medjimurjepress@gmail.com

Zašto je gvardijan fra. Željko Železnjak dao javnu packu organizatorima Dana državnosti

Nakon Svete mise za domovinu u župnoj crkvi Svetog Nikole biskupa u Čakovcu, koju je predvodio gvardijan čakovečkog franjevačkog samostana fra Željko Železnjak, kolona na čelu s Zrinskom gardom i Hrvatskom vojskom uputila se prema Spomen obilježju poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih, gdje su uz paljenje svijeća i polaganje vijenaca održani prigodni govori.

Okupljenima se prvo obratio Stjepan Horvat, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Međimurske županije, navodeći važnost obilježavanje ovog dana, ali i doprinosa Međimuraca u stvaranju samostalne države.

Potom se obratila zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak koja je rekla:

„Nemojmo dozvoliti da naše društvo bude razjedinjeno. Budimo svi zajedno, imamo iste ciljeve. Ostavimo podjele iza nas i poklonimo se duboko i s poštovanjem onoj koju jedino imamo, a to je naša domovina. Danas je 30. svibnja i s ponosom vam čestitam pravi Dan državnosti. Neka živi jedina i vjerna domovina Hrvatska.”

U ime Međimurske županije govorio je župan Matija Posavec:

„Sve vas pozdravljam na osobit način i s punim poštovanjem. Prvenstveno obitelji naših hrvatskih branitelja, osobito poginulih i nestalih. Pozdravljam zastupnicu u Europskom parlamentu Sunčanu Glavak, saborske zastupnice gospođu Snježanu Sabolek i Bernardu Topolko, saborskog zastupnika Dražena Srpaka, gradonačelnika Grada Čakovca Stjepan Kovača, predsjednika Skupštine Međimurske županije Mladena Novaka, potpredsjednike Dragutina Glavinu i Franju Makovca, predstavnike i predsjednike naših udruga koji baštine povijest i kulturu Zrinsku Gardu Maticu hrvatsku, Braću Hrvatskog Zmaja, sve predstavnike političkih stanaka, udruge proizašlih iz Domovinskog rata, načelnika Pu međimurske Ivana Sokača, sve Međimurke i Međimurce koji su se okupili danas ovdje na Dan državnosti.

Iako se Dan državnosti punih 18 godina obilježavao 25. lipnja, svi dani koji su vezani uz slavnu i noviju hrvatsku povijest, na osobit način su svečani. Tada se okupljamo, odajemo poštovanje svima koji su dali doprinos za izgradnju domovine. Ali isto tako odajemo poštovanje svima onima koji svoju domovinu izgrađuju, jer to je posao koji ne staje ni u jednom trenutku. Morao se sjetiti naših branitelja, naših heroja diljem Hrvatske, koji su ostavili svoje živote 90-tih godina na ratištima. U slavu njihovih potomaka, naš je zadatak da se sjetimo i gledamo u budućnost, prinoseći sliku, prije svega svoje prošlost.

Ovih 30 godina kada se osvrnemo iza nas, možemo reći da smo se razvili. I kao županija i kao država i kao ljudi i kao društvo. U tom razvitku možemo biti ponosni na vrijednosti koje su utkane u naše ljude, koje su utkane u naše Međimurje. I to baštinimo danas. Te vrijednosti načina upravljanja, načina odnosa prema bližnjem, načina administrativnog i društvenog života, pokazujemo iz dana u dan. Pokazali smo to i ovih mjeseci kada su bila krizna vremena, kada smo upravo u tom segmentu izašli kao najbolji u Hrvatskoj. Gledamo naše gospodarstvo, društvo, naše udruge, javni sektor, definitivno kriteriji i rezultati koji se ostvaruju u našem Međimurju mogu biti primjer svima. I na tom zajedništvu i na tim odlikama moramo graditi naš budući život.

Pozivam vas sve da i dalje budemo odgovorni, ali prije svega solidarni. Da budemo dobronamjerni i humani s pogledom prema unaprijed, ali nikada ne zaboravljajući što su nam naši roditelji ostavili.

U ime Međimurske županije još jednom izuzetno poštovanje svim braniteljima, braniteljskim uudrugama, svima vama koji ste ovdje , u svoje osobno ime i ime svih građana Međimurja želim svima čestitati 30. svibnja Dan državnosti.”

Nažalost, na kraju svečanosti, uoči same molitve, pravu „packu” organizatorima obilježavanja Dana državnosti (i to s pravom), dao je gvardijan čakovečkog franjevačkog samostana fra Željko Železnjak. Naime, nitko se nije sjetio, barem iz pijeteta prema onima koji su dali svoje života za domovinu, odati počast minutom šutnje.

(rd)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*