Međimurje Press
Gospodarstvo

Vinarima 30 milijuna kuna za ulaganja i pomoć u krizi!

Do kraja travnja traju prijave za natječaj za dodjelu potpora za mjeru ulaganja u vinarije i marketing vina, kao i da je otvoreno javno savjetovanje za nastavak mjera Destilacija vina u kriznim slučajevima i Potpora za krizno skladištenje vina, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede. Ukupna vrijednost natječaja veća je od 30 milijuna kuna.

Prihvatljivi korisnici Mjere Ulaganja u vinarije i marketing vina iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. su poduzeća u sektoru vina (vinarije – fizičke ili pravne osobe upisane u vinogradarski registar) koja se bave proizvodnjom ili prodajom proizvoda, organizacije proizvođača vina, udruženja dvaju ili više proizvođača ili sektorske organizacije.

U Ministarstvu pojašnjavaju da će potencijalni korisnici sredstva moći iskoristiti u svrhu izgradnje i poboljšanja gospodarstva, stjecanja nepokretne imovine, proizvodnju vina, infrastrukturu podruma, izgradnju prezentacijskih i prodajnih objekata i prateće radove, uspostave skladišta, naknade za arhitekte i inženjere, kupnje novih strojeva i opreme do iznosa njihove tržišne vrijednosti, kupnje novih strojeva i opreme, kupnje ili razvoja računalnih softvera i kupnje patenata, licencija i autorskih prava te registracije zajedničkih žigova.

Produljenjem otežanih uvjeta poslovanja u sektoru vinarstva zbog koronakrize bilo je potrebno osigurati kontinuitet krizne potpore vinarima i ove godine, zbog čega je otvoreno e-savjetovanje za mjere Destilacija vina u kriznim slučajevima i Potpora za krizno skladištenje vina, ukupne vrijednosti veće od 30 milijuna kuna, ističu u Ministarstvu.

Javna rasprava će trajati do 12. ožujka

“Upravo zahvaljujući navedenim covid mjerama pomoći sektoru vinarstva, prošlogodišnja Vinska omotnica ima najveće iskorištenje do sada, čak 94 posto – odnosno, u hrvatsko vinarstvo i vinogradarstvo uloženo je u 2020. godini oko 76 milijuna kuna”, navodi se u priopćenju.

P.hr/I.B.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja