja