Međimurje Press
Gospodarstvo Vlada Republike Hrvatske

Prijedlog zakona o uvođenju eura kao službene valute u RH!

Premijer PLENKOVIĆ: Pozivamo građane koji imaju gotov novac kod kuće da ih već položi u banke

Plan je da se od početka rujna istaknu cijene u eurima i kunama. Da proces senzibiliziranja građana krene ranije. To bi trebao biti 5. rujna. Želimo da ovaj proces bude jednostavan i bez troškova za građane. Što to znači? Pozivamo građane koji imaju gotov novac kod kuće da ih već položi u banke jer će se novac u kunama automatski pretvoriti u eure”, kaže Plenković.

“Cijene će još godinu dana, cijelu 2023. biti istaknute u kunama i eurima”, dodao je. “Od 1. siječnja 2023,. pa godinu dana će se moći mijenjati kune u euro”, kaže. “Novčanice kuna će se u HNB-u moći besplatno zamijeniti zauvijek”, istaknuo je premijer.

Ministar Marić pa je govorio o maksimalnom iznosu novčanica ili kovanica za zamjenu po transakciji. “Do maksimalno 100 novčanica ili 100 kovanica po jednoj transakciji. Možete i više, ali onda je moguća neka naknada”. Dodao da i dalje vrijedi pravilo da će se do 75.000 kuna baratati u gotovom novcu, a iznad toga treba položiti na račun. To vrijedi i kod konverzije kuna u euro.

Što se tiče inflacije, guverner Vujačić poručio je građanima da imamo primjere iz drugih zemalja da je inflacija porasla od 0.2 do 0.4 posto”.

Tijekom izlaganja čelnika u Banskim dvorima, stigao podatak da je stopa inflacije porasla na 5.5 posto.

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja