Međimurje Press
Općine

NA MARGINAMA IZGRADNJE VATROGASNOG DOMA U SELNICI

Danas je u novoizgrađenom vatrogasnom domu u Selnici, zasigurno jednom od najljepših i najvećih, ne samo u Međimurju, održana konferencija za novinare, na kojoj je načelnik općine Ervin Vičević govorio o preprekama i prijeporima za službeno otvaranje ovog velebnog vatrogasnog i društvenog doma, vrijednog 1.593.286,74 eura plus kamate na podignuti kredit. Konferenciji su nazočili predsjednik DVD-a Davor Debelec i Franjo Kutnjak zapovjednik. 

Kako je proteklo dosta godina od početka gradnje, prvi kredit podignut u banci nije dovoljan za zatvaranje financijske konstrukcije. Nedostaje 312.000,00  eura, zbog povećanja svih troškova gradnje, a općina će morati posegnuti za dodatnim kreditom kako bi zaokružila kompletnu opremljenost objekta. Vatrogasci u Općini Selnica kako je napomenuto, ima 56 članova plus podmladak tako da ta brojka prelazi 90 članova.

Novinarima je načelnik Vičević naveo činjenično stanje koje je obrazložio riječima…

“Priča oko izgradnje vatrogasnog doma u Selnici započela je davne 2016. godine. Kako je vatrogasni dom spreman za korištenje, ovim putem ću navesti sve točne činjenice vezane uz prepreke koje su se dogodile tijekom tih godina, a sve s obzirom da sada već ima mnogo heroja po pitanju tog vatrogasnog doma.

U ono vrijeme je krenulo raspisivanje natječaja za prijavu projekata koji će se sufinancirati iz EU. Razmišljao sam koje projekte i na koji način i natječaj prijaviti. Odlučio sam da nam je vrtić neophodan, a kako su se u sklopu natječaja, odnosno Mjere 7 mogli prijaviti dječji vrtići i vatrogasni domovi, logičan slijed je bio, nakon vrtića, prijaviti i izgradnju vatrogasnog doma.

Suradnja Općine i DVD-a Selnica, do mojeg stupanja na dužnost načelnika, 2013. godine, nije postojala. Društvo je bilo gotovo pred raspadom. Općina nije poštivala isplatu 5% zakonskih sredstava godišnje.

Tadašnji predsjednik, Andrejas Kocijan, zapovjednik DVD-a, Franjo Kutnjak, i ja proveli smo puno vremena razgovarajući i pokušavajući naći rješenje za probleme koji su se nagomilali. Kod njih se tada budi nada i pokazuju volju za suradnju i pomoć, a sebi stavljam veliki teret, s obzirom na tadašnje financijsko stanje u Općini.

Jaka suradnja općine i DVD-a počinje već zimi 2014. godine, za vrijeme snježne oluje. Članovi DVD-a su izašli na teren i osposobili neprohodne ceste u Merhatovcu. Takvih akcija se do danas nanizalo na stotine. Upravo zbog solidarnosti članova i njihove ljudskosti, to društvo, jedno od najstarijih, a možda i najstarije na području Međimurja, zaslužuje vatrogasni dom, a ne garažu bez izolacije i realno, bez ikakvih uvjeta za nadogradnju.

Godine 2016. sam se konzultirao s ljudima koji su imali iskustva u prijavi projekata EU te mi je sugerirano da općina prijavi izgradnju vrtića, a DVD Selnica neka prijavi izgradnju vatrogasnog doma, jer općina ne bi mogla prijaviti dva projekta na istu Mjeru. Tako smo i krenuli. U to vrijeme Marijan Fajfar i ja smo obavili razgovor s potencijalnim projektantom, koji je na kraju i preuzeo na sebe izradu projektne dokumentacije. Rekao bih ovim putem da je projektant ujedno i donator jer mu projekt do danas još nije plaćen.

Nadalje, projekt je prijavljen, prihvaćen, odrađena je javna nabava, sklopljen je ugovor s izvođačem radova te je zatražen i isplaćen predujam za izgradnju. Nakon toga dolazi do problema zatvaranja financijske konstrukcije završetka izgradnje. Kada su se pojavili problemi onda su neki već počeli pametovati: „Trebao si to ovako, trebao si to onako…“ Trebao sam onako kako sam napravio i to je to!!

Čovjek kojeg ću spomenuti je Darko Horvat, koji je bio podrška. Jer ako mislite da nešto možete bez podrške onda se grdno varate i nije to pojava samo u RH nego svugdje u svijetu. To što mi zakon o lobiranju donosimo ove godine isto pokazuje koliko kasnimo u nekim stvarima. Na dan potpisivanja ugovora o prihvaćanju projekta između APPRRR i DVD-a Selnica, Darko nas je sačekao ispred ministarstva. Potpisivanju ugovora prisustvovali su Andrejas Kocijan, Franjo Kutnjak, Marijan Fajfar i ja. Tadašnja ravnateljica Agencije jasno je rekla, uručujem ugovor DVD-u, a ionako će načelnik i općina to sve rješavati. Andrejas Kocijan je kasnije odstupio s mjesta predsjednika zbog odlaska u inozemstvo, ali je ostao uvijek na raspolaganju.

Na same probleme oko zatvaranja financijske konstrukcije, odnosno, ishođenja kredita za financiranje radova od strane udruge, jer DVD je udruga,  upozoravao sam od početka, ali me nitko nije slušao, a nekima u Zagrebu je trebalo i malo više vremena da shvate u čemu je problem. Danas znam, zbog mnogih poziva kolegica načelnica i kolega načelnika vezanih uz pitanje kako je Selnica riješila financiranje izgradnje vatrogasnog doma, da nismo jedini u problemu. Takva situacije se nikako nije smjela dogoditi.

Ipak, krenuli jesmo, jer kad kreneš onda nikome nije cilj da ostane nezavršeno. DVD je ishodio kredit, a za dobivanje prvog kredita, u banci je prijelomna točka bila ta što je vatrogasni dom praktički već izgrađen. Ponovo napominjem da je tu župan Matija Posavec dao svoju maksimalnu podršku jer banka se drži svojih pravila i gledaju svoj profit i kako se zaštiti.

Vatrogasni dom je sada završen. Pregovaram za drugi kredit kojim će se platiti razlika zbog povećanja cijena troškova uslijed svih događanja nakon pandemije.

Želim još napomenuti kako su kod prijave projekta na EU natječaj sve udruge s područja Općine uputile pismo namjere te su time i dobiveni bodovi za prihvaćanje samog projekta, pa neka svima bude jasno da je vatrogasni dom prostor svih udruga i svih mještana Općine Selnica.

Navikao sam se da su mnogi protiv, ali da ima toliko pojedinaca koji bi radije da se dom i vrtić sruši, to je već pomalo zabrinjavajuće. Ipak, Selnica ide naprijed unatoč zločestoći. To mnogima smeta. Žao mi je, smetat će vam još više.

Današnji sastav DVD-a Selnica ima žensku ekipu, pomladak, puno opreme, a za koju nabavku se posebno trudi sadašnji predsjednik Davor Debelec. Članovi se uključuju u mnoga natjecanja, pomažu svim mještanima u svakakvim situacijama i na to Društvo bi svaki mještanin Općine Selnica trebao biti ponosan.

Nadalje, dio prostora vatrogasnog doma bit će prostor Streljačkog kluba Selnica, a u dio prostora su se postavile i sprave za vježbanje koje će biti dostupne svim mještanima naše općine.

Ovom prilikom rado se sjećam pokojnog gospodina Zvonka Vukovića koji je prilikom kupnje vatrogasnog vozila 2019. godine rekao: Došlo je vozilo, znam da će biti i dom.“ Pokoj mu vječni i hvala mu na podršci koju mi je uvijek davao.

Svečanog otvorenja do daljnjega neće biti jer je još puno prepreka za dobivanje odluke o prihvaćanju završnog izvješća, možda i godinu dana. Odgovornost je na meni kako sve financirati, a za sve ostalo i na svima ostalim – zaključio je Vičević te na kraju sa žaljenjem napomenuo kako HTV ne prati događanja u Općini Selnica iz nepoznatih razloga.

(rd)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja