Međimurje Press
Najave

Pregled tjednih događanja na području Grada Preloga od 27.12.2023.-03.01.2024. godine

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 12.2023., SRIJEDA U 17 SATI
  • Wonka (Wonka)

Obiteljska avantura; Uloge: Timothée Chalamet, Olivia Colman, Hugh Grant

Temeljeno na izvanrednom liku iz priče Charlie i tvornica čokolade. Od Paula Kinga, redatelja filmova Paddington i producenata Harry Potter i Fantastic Beasts franšiza, dolazi opojna mješavina magije i glazbe, kaosa i emocija, sve ispričano neopisivo emotivno i s puno humora. U glavnoj ulozi je fenomenalni Timothée Chalamet. Ovaj neodoljivo živopisan i inovativan filmski spektakl predstavit će publici mladog Willyja Wonku, prepunog ideja i odlučnog promijeniti svijet jednim ukusnim zalogajem – dokazujući da najbolje stvari u životu počinju sa snom i ako ste dovoljno sretni da upoznate Willyja Wonku, sve je moguće. Temeljeno na izvanrednom liku iz priče Charlie i tvornica čokolade, najprepoznatljivije dječje knjige Roalda Dahla i jedne od najprodavanijih dječjih knjiga svih vremena, Wonka priča čudesnu priču o tome kako je najveći izumitelj, čarobnjak i proizvođač čokolade na svijetu postao omiljeni Willy Wonka kakvog danas poznajemo. 

  • 12.2023., SRIJEDA U 19 SATI
  • Tiha noć (Silent Night)

Akcija; Uloge: Joel Kinnaman, Scott Mescudi, Harold Torres, Catalina Sandino

Ova napeta akcija legendarnog redatelja Johna Wooa i producenta filma John Wick donosi spektakularne akcijske scene, obećavajući nevjerojatnu napetost i uzbuđenje koje će vas držati prikovane za velika platna. Ožalošćeni otac izvršava svoju dugo očekivanu osvetu protiv nemilosrdne bande koja mu je sina ubila na Badnjak.

  • 12.2023., ČETVRTAK U 17 SATI
  • Želja (Wish)

Animirani; Uloge/Glasovi: Franka Batelić, Dražen Bratulić, Vanda Winter, Goran Grgić, Matija Cvek, Dea Presečki

Filmski i glazbeni spektakl oskarovaca zaslužnih za velike hitove „Snježno kraljevstvo 1 i 2” studija Walt Disney Animation i ove će zime dočekati publiku u čarobnom kraljevstvu! Asha, nadasve pametna djevojčica, izriče želju tako moćnu da je ispunjava kozmička sila – mala kuglica beskrajne energije zvana Zvijezda. Asha i Zvijezda se zajedno suočavaju s najmoćnijim neprijateljem – Kraljem Magnificom. One zajedno djeluju kako bi spasile svijet i dokazale kako su čuda itekako moguća ako se volja hrabrog čovjeka poveže s čarolijom zvijezda.

  • 12.2023., ČETVRTAK U 19 SATI
  • Crni petak (Thanksgiving)

Horor, triler, misterija; Uloge: Patrick Dempsey Addison Rae Milo Manheim Jalen Thomas Brooks Nell Verlaque s Rick Hoffman i Gina Gershon

Nakon što neredi na Crni petak završe tragično, misteriozni ubojica inspiriran blagdanom Dan zahvalnosti terorizira Plymouth, Massachusetts – mjesto koje je osnivač tog blagdana. Otimajući stanovnike jednog po jednog, ono što počinje kao nasumična ubojstva iz osvete uskoro se otkriva kao dio većeg, zlokobnog blagdanskog plana. Hoće li grad otkriti ubojicu i preživjeti blagdane… ili će postati gosti za njegovim uvrnutim blagdanskim stolom?

  • 12.2023., PETAK U 17 SATI
  • Medino Božićno čudo (Teddy’s Christmas)

Avantura; Uloge/Glasovi:

U ovoj dražesnoj božićnoj priči, medvjedić će naučiti kako pravo bogatstvo leži u našim srcima, a prava čarolija blagdana dolazi kroz ljubav i zajedništvo s prijateljima i obitelji. Snježne pahuljice, mirisni bademi i svjetlucava svjetla stvaraju savršenu atmosferu na Božićnom sajmu na kojem djevojčica Mariann otkriva nevjerojatnu tajnu: na gornjoj polici lutrijske kabine najslađi medo upravo je pomaknuo glavu i počeo njuškati. Osjećajući trenutnu povezanost, Mariann ne može smisliti bolju želju za Božić i pokušava ga osvojiti. Međutim, medo ima drugačije planove, sanja o bogatom vlasniku koji mu može pokazati sve što svijet nudi. No kada medu odvedu u drvarnicu, njegov novi najbolji prijatelj, jež Bolla, pomaže mu shvatiti što je zaista važno u životu…

  • 12.2023., PETAK U 19 SATI
  • Samo ne ti (Anyone but You)

Komedija; Uloge: Sydney Sweeney Glen Powell Alexandra Shipp GaTa Hadley Robinson Michelle Hurd Dermot Mulroney Darren Barnet i Rachel Griffiths

U komediji Samo ne ti, Bea (Sydney Sweeney) i Ben (Glen Powell) izgledaju kao savršen par, ali nakon nevjerojatnog prvog spoja dogodi se nešto što njihovu vatrenu privlačnost pretvori u ledenu – sve dok se neočekivano ne nađu zajedno na vjenčanju u Australiji. Stoga čine ono što bi učinile bilo koje dvije zrele odrasle osobe – pretvaraju se da su par.

  • 12.2023., SUBOTA U 17 SATI
  • Ekipa iz džungle 2: Svjetska turneja (The Jungle Bunch 2)

Animirani; Uloge/Glasovi:

Koga pozivamo u pomoć kada misteriozni super-zlikovac prekrije džunglu ružičastom pjenom koja eksplodira pri dodiru s vodom? Ekipu iz džungle naravno! Manje od mjesec dana prije sezone kiša, utrka s vremenom je počela. Od Sjevernog pola do Dalekog istoka, prelazeći planine, pustinje i oceane, naši junaci će daleko od svoje omiljene džungle morati pretražiti svijet u potrazi za protuotrovom!

  • 12.2023., SUBOTA U 19 SATI
  • Aquaman i izgubljeno kraljevstvo (Aquaman and the Lost Kingdom)

Akcija, avantura; Uloge: Jason Momoa, Patrick Wilson, Amber Heard, Yahya Abdul-Mateen II, Nicole Kidman

Redatelj James Wan i sam Aquaman, Jason Momoa – zajedno sa Patrickom Wilsonom, Amber Heard, Yahyom Abdul-Mateenom II i Nicole Kidman – vraćaju se u nastavku najuspješnijeg DC filma svih vremena! Nakon što nije Aquamana uspio pobijediti prvi put, Black Manta, i dalje vođen potrebom za osvetom za smrt svog oca, neće se zaustaviti ni pred čim dok jednom zauvijek ne svlada Aquamana. Ovaj put Black Manta je snažniji nego ikad prije, koristeći moć mitskog crnog trozupca koji oslobađa drevnu i zlu silu. Kako bi ga pobijedio, Aquaman će se obratiti svom bratu Ormu, bivšem kralju Atlantide, kako bi sklopili zahtjevan savez. Zajedno, moraju ostaviti po strani sve svoje razlike kako bi zaštitili kraljevstvo i spasili obitelj, kao i svijet, od nepovratnog uništenja.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

  • DO 12.01.2024., IZLOŽBA „POETIKA DIVLJINE“ IVANA MLADENOVIĆA 

U Muzeju Croata insulanus, može se do 12. siječnja 2024. godine, razgledati samostalna izložba skulptura Ivana Mladenovića pod nazivom „Poetika divljine“. 

Ivan Mladenović rođen je u Varaždinu gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je 2015. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Slavomira Drinkovića, smjer kiparstvo. Tijekom i nakon studija sudjelovao je na trideset i pet grupnih i sedam samostalnih izložbi u Zagrebu, Klanjcu, Varaždinu i Čakovcu. Autor je nekoliko javnih skulptura i nagrada. Sudjelovao je na radionicama od drveta u Jarčevcu, Bjelovaru i Varaždinu, zatim radionica kamena u Vrsaru i Hvaru i četiri radionice leda u Varaždinu. Radi na dvije osnovne škole u Međimurju  kao učitelj likovne kulture i dalje se bavi kiparstvom u formi kamena. 

Ciklusom „Poetika divljine“ koji predstavlja na izložbi u Muzeju Grada Preloga kroz skulpturu izrazio je  svoje viđenje životinja koje obitavaju na području od Varaždina do donjeg Međimurja, uz rijeku Dravu. Bez prethodne skice, u odgovarajućem kamenu prikazao je životinje, ptice, sisavce i gmazove. Cilj je bio, među ostalim, teksturom i bojom kamena dočarati životinjsko perje, dlaku, ljuske i kožu. Većina skulptura izrađena je od kamena dolomita manjih dimenzija, a tek jedna skulptura pod nazivom „Melankolija“ izrađena je u drvetu jablana, te predstavlja umjetnikov autoportret.  Kako sam autor kaže: „Potreba za likovnim izrazom bila je u različitim susretima i doživljajima gledanja u prirodi.„

DOGAĐANJA

  • 12.2023., SUBOTA U 15 SATI, POLARNA KROS LIGA BICIKLISTIČKOG KLUBA PRELOG 

U organizaciji Biciklističkog kluba Prelog, početkom mjeseca prosinca kreće ovogodišnje izdanje Polarne kros lige Prelog.  Ove će se godine liga održati u devet kola, subotom u 15 sati, od 2. prosinca 2023. do 27. siječnja 2024. godine, uz proglašenje pobjednika i završno druženje 3. veljače 2024. Trkači mogu birati između dvije staze – kraće od 3,2 km ili duže od 10,8 km, a tu je i kategorija hodača na 3,2 km. Trči se uz akumulacijsko jezero HE Dubrava, naizmjenično jedno kolo po asfaltu na nasipu, a drugo po šljunku pored nasipa, a start i cilj je kod mostića na nasipu uz jezero HE Dubrava, preko puta DG Sporta. 

Startnina iznosi 20 eura za cijelu ligu ili 4 eura jednokratno za utrku. I u ovoj ligi za okrijepu će se koristiti metalni lončići (8 eura) umjesto plastičnih čaša s ciljem očuvanja prirode, a donacije za okrijepu (1 euro) će ići Skloništu za životinje „Prijatelji“ u Čakovcu! iz Biciklističkog kluba Prelog odašilju poruku: “Ovo natjecanje je idealna prilika za održavanje i podizanje kondicije za sljedeću biciklističku ili trkačku sezonu!”. 

DATUMI ODRŽAVANJA: 10 zimskih SUBOTA u prosincu 2023, siječnju i veljači 2024. 

  1. kolo – 30.12.2023.
  2. kolo – 06.01.2024.
  3. kolo – 13.01.2024.
  4. kolo – 20.01.2024.
  5. kolo – 27.01.2024.
  6. kolo – 03.02.2024. *

* zadnje revijalno kolo + druženje + proglašenje (ne boduje se) 

  • 12.2023., NEDJELJA, DOČEK NOVE 2024. GODINE 

Već tradicionalno građani Grada Preloga i njihovi gosti, u Novu će 2024. godinu ući zajedničkim dočekom na Trgu slobode ispred Doma kulture u Prelogu. Za dobru feštu pobrinut će ove godine Dobre vibracije, a uz šampanjac i čestitke gradonačelnika Ljubomira Kolareka, čeka nas i tradicionalni vatromet.

Željko Sokač

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja