Međimurje Press
Grad Prelog

Događaji i najave do 10. kolovoza u Prelogu!

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 6. i 7.8. 2022., SUBOTA I NEDJELJA U 18 SATI
  • Pjevajte s nama 2 (Sing 2)

Animirani; Uloge/Glasovi: Marko Makovičić, Ivana Rushaidat, Ivan Glowatzky, Dražen Bratulić

Ove blagdanske sezone novo poglavlje u sjajnoj animiranoj franšizi Illumination-a stiže s velikim snovima i spektakularnim hitovima dok se uvijek optimistična koala, Buster Moon i njegova zvijezdana ekipa izvođača pripremaju za lansiranje svoje najljepše scenske ekstravagancije do sada … sve u blistavoj svjetskoj prijestolnici zabave. Postoji samo jedna poteškoća: prvo moraju uvjeriti najzapušteniju rock zvijezdu na svijetu – koju glumi globalna glazbena ikona Bono, u svom debiju u animiranom filmu – da im se pridruži.

  • 6. i 7.8. 2022., SUBOTA I NEDJELJA U 20 SATI
  • Brzina metka (Bullet Train)

Akcija; Uloge: Brad Pitt, Joey King, Aaron Taylor-Johnson, Brian Tyree Henry, Andrew Koji, Hiroyuki Sanada, Michael Shannon, Bad Bunny, Sandra Bullock

U filmu Brzina metka Brad Pitt glumi Bubamaru (Ladybug), nesretnog ubojicu koji je odlučio obavljati svoj posao na mirniji način nakon što su neke misije pošle po zlu. Ipak, sudbina može imati drugačije planove jer Bubamaru nova misija dovodi u sukob sa smrtonosnim ubojicama iz cijelog svijeta – svi s povezanim, ali suprotstavljenim ciljevima u najbržem vlaku na svijetu… i stoga mora pronaći način kako pobjeći. Od redatelja filma Deadpool 2, Davida Leitcha, kraj puta tek je početak divlje, nezaustavljive i uzbudljive vožnje kroz moderni Japan.

DOGAĐANJA

  • 4. 8.2022., ČETVRTAK, OBILJEŽAVANJE DANA POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I DANA HRVATSKIH BRANITELJA 

Praznik, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, Grad Prelog obilježit će Misom za domovinu, u četvrtak, 4. 8. 2022. godine u 17,30 sati, u Župnoj crkvi sv. Jakoba u Prelogu te polaganjem vijenaca na spomenik Domovinskom ratu u Prelogu i na spomenike hrvatskim braniteljima, Ivanu Sokaču u Oporovcu te Krešimiru  Madiću u Čukovcu.

17,30         Misa za domovinu

18,30         Polaganje vijenca na spomenik Krešimiru Madiću u Čukovcu

19,00         Polaganje vijenca na spomenik Ivanu Sokač u Oporovcu

19,15         Polaganje vijenca na spomenik Domovinskom ratu u Prelogu 

U skladu s odredbama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, 5. kolovoza obilježava se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Blagdan je to kada se Hrvatska prisjeća 5. kolovoza 1995. godine kada je u vojno-redarstvenoj akciji “Oluja” oslobođen grad Knin. 

Započevši 4. kolovoza, u ranim jutarnjim satima, akcija “Oluja” nastavila se oslobađanjem Svetog Roka i više gradova na širem okupiranom području. Petoga kolovoza, točno u podne, na kninskoj tvrđavi zavijorila se dvadesetmetarska hrvatska zastava; 6. kolovoza oslobođeno je Plaško, Lički Osik, Vrhovine, Obrovac, Korenica, Slunj i Plitvice, a već 7. kolovoza akcija “Oluja” je završena. Nakon 84 sata, uz Knin, oslobođeno je jedanaest tisuća četvornih kilometara okupiranog područja. Hrvatska vojska i policija oslobodile su Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrliku, Dubicu, Primišlje kraj Slunja te više prometnica, čime su došle na samu međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH. 

  • 5. 8.2022., PETAK, 15. LJETNA KROS LIGA PRELOG 2022. 

„I ove godine starta „Ljetna kros liga Prelog“, 15. po redu, najstarija trkačka liga u Međimurju! Trči i staro i mlado, vaše godine ili forma nisu problem, imamo za vas sve, i hodanje i trčanje, samo se pokrenite i pridružite nam se. Kroz deset klimatskih i natjecateljskih, ovoga puta „vrelih kola“, vodi vas BK Prelog“, stoji u najavi ovogodišnje „Ljetne kros lige Prelog“.

DATUMI ODRŽAVANJA: 

Svaki petak od 10.06.2022. do 12.08.2022. 10 kola, od toga 9 natjecateljskih. Zadnje 10. revijalno kolo je rezervirano za proglašenje pobjednika i druženje. 

  1. kolo 05.08.2022. – natjecateljsko kolo
  2. kolo 12.08.2022. – proglašenje pobjednika i druženje 

 NEDJELJA, 7.8.2022., PROŠTENJE U OPOROVCU, BLAGDAN GOSPE SNJEŽNE 

I ove će godine biti svečano i veselo u Oporovcu, uz blagdan Gospe Snježne. Gospa Snježna, Gospa od Sni(je)ga ili Ledena Gospa, katolički je blagdan koji se slavi 5. kolovoza. Ove će se godine, ovaj blagdan u Oporovcu obilježiti u nedjelju, 7. kolovoza. Povodom proštenja U Oporovcu, svete će se mise, u tamošnjoj kapeli služiti u 7,30, 10,30 te u 15,00 sati. Inače kapela je u Oporovcu sagrađena 1898. godine, betonsko – željezna ograda oko kapele podignuta je 1927., a kapela je obnovljena 1996. godine.

  • SRIJEDA, 10.8.2022., LOVREČE U CIRKOVLJANU 

„Svako mjesto ima svoje proštenje, jedino Cirkovljan ima Lovreče“, izreka je, koja se veže uz Cirkovljan. I ove godine Cirkovljan će posebno proslaviti svoj mjesni blagdan, Lovreče, blagdan svetog Lovre. Uoči blagdana Lovreča, Nogometni klub Naprijed iz Cirkovljana, organizira zanimljiva sportska događanja, u svom Sportskom parku Zdenci. U petak i subotu, 5. i 6. kolovoza, na igralištu u Cikovljanu, odigrat će se turnir u odbojci na pijesku i turnir u malom nogometu. Sve posjetitelje očekuje bogata gastronomska ponuda, dobra zabava i još poneko iznenađenje. Nedjelja, 7. kolovoza, rezervirana je gostovanje KUD – a Gruntovec, sa predstavom „Gruntovčani“. Stari znanci Cirkovljana, gostovat će u Sportskom parku Zdenci. Misna će se slavlja u Cirkovljanu održati, u srijedu 10. kolovoza, u 8,00 sati, zatim centralno misno slavlje u 10,30, a sve će završiti večernjom misom u 15,30 sati.  

Cirkovljan kao mjesto postoji od davnina, a crkva se u prvim kanonskim spisima spominje već 1334. godine. Najvjerojatnije je ona kroz nekoliko stoljeća bila i župna crkva; možda za cijeli ovaj dio Međimurja oko Preloga. Oko crkve, kao i svugdje ta stara vremena, postojao je i trg koji je najčešće bio i mjesto trgovanja oko kojega su se onda naselja razvijala i napredovala.  Crkva je najznačajniji vjerski i kulturni spomenik. Ona je sa svojim tornjem sigurni orijentir i iz bliza i iz daleka. Kada god bi ljudi se vraćali, bilo iz bliza, a pogotovo iz daleka, umorni ili opterećeni svakidašnjicom, taj simbol ih je uvijek dočekivao i budio u njima radost i veselje. Mjesto Cirkovljan se spominje već u prvom popisu župa Zagrebačke biskupije 1334. godine, a kapela sv. Lovre je najstariji objekt srednjovjekovne arhitekture u preloškom kraju očuvan do danas.

(žs)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja