Međimurje Press
Policija

Prijevara!

ponedjeljak, 21. prosinca 2020. godine

PRIJEVARA

OPREZ, prevaranti uvijek vrebaju!

Policijski službenici Policijske postaje Čakovec zaprimili su kaznenu prijavu od 89-godišnjakinje zbog kaznenog djela prijevare počinjenog na njenu štetu.

Iz zaprimljene prijave proizlazi kako je oštećenu početkom prosinca ove godine putem telefona kontaktirao nepoznati muškarac, koji se pritom predstavio kao policijski službenik. Tijekom razgovora uspio je oštećenu uvjeriti kako je novac koji čuva kod kuće, potrebno provjeriti zbog provođenja kriminalističkog istraživanja kaznenog djela krađe. Objasnio joj je da će na njenu adresu stanovanja doći njegov kolega, koji će preuzeti novac te ga provjeriti. Ne sumnjajući u njihovu vjerodostojnost i dobre namjere, oštećena je predala nekoliko desetaka tisuća kuna nepoznatom muškarcu, koji se predstavio kao policajac zadužen za provjeru novčanica. Nakon što je preuzeo novac prevarant se više nije vratio te je oštećena shvatila da je žrtva prijevare zbog čega je događaj prijavila policiji.  

Kriminalistička istraživanja se nastavljaju kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog događaja i otkrio počinitelj.

U nekoliko navrata upozorili smo žitelje Međimurske županije na pojavu prijevara osoba starije životne dobi. I ovaj događaj dobar je povod da ponovno upozorimo i savjetujemo građane kako ne bi postali žrtve prevaranata.

Prevaranti sve češće dolaze na kućne pragove nudeći razne usluge i proizvode, a nerijetko navode kako obavljaju razne službene poslove lažno se predstavljajući kao policajci, djelatnici raznih inspekcijskih službi, HEP-a, HRT-a i slično. Naši stariji građani u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor te time postaju žrtve prevaranata.

Stoga, savjetujemo svim našim građanima da ni kom slučaju bez dobre prethodne dobre provjere ne dozvole nepoznatim osobama ulazak u njihov dom, a svaku sumnjivu situaciju i osobu da ODMAH prijave policiji, pozivom na 192.

Ujedno, svima koji se brinu o našim starijim žiteljima savjetujemo da ih opetovano upozoravaju na takve i slične prijevare te im ukazuju na potrebu samozaštitnog ponašanja.

INFORMACIJE

  1. Međimurski policajci za Božić nagrađuju nesavjesnije vozače

Sutra, 23. prosinca od 8 do 16 sati policijski službenici Policijske uprave međimurske provest će tradicionalnu preventivnu akciju “Za Božić nagrađujemo najsavjesnije vozače”.

Akcija je zamišljena tako da policijski službenici zaustavljaju vozila na punktovima diljem Međimurske županije te kontroliraju vozila i vozače, a pritom će najsavjesnijim sudionicima uručiti prigodne poklone i promidžbene materijale Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske i Grada Čakovca. Ujedno, tijekom akcije svim sudionicima uputit će se apel o potrebi poštivanja prometnih propisa, a sve s ciljem njihove zaštite u cestovnom prometu, poglavito onih najranjivijih skupina.

Ovakvim, prvenstveno preventivnim akcijama pozivaju se svi sudionici u prometu, poglavito vozači motornih vozila, na odgovorno i savjesno ponašanje te poštivanje svih prometnih propisa kako bi se smanjio broj prometnih nesreća i stradalih osoba.

  1. Na gradskoj tržnici u Prelogu predstavljena akcija „MIR I DOBRO“

Protekle subote, 19 prosinca 2020. godine na prostoru gradske tržnice Preložanima je predstavljena tradicionalna nacionalna preventivna akcija „Mir i dobro“.

Na informativnom punkt uz korištenje Mobilnog preventivnog centra policije, kontakt policajcima iz Policijske postaje Prelog priključili su se saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, njegov zamjenik Zdravko Kvakan, pročelnik Grada Preloga Željko Poredoš, predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki te načelnik Policijske postaje Prelog Zdravko Kolarić.

Okupljenim građanima ukazivano je na opasnost zlouporabe oružja, eksplozivnih, a poglavito rasprskavajućih (pirotehničkih) sredstava. Svako neoprezno i nestručno korištenje pirotehnike može rezultirati neželjenim posljedicama. Vrlo često lakšim i težim ranjavanjem građana, oštećenjem prozorskih stakala obiteljskih kuća i izloga trgovina te stakala na prijevoznim sredstvima. Ujedno, građanima su prezentirani zakonski uvjeti koji se odnose na kupovinu i korištenje pirotehnike uz navođenje prekršajnih odredbi vezanih uz nezakonitog korištenja pirotehnike.

Ujedno, ova akcija je iskorištene i za promociju preventivnih aktivnosti iz domene cestovnog prometa. Na informativnom punktu građanima su darivani razni promotivni reflektirajući materijali (reflektirajući prsluci, kape, trakice i kabanice), kako bi se i na taj način dodatno promovirala zakonska obveza korištenja reflektirajućih materijala prilikom sudjelovanja u cestovnom prometu. Nabava promotivnih materijala financirana je iz proračunskih sredstava Grada Preloga, namijenjenih upravo za provođenje ovakvih preventivnih programa i akcija.

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja