Međimurje Press
Grad Čakovec

Porcijunkulovo ispunilo očekivanja i to bez novooboljelih!

Najveća ljetna manifestacija u Međimurju – Porcijunkulovo, koja već više od pola stoljeća uz blagdan Gospe od Anđela ispuni glavne ulice i trgove Čakovca, ove se godine zbog aktualne epidemiološke situacije održavala samo četiri dana. Od 30. srpnja do 2. kolovoza, brojni su posjetitelji odabrali neke od pregršt sadržaja koji su se nudili u tim danima. Nakon svih rezimea, i organizatori, ali i građani mogu biti zadovoljni, ponajprije što u danima nakon manifestacije, nije rastao broj oboljelih od COVID-a19.

Prema policijskim podacima, na čakovečkim je ulicama tih dana bilo oko 180 tisuća ljudi, što pokazuje da smo svi jedva dočekali popuštanje mjera. Unatoč velikom broju posjetitelja, nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze, a razlog leži i u činjenici da su se građani pridržavali propisanih epidemioloških mjera.

Zadovoljni mogu biti i ugostitelji, čije je poslovanje također narušeno od početka izbijanja epidemije. Naime, ugostitelji koji posluju u središtu grada, u danima manifestacije imali su čak četiri puta veći promet nego obično.

Posjetitelji Porcijunkulova nisu bili samo iz Međimurja, već je i ove godine bilo gostiju iz drugih dijelova Hrvatske, te, tradicionalno, i iz Slovenije, Austrije i Mađarske. Iz tih je zemalja stiglo je i nekolicina izlagača, kojih je ukupno ove godine bilo dvjestotinjak.

Iako se ove godine Porcijunkulovo održavalo samo 4 dana, program je bio sadržajniji nego do sada te je obilovao tradicijom, vjerskim sadržajima, enogastronomskom ponudom, radionicama, sadržajima za najmlađe te glazbom, dječjim festivalom, zabavom i dobrim raspoloženjem. Koncerti, predstave i nastupi izvođača, odvijali su se na dvije pozornice, a najviše se posjetitelja okupilo na 4 velika koncerta na pozornici u „jezeru“ Perivoja Zrinskih. Posjetitelji koji nisu imali COVID putovnice kao uvjet za ulazak na besplatni koncert, mogli su po cijeni od 25 kuna napraviti brzi test neposredno prije samog ulaska na koncert. Za takav način testiranja interes je bio velik te je sve prošlo bez ikakvih poteškoća.

Za vjernike, održana su također brojna događanja u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu, a kruna svega bila je tradicionalna procesija na blagdan Gospe od Anđela. Osim procesije središtem grada, u dvorištu župne crkve održana je i svečana misa koju je predvodio varaždinski biskup mons. Bože Radoš, kao i mise na slovenskom i mađarskom jeziku.

Humanitarna nota manifestacije i ove je godine bila vezana uz prodaju pogače i kišobrana koji krase Ulicu kralja Tomislava za vrijeme trajanja Porcijunkulovog. Pogača s tikvom i jabukama se na Franjevačkom trgu dijelila građanima u zamjenu za dobrovoljne priloge pa je tako sakupljeno 7.000 kuna, a taj je iznos uplaćen Centru za odgoj i obrazovanje Čakovec.

Inače, prodaja kišobrana još uvijek traje, pa žele li građani kući ponijeti prepoznatljiv suvenir manifestacije, mogu to još uvijek učiniti u uredu Turističke zajednice Grada Čakovca i to do nedjelje, 29. kolovoza. I na taj način prikupljen novac uplatit će se čakovečkom Centru za odgoj i obrazovanje.

Kristina Štebih

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja