Međimurje Press
Glazba

Marijan Ban dobio svoju pjesmaricu u seriji Zabavnih melodija

Izdavačka kuća Cantus s velikim je veseljem objavila novi album u zbirci Zabavnih melodijaMarijan Ban, nekadašnji frontmen grupe Daleka obala, zasluženo je dobio pjesmaricu koja broji čak trideset pjesama.

Ovaj velikodušni Splićanin – koji se svojedobno odrekao tantijema za ‘Morsku vilu’ u korist obnove škole u Sisku – prvi je koncert s Dalekom obalom održao u kinoteci Zlatna vrata u Dioklecijanovoj palači, u Getu, 27. studenog 1988., a 1990. godine nepovratno su otplovili u glazbene vode.

Daleka obala – Morska vila
Iz predgovora Bojana Mušćeta doznajemo:

„’Morske vile’, ‘Morski psi’, ‘Ruzinavi brodovi’ i ostale valovite note plove i rone ‘Od mora do mora’ uza svoga autora (koji ime dijeli s jednom, a prezime s drugom hrvatskom budnicom) posve su uronjene u jedinstven glazbeni akvatorij. Marijan Ban, vječiti zaljubljenik u more, kormilar, jedriličar, mehaničar i što sve ne, svoje je stihove i note iz podmorja vlastite inspiracije izbacio na površinu u bliskim susretima s Dalekom obalom.

U bendu kojeg je osnovao 1985., pa sve do kraja inicijalnog djelovanja petnaestak godina kasnije, Bana će se ponajviše prepoznavati kao vokalnog solista rašpavoga izričaja, izvođača skladbi koje su ponekad bez glave i repa, s čudnim stihovima i rimama, a koji ponekad zvuče kao rečenice iz novinskih izvještaja. Čut ćemo tako neki eho (sonar) Toma Waitsa, ali i opaziti produljenu lozu koju je izvedbom i autorstvom zasadio Toma Bebić.

Marijan Ban jedan je od onih koji su otkrili da u Dalmaciji poetski potentni motivi nisu samo „stina i maslina“ nego to mogu biti i regatavanje, zapjenjeni valovi, brodski motori, pa čak i ruski špijuni. Njegovi su stihovi nesputani, razigrani i iskreni, a glazba snažna i uvjerljiva, kao i more.“

Djelatnosti Cantusa su diskografsko, notno i knjižno-publicističko nakladništvo, a sve u području glazbene umjetnosti. Zabavne melodije tako su dio Cantusovog širokog portfelja.

Notni album Marijana Bana možete nabaviti u Cantusovom webshopu.

Đurđica Sarjanović

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja