Međimurje Press
Grad Mursko Središće

Online premijeru dokumentarnog filma 2020. Godina haldi

Uz spomendan zaštitnice rudara sv. Barbare, 4. prosinca, Međimurska priroda i Grad Mursko Središće predstavljaju prigodan dokumentarni film posvećen haldama. Naime, godina 2020. proglašena je Godinom haldi. One su vrijedan dio rudarske geobaštine i upravo one čine krajobraz oko Murskog Središća jedinstvenim u Hrvatskoj. Film je sniman na lokacijama na području Grada Mursko Središće u zoni djelovanja rudnika od kraja 19. st. do 1972. godine. U pola sata dokumentarističke riječi o rudarskoj geobaštini govore Dražen Srpak, Rajko Bogdan, Siniša Golub, Mijo Kontrec, Antun Jambrošić, Branko Lipić, Zoran Turk i Mihaela Mesarić.

Scenarij dokumentarca potpisuje Mihaela Mesarić autorica projekta 2020. Godina haldi, producenti su Dražen Srpak, Grad Mursko Središće i Siniša Golub, Međimurska priroda. Za kameru, ton i montažu zaslužan je Nikola Horvat, naratorica i novinarka je Roberta Radović, a snimatelj studijske naracije Robert Guterman. U filmu su korištena povijesne fotografije iz arhiva Grada Mursko Središće te kartografski prilozi Mihaele Mesarić i Nenada Buzjaka.

Mihaela Mesarić, autorica projekta 2020. Godina haldi i Mijo Kontrec, rudar
Nikola Horvat potpisuje kameru, ton i montažu
Sugovornici Branko Lipić, Mijo Kontrec i Antun Jambrošić

U dokumentarcu sudjeluju i članovi Rudarskog zbora Rajko Bogdan i Josip Rob

Ekipa prigodom snimanja na terenu kod Spomen doma rudarstva u Murskom Središću

 

Dokumentarni film sufinanciran je sredstvima Grada Murskog Središća i Međimurske županije. Ostvaren je u spomen na Ivana i Mariju Terek iz Murskog Središća i Franju Frančića iz Križovca te ostale poznate i nepoznate rudare koji su u međimurskim rudnicima ostavili najbolje godine svojih života.

Kako su nastajale halde prisjetili su se rudari Mijo Kontrec i Antun Jambrošić

Dokumentarni film 2020. Godina haldi pogledajte od ponedjeljka 7. prosinca na sljedećoj poveznici:

https://youtu.be/lrRaIYfZsdU

Roberta Radović

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja