Međimurje Press
Policija

Pronađeno oružje u Paragu, Novakovcu i Štefancu

srijedu, 23. prosinca 2020. godine

NEDOZVOLJENO POSJEDOVANJE, IZRADA I NABAVLJANJE ORUŽJA I EKSPLOZIVNIH TVARI

Pretragama u Novakovcu, Štefancu i Paragu pronađene tri puške

Jedan od prioriteta u radu Policijske uprave međimurske, i nadalje je suzbijanje nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava.  

Koristimo priliku da zahvaljujemo građanima na dosadašnjoj suradnji te ih pozivamo da i nadalje dojavljuju događaje vezano uz pucnjavu i nezakonito posjedovanje oružja te minsko-eksplozivnih sredstava jer uspješna suradnja policije i građana uvelike doprinosi očuvanju povoljnog stanja sigurnosti na nekom području. 

Građani dojave policiji mogu proslijediti putem mobilne aplikacije „MUP-sigurnost i povjerenje“ ili dojaviti putem telefona na broj 192, odnosno slanjem e-poruke na adresu e-pošte medjimurska@policija.hr.

U proteklih nekoliko dana uspješnim operativnim radom policijskih službenika Policijske uprave međimurske pronađene su tri puške.

U utorak, 22. prosinca 2020. godine u 21 sat i 45 minuta u Štefancu, Ulici braće Radić, u nadzoru cestovnog prometa policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec zaustavili su Renault Megane, varaždinskih registarskih oznaka, kojim je upravljao 21-godišnjak, dok su se u vozilu kao putnici nalazili 27-godišnjak i 29-godišnjak. Pregledom automobila policijski službenici kod sjedala vozača uočili su vatreno oružje te su zbog sumnje u nezakonito posjedovanje oružja uhitili spomenuti trojac te ih priveli u policijsku postaju na kriminalističko istraživanje.

Sutradan, 23. prosinca u prijepodnevnim sati u Štefancu, temeljem naloga Županijskog suda u Varaždinu pretražen je Renault Megane, kojim se koristio 21-godišnjak te je tom prilikom pronađena automatska puška (Crvena Zastava, model M70 AB2) i dva pripadajuća spremnika s 30 komada pripadajućeg streljiva. Policijski službenici Policijske postaje Čakovec oduzeli su pronađeno oružje i streljivo, dok se dovršenim kriminalističkim istraživanjem osnovano sumnja kako je 21-godišnjak s područja općine Podturen, počinio kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Protiv osumnjičenika podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Također, jučer 23. prosinca u poslijepodnevnim satima u Paragu, temeljem naloga temeljem naloga Županijskog suda u Varaždinu, pretražene su prostorije obiteljske kuće i druge pripadajuće prostorije, kojima se koristi 30-godišnjak. Prilikom pretrage policijski službenici Policijske postaje Čakovec pronašli su i oduzeli automatsku pušku (Crvena Zastava, model M70 AB2) i dva spremnika te 293 komada pripadajućeg streljiva. Dovršenim kriminalističkim istraživanjem osnovano sumnja da je 30-godišnjak sa šireg područja općine Nedelišće, počinio kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari te će se protiv njega podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Ujedno, prekjučer, 22. prosinca 2020. godine u ranim poslijepodnevnim satima u Novakovcu, Selskoj ulici, temeljem naloga Županijskog suda u Varaždinu, pretražene su prostorije obiteljske kuće i druge pripadajuće prostorije, vlasništvo 53-godišnjak.

Prilikom pretrage ispod nadstrešnice za automobil pronađena je zakopana u zemlji puška (M 48) i 124 komada streljiva. Pronađenu pušku i streljivo policijski službenici Policijske postaje Prelog oduzeli su od 34-godišnjaka.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem osnovano se sumnja kako je 34-godišnjak sa šireg područja općine Podturen, počinio prekršaj iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana te će se protiv njega podnijeti optužni prijedlog prekršajnom odjelu Općinskog suda u Čakovcu.

Važno je istaknuti kako su policijski službenici Policijske uprave međimurske tijekom ove godine operativnim radom na terenu oduzeli ili im je u okviru nacionalne kampanje “Manje oružja, manje tragedija” dragovoljno predano stotinjak komada raznih vrsta oružja, oko 16.000 komada puščanog i pištoljskog streljiva, dvije ručne bombe i jedna tromblonska mina.

Podsjećamo da je još uvijek u tijeku nacionalna preventivna kampanja “Manje oružja, manje tragedija”, koja omogućava dragovoljnu predaju eksplozivnih i ubojitih sredstava, bez ikakvih sankcija. Oružje, streljivo i minsko-eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192,  odnosno najbližoj policijskoj postaji. Nakon dojave na teren će se uputiti stručno osposobljeni policijski službenici, koji će preuzeti takva opasna i ubojita sredstva.
Napominjemo, kako dragovoljna predaja oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava nije vremenski ograničena. 

KRAĐA

Nepoznati počinitelj s Fiat Punta ukrao ispušni sistem

U razdoblju od 18. do 23. prosinca ove godine u Čakovcu, na parkiralištu u Ulici Ivana pl. Zajca, nepoznati je počinitelj s parkiranog Fiat Punta, čakovečkih registarskih oznaka, demontirao i ukrao ispušni sistem automobila, vlasništvo 55-godišbnjaka. Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

INFORMACIJA

  1. Provedena akcija „Za Božić nagrađujemo najsavjesnije vozače“

Jučer, 23. prosinca 2020. godine od 8 do 16 sati na području Policijske uprave međimurske policijski službenici svih policijskih postaja proveli su aktivnosti iz akcije „Za Božić nagrađujemo najsavjesnije vozače“.

Više na poveznici.

  1. I ove godine novčanim prilogom darivana najpotrebitija obitelj

U četvrtak, 23. prosinca 2020. godine načelnik Policijske postaje Mursko Središće, Miljenko Vrbanec i kontakt policajka, Marija Nemec u suradnji s ravnateljem Osnovne škole Štrigova, Stanislavom Rebernikom uručili su novčani prilog samohranoj majci dviju djevojčica.

I ove godine, zaposlenici Policijske postaje Mursko Središće dobrovoljnim prilozima prikupili su nekoliko tisuća kuna. Ovaj simboličan, ali nadasve srcem velik čin, prvenstveno je namijenjen najmlađim članovima darivane obitelji.

Više na poveznici.

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja