Međimurje Press
HrvatskaNekategorizirano

Obilježen Svjetski dan izbjeglica

I ove se godine u Centru mladih Ribnjak i u samom parku Ribnjak obilježio Svjetski dan izbjeglica 17. lipnja s početkom u 16 sati.

Održao se bogat program besplatnih radionica za velike i male, prezentacije i koncerti, a sve u svrhu promoviranja manje vidljivih kultura prisutnih u našem gradu!

Ove godine program je, u suradnji s gradskim Uredom za obrazovanje, sport i mlade proširen određenim brojem dodatnih satova likovne i glazbene kulture koje 16. i 19. lipnja u zagrebačkim osnovnim školama Miroslava Krleže, Isidora Kršnjavog, Ivana Gundulića i Petra Zrinskog provode  glazbenik Commi Balde, rodom iz Senegala i likovni umjetnik Sam Bushara, rodom iz Sudana.

Organizatori događanja su Centar mladih Ribnjak , Grad Zagreb – Odjel za promicanje ljudskih prava i civilno društvo i UNHCR u suradnji s Centrom za kulturu dijaloga (CKD), Centrom za mirovne studije (CMS), Isusovačkom službom za izbjeglice (JRS), Inicijativom- centar edukacije, Centrom za kazalište potlačenih POKAZ, Živim ateljeom DK i programom HURTOK – krug povjerenja.

Program je počeo u 16 sati i do 19 sati su se održavale besplatne radionice izrade afričkih maski, radionice žive gline, izrada ukrajinskih vjenčića, interkulturnog storytellinga, degustacija falafela, šišanja/frizera te radionice iznenađenja. Prezentirali su se Centar za mirovne studije i Kazalište potlačenih POKAZ, nastupili su Zbor Domaćigosti i Commi Balde.

Glazbenik Commi Balde pozdravio je nazočne na mandinka jeziku, jednom od senegalskog jezika te je na mandinka jeziku zaželio dobru večer i istaknuo da je Zagreb grad za sve! Opisao je kako izgleda glazbeni sat u edukaciji koju provodi u navedenim osnovnim školama. Nakon Commijevog obraćanja ravnateljica Centra mladih Ribnjak Pavlica Bajsić obratila se publici i suradnicima s par inspirativnih rečenica i zahvalama svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog događanja.

Ana Rich je zahvalila svima na sudjelovanju i skrenula pozornost na izbjeglice diljem svijeta i istaknula veliku brojku od 100 milijuna ljudi koji su u poziciji i statusu izbjeglice, koji su morali napustiti svoje domove. To samo naglašava koliko je bitno slaviti inkluziju, različitost, važnost stvaranja novog doma, upravo ovo što ističe događanje Svjetski dan izbjeglica.

Nakon pozdravnih govora ravnateljice Centra mladih Ribnjak i predstavnice UNHCR-a u Hrvatskoj, na pozornicu se popeo dogradonačelnik Luka Korlaet te istaknuo: Hvala svima koji ste došli obilježiti ovaj Svjetski dan izbjeglica po drugi put ovdje, u Ribnjaku. (…) Sviđa mi se #zagrebzasve koji impliciraju promicanje ljudskih prava koji implicira zagovaranje različitosti i pluralizma, kao i aktivnu borbu protiv predrasuda i diskriminacije. I to su prioriteti ove gradske uprave. Na tragu toga je i usvojen već spomenuti akcijski plan koji se nadovezuje na povelju integrirajući gradova za2023. i 2024.godinu, a koji je nastavak na integracijske aktivnosti koje smo već provodili. Ovaj je događaj također jedna od aktivnosti iz tog akcijskog plana i simbolički je sjajan početak njegove provedbe jer pokazuje nezaobilaznu dimenziju susreta susreta različitih nacija, različitih kultura i razmjene koja nas čini boljim ljudima. Dakle, učimo jedni od drugih, senzibilizirao se jedni za druge i nastojimo bolje razumjeti jedni druge.”

Nastavio je dalje u pozitivnom tonu: “Zaista mislim da Zagreb mora biti grad za sve grad otvoren svima. Grad u kojem ćete se osjećati sigurno, bez obzira na naciju, vjeroispovijest, boju kože, spol, dob ili bilo koji ili bilo koji drugi parametar. U provedbi integracijskih aktivnosti nezaobilazne su i organizacije civilnog društva. Pavlica ih je navela, a ima ih sedam večeras koji su organiziraju ovo s Gradom i centrom Ribnjak i veliko im hvala na tome. Mislim da pokazuju veliko srce i širok zagrljaj koji pružaju svima koji u Zagreb dolaze ili koji će tek doći. Isto tako, želio bih se zahvaliti i svim sugrađanima i sugrađankama koji danas sudjeluju u ovom programu, umjetnicima, glazbenicima, kuharima, frizerima, volonterima svih vrsta i konačno djeci koja su bojala ovu zastavu koju ćemo sada podići i svima koji ste došli na ovaj program podržati, a isto tako i UNHCR-u koji je financijski podržao događanje.”

Nakon pozdravnih i zahvalnih govora, uz glazbenicu Veru Pfaff na trubi, podignute su zastave Svjetskog dana izbjeglica, Grada Zagreba i UNHCR-a. Posjetitelji, gosti, građani i sudionici događanja nastavili su uživati u večeri uz koncert benda One Dread.

Foto: Tanja Rum

Tena Razumović Žmara

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja