Međimurje Press
Policija

Vikend s međimurskom policijom

KRAĐE I TEŠKE KRAĐE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirana je jedna krađa, dok teške krađe nisu evidentirane.

Nepoznati počinitelj u razdoblju od 10. do 13. veljače ove godine iz dvorišta vikendice u šumi Globetka, nedaleko Čakovca, ukrao je ručnu vrtnu pumpu za vodu. Materijalna šteta prema izjavi 76-godišnjeg vlasnika procjenjuje se na nekoliko stotina kuna.

UTAJA POREZA ILI CARINE

Mađarska državljanka osumnjičena za utaju poreza

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem temeljem zahtjeva nadležnog državnog odvjetništva, osnovano se sumnja kako je 43-godišnja državljanka Mađarske počinila kazneno djelo utaje poreza ili carine.

Naime, osumnjičena je kao odgovorna osoba u trgovačkom društvu sa sjedištem u Prelogu, u razdoblju od svibnja 2017. do ožujka 2018. godine, s ciljem da izbjegne plaćanje poreza na dodanu vrijednost, davala netočne i nepotpune podatke o činjenicama, koje su od utjecaja za utvrđivanje iznosa porezne obveze. Tijekom inkriminiranog razdoblja nije obračunala, niti prijavila Ministarstvu financija (Poreznoj upravi) porez na dodanu vrijednost u ukupnom iznosu nešto manjem od 2.000.000 kuna.

Protiv osumnjičene Mađarske državljanke zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela utaje poreza ili carine, podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

NEDOZVOLJENA UPORABA OSOBNIH PODATAKA

Na štetu 28-godišnjaka počinjeno kazneno djelo nedozvoljene uporabe osobnih podataka

Policijski službenici Policijske postaje Čakovec zaprimili su kaznenu prijavu od 28-godišnjaka zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela nedozvoljene uporabe osobnih podataka na njegovu štetu. Iz zaprimljene prijave te dosad provedenim kriminalističkim istraživanjem proizlazi kako je početkom ove godine nepoznati počinitelj nezakonito iskoristio osobne podatke podnositelja prijave, a do kojih je došao pronašavši njegovu izgubljenu osobnu iskaznicu. Pomoću protupravno prikupljenih osobnih podataka, počinitelj je s nekoliko teleoperatera sklopio je pretplatničke ugovore te time 28-godišnjaka oštetio za više tisuća kuna.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja kako bi se utvrdile sve relevantne okolnosti ovog opisanog kaznenog djela te otkrio počinitelj.

Nadležnom državnom odvjetništvu zbog počinjenja kaznenog djela nedozvoljene uporabe osobnih podataka, podnijet će se kaznena prijava.

Jedan od najčešćih oblika zlouporabe osobnih podataka su prijevare prilikom kojih počinitelji sklapaju lažne ugovore s teleoperaterom na ime žrtve od koje prethodno protupravno prikupili osobne podatke.

  Upozoravamo građane da s osobnim podacima postupaju s osobitom pažnjom, odgovorno i savjesno te da ih ne ustupaju nepoznatim osobama, naročito ne putem interneta.

Građanima savjetujemo da osobne dokumente i dr. podatke ne daju nikome prije nego se uvjere da se radi o službenoj ili dr. nadležnoj osobi, primjerice djelatnicima HEP-a, dimnjačarima, policajcima… Savjetujemo im da u svakom slučaju zatraže na uvid službene iskaznice ili neki drugi dokument radi usporedbe podataka te da telefonom kod nadležne službe provjere jesu li te osobe njihovi zaposlenici.

Također, savjetujemo građanima da ne potpisuju razne dokumente ako nisu sigurni u njihov sadržaj te da prije bacanja starih dokumenata, računa i drugih materijala s osobnim podacima te podatke učine nečitljivima.

OŠTEĆENJE TUĐE STVARI

Nepoznati počinitelj bacanjem kamenja oštetio putnički vlak

Jučer, 14. veljače 2021. godine nešto poslije 19 sati, na željezničkoj pruzi nedaleko Gornjeg Kuršanca, nepoznati počinitelj bacanjem kamenja oštetio je staklo na putničkom vlaku, koji je prometovao relaciji Varaždin – Kotoriba.

Materijalna šteta utvrdit će se po zaprimanju odštetnog zahtjeva.

Uslijed opisanog događaja došlo je do kašnjenja vlaka od tridesetak minuta u dolasku na Željeznički kolodvor u Čakovcu.

PROMETNE NESREĆE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Tijekom proteklog vikenda dogodila na međimurskim prometnicama evidentirana je jedna prometna nesreća, i to s nastalom materijalnom štetom.

Greška koja je prethodila prometnoj nesreći:

– nepropisno pretjecanje i obilaženje, jedna prometna nesreća.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom proteklog vikenda utvrđena je kod jednog vozača motornog vozila. Vozač osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka, rođen 1976. godine, pod utjecajem alkohola od 1,40 promila skrivio je prometnu nesreću s materijalnom štetom, a koja se dogodila u subotu, 13. veljače oko 5 sati u Dunjkovcu (raskrižje Glavne ulice i Ulice Nikole Tesle).

POŽARI NA GRAĐEVINSKIM OBJEKTIMA

U Hodošanu izbio požar na gospodarskom objektu namijenjenom za uzgoj svinja

Jučer, 14. veljače 2021. godine oko 15 sati u Hodošanu, u dvorištu obiteljske kuće Ulici braće Radić, izbio je požar na gospodarskom objektu, koji je namijenjen za uzgoj svinja, vlasništvo 52-godišnjaka.

Požar su ugasili pripadnici JVP-a Čakovec i lokalnih DVD-ova.

U požaru je stradalo dvadesetak prasadi i nekoliko krmača te je izgorjelo nekoliko desetaka bala slame, razni traktorski priključci, električni cirkular za drva te razni poljoprivredni proizvodi koji su bili uskladišteni u unutrašnjosti objekta. Ujedno, u požaru je izgorjelo kompletno krovište objekta. Visina materijalne štete utvrdit će se naknadno.

Tijekom današnjeg prijepodneva na mjestu događaja obavit će se očevid kako bi utvrdio uzrok požara.

INFORMACIJA

U sklopu preventivne akcije „Manje oružja, manje tragedija“ dragovoljno predano streljivo

U subotu, 13. veljače 2021. godine u prijepodnevnim satima u Orehovici, Cvjetnoj ulici, u sklopu provođenja aktivnosti iz nacionalne preventivne kampanje „Manje oružja, manje tragedija“, građanin je dragovoljno predao 102 komada raznog streljiva kalibra do 14,5 mm.

Više informacija na poveznici.

Radova Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja