Nada u dobru vinsku godinu

UDRUGA VINARA I VINOGRADARA “VINOLJUB” NEDELIŠĆE TRADICIONALNIM OREZIVANJEM TRSJA OBILJEŽILA 22. SIJEČNJA – DAN SVETOG VINKA

I ove godine, uoči svetog Vinka – 22. siječnja, velik broj poklonika božje kapljice uputio se u vinorodni dio Međimurja. Naime, tih dana svaki vinogradar u svoj vinograd poziva prijatelje i poznanike da obilježe početak radova u goricama. Taj se narodni običaj posljednjih godina udomaćio u cijelom međimurskom vinogorju, kada se, poslije nekoliko mjeseci zimskog mirovanja, po prvi puta ulazi u još uvijek zaspali vinograd. Prohladno vrijeme nije nimalo poremetilo veselje. 

Među onima koji njeguju Vincekove ceremonije je i udruga Vinoljub, koja je u goricama Štefice i Marijana Sereca u Rimščaku priredila pravu veselicu. Domaćini su bili mladi članovu Udruge, Dejan Borko i Tihomir Marciuš. Uz pratnju muzikaša prvo su izmolili nekoliko vinskih molitvi, a potom s čokota odrezali trsove i stavili u vodu kako bi se već za osam tjedana po prvim pupovima moglo ocjeniti koliko će rodna biti ova godina. Uz mlade domaćine bio je i “biškup” Slavko Faltak, a sve pod “nadzorom” predsjednika Milivoja Kossija.

Na armaturu koja drži trsje, povješane su domaće kobasice i špek, a nakon nekoliko vinskih pjesama, čokoti su zalijani najboljim vinom. Sve to da vrijeme bude naklonjeno vinogradarima, a ovogodišnji urod grožđa što obilniji i kvalitetniji. U skladu s tradicijom, domaćini su bili u narodnim nošnjama, a naložena je i prava logorska vatra. 

Druženje je nastavljeno u kušaonici vina obitelji Serec, uz glazbu, dobro vino, domaće kobasice i bograč.

IVICA JURGEC

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
Tweet 20
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*