Međimurje Press
Općine

Svečana sjednica Općinskog vijeća Goričan

Načelnik Sinković: Upravo sada je vrijeme za ispisivanje budućnosti našeg kraja!

U Goričanu je na blagdan Svetog Ivan Krstitelja, u prepunoj multimedijalnoj dvorani Općine Goričan, uz pridržavanje epidemioloških mjera, održana svečana sjednica Općinskog vijeća, povodom dana Općine i poznatog „Gorčkog Ivaja“.Tražila se tako stolica više, sve s željom da visoki uzvanici pruže podršku novoizabranom vodstvu općine, na čelu sa novim načelnikom Emanuelom Sinkovićom, predsjednikom općinskog vijeća Petrom Baksom i dopredsjednicom Martom Markač.

Tako su, svoje iskustvo i pomoć, novom vodstvu ustupili ministar prostornog uređenja graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, zamjenik župana Josip Grivec, saborski zastupnik i gradonačelnik grada Preloga Ljubomir Kolarek i predsjednik županijske skupštine Dragutin Glavina.

Svoj su obol svečanoj sjednici također dali i tajnik kabineta ministra Horvata, Goran Gotal, predstavnici međimurskih općina i članovi županijske skupštine. Nadalje, sjednici su prisustvovali i uvaženi predstavnici javnih institucija, pročelnik porezne uprave Nino Marđetko, direktor Međimurskih voda Vladimir Topolnjak i predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Nikola Hren.

Podršku novoizabranom načelniku pružili su i župnik Josip Drvoderić, ravnatelj škole i ravnateljica dječjeg vrtića, predstavnici javnih poduzeća i udruga. Presjek uzvanika i prepuna dvorana ukazuju na to da su u Goričanu, po izboru mladog vodstva, počeli puhati neki pozitivni vjetrovi.

Ispred općinskog vijeća, prisutne je pozdravio predsjednik Petar Baksa, koji je konstatirao da je pred vijećem mnogo izazova, ali da je uvjeren da će zajedničkom suradnjom, sve u želji da život mještana bude sigurniji, sadržajniji i ugodniji, svi vijećnici pronaći zajednički jezik, sa vizijom budućnosti koja potiče, hrabri i puni optimizmom mlade generacije.  „Nadalje, ovo je dan kada Goričan svojim mještanima daje do znanja da cijeni njihov trud i napor za boljitak svoje Općine, kako ga prepoznaje i nagrađuje. Stoga upućujem čestitke današnjim laureatima. Vama, dragi mještani i uzvanici, držeći do materijalnih zavičajnih vrednota i važnih datuma- štujući ih s osobitom pažnjom jer su upravo oni tijekom vremena dali i daju identitet našem mjestu, svima želim ugodnu večer, a svim mještanima i dragim im gostima, čestitam današnji blagdan Sv. Ivana Krstitelja.“, kazao je Baksa.

Uzvanike je potom pozdravio i sam načelnik Općine Goričan, Emanuel Sinković,  dodavši kako se zahvaljujući povjerenju mještana, okupljenima po prvi puta obraća na novoj funkciji. Iskoristio je priliku kako bi svim vijećnicima čestitao na izboru te im poželio uspješan rad u stvaranju još boljeg i ljepšeg Goričana naglasivši kako ga posebno veseli dug popis planiranih projekata.

– Prva i ključna mjera jest kvalitetno provođenje pronatalitetne politike. Moja zadaća, kao i zadaća svih naših lokalnih politika bit će pronalazak demografskih mjera za poboljšanje položaja mladih i obitelji s djecom – rekao je načelnik te dodao kako je jedan od ključnih prioriteta i razvoj Poduzetničke zone za poticanje mještana na ostanak u Goričanu. Naglasio je kako slijedi vrlo izazovno razdoblje u kojem će krenuti s realizacijom strateških projekata.

– Jedan od najvažnijih je svakako izgradnja sustava kanalizacije – projekt koji mora i hoće zaživjeti u ovom mandatu jer naši mještani to zaslužuju – kazao je Sinković istaknuvši odličnu suradnju s Međimurskim i Hrvatskim vodama. Upravo sada je vrijeme za ispisivanje budućnosti našeg kraja. Goričan je mjesto koje neizmjerno volimo, koje zovemo domom, čiju povijest poštujemo, baštinu čuvamo i  tradiciju živimo. To radimo i danas, uoči Dana Svetog Ivana Krstitelja, za goričko Ivaje – zaključio je načelnik.

Okupljenima se obratio i ministar Horvat koji je čestitavši Dan općine, poručio načelniku kako će sve ono što se gradilo i radilo dobiti svoj kontinuitet.

– Država će i dalje pratiti općinu Goričan, a svi ovi nastali troškovi neće biti teret samo općinskog proračuna. Država će uskočiti i pomoći kroz svaki izvor financiranja koji nam je na raspolaganju. Kada se s toliko godina upustite u tu avanturu to mora biti hrabrost, to nije ludost, to je hrabrost– kazao je Horvat.

Tom prilikom, ministar je naglasio nužnost aglomeracije što je, kako kaže, međimurski standard. Siguran sam da će taj projekt doći u Goričan u mandatu ove Vlade i u mandatu ovog načelnika –  poručio je Horvat te dodao kako će Vlada biti stup potpore ovim projektima i na njih adekvatno odgovoriti.

Zamjenik župana Josip Grivec je u ime Međimurske županije istaknuo kako mu je drago biti djelićem ove svečanosti.

– Veseli me sve nas vidjeti u Goričanu koji je mogli bi reći i primjer u povlačenju sredstava iz Europskih fondova i sasvim sam siguran da će se to i nastaviti – rekao je Grivec te načelniku Sinkoviću i novom vodstvu poželio puno uspjeha naglasivši kako je najvažnije da služe općem dobru i Goričanu, a samim time i Međimurju i Hrvatskoj.

Ljubomir Kolarek naglasio je kako je impresioniran govorima načelnika i predjsednika vijeća, u kojima su gospodarstvo, djeca i mladi navedeni kao ključni faktori razvoja.

– Želim da  novo vodstvo nastavi svoju vrednotu i da daje sve od sebe za svoj Goričan. Vjerujem da će Goričan zajedno sa svima nama ići naprijed – rekao je Kolarek.

Tom prilikom uručene su godišnje nagrade i javna priznanja, a Josipu Šavori, dobitniku nagrade općine Goričan za životno djelo, načelnik Sinković posebno je čestitao.

Dobitnici zahvalnice općine Goričan za dugogodišnje djelovanje i rezultate u udrugama su Danijel Posavec, Damir Novak te Branko Ivanović. Zahvalnicama su nagrađeni i učenici Osnovne škole Goričan: Eva Pahek, Katarina Blažek, Edi Vugrinec, Luka Vadlja i Mihael Makaj za odličan uspjeh i postignute rezultate na županijskim natjecanjima.

Godišnja nagrada općine Goričan za izniman rad i zalaganje dodijeljena je Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Robertu Blagusu, Martini Pahek i Tereziji Vidović.

Petra Markač

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja