medjimurjepress@gmail.com

Na današnji dan rođen Florijan Andrašec

Hrvatski pučki pjesnik, melograf i kantor rođen je 24. travnja 1988.godine. Umro je 9. 07.1962. godine. Njegovu je nadarenost otkrio etnomuzikolog Vinko Žganec i omogućio mu orguljaško školovanje u Celju. U Dekanovcu je bio orguljaš, zborovođa i utemeljitelj limene glazbe. Pisao je pjesme (Međimurske fijolice, 1953), spjevove, pripovijesti, novinske članke i pučke kalendare, bilježio narodne običaje (zapisao je oko 300 međimurskih popijevaka) i skladao. Veći broj njegovih radova ostao je u rukopisu.

Učio je bačvarski zanat u mladosti. Ranjen je u Prvom svjetskom ratu i pušten iz vojske 1918. godine. Florijan Andrašec je svestrana osobnost međimurske narodne kulture. Tijekom svojeg života bio je desna ruka dr. Vinka Žganca u prikupljanju (zapisivanju i snimanju) narodnih pjesmi i običaja, ali je i sam plodno stvarao.

Naučio je svirati velik broj instrumenata. Surađivao je sa skladateljem Krstom Odakom na operi “Dorica pleše” inspriranoj međimurskom glazbom. Za crkvu u Dekanovcu izradio je glavni oltar od mramora.

Njemu u čast u rodnom Dekanovcu održavaju se tri kulturne manifestacije, a podignut mu je u središtu mjesta i spomenik.

(rd)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Leave a Reply

*