Međimurje Press
Grad Prelog

„Kameni spoticanja“ postavljeni u Prelogu

U Prelogu je, u četvrtak 2. rujna, održana svečanost postavljanja „Kamena spoticanja“.  “Osoba je zaboravljena onda kad je zaboravljeno njezino ime”, kaže Talmud, a citira ga Gunter Demnig, njemački umjetnik koji od 1992. godine širom Europe, ali i u svijetu, u pločnike ispred zadnjih adresa na kojima su živjele žrtve nacizma, ugrađuje “kamene spoticanja” (njemački Stolpersteine) – male mjedene pločice u znak sjećanja na njih. Na njih se prolaznik ne može doista fizički spotaknuti, no može srcem i umom, jer svaki je ovaj „kamen” mali spomenik odvedenim i pogubljenim, nestalim Židovima, Romima i drugim manjinama, političkim protivnicima nacizma, homoseksualcima, Jehovinim svjedocima, te žrtvama eutanazije okrutnog nacističkog režima.

Veličine deset puta deset centimetara, pločice nose ime i prezime žrtve, datum rođenja i sudbinu: interniranje, samoubojstvo, progonstvo ili u većini slučajeva, deportaciju i ubojstvo. Na svakoj piše “Ovdje je živio…” odnosno “Ovdje je živjela…”, simbolično vraćajući žrtvu njenoj kući.

Nakon nekoliko hrvatskih gradova, „kameni spoticanja“, postavljeni si i u Međimurskoj županiji, u Čakovcu i Prelogu. Svečanosti u Prelogu nazočili su saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, kao i brojni predstavnici židovske zajednice, glavni rabin Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj rabin Luciano Moše Preljević, predsjednik Židovske općine Čakovec Andrej Pal, dok je pjesmu predvodio kantor Nikola David. Svima se obratila preživjela članica obitelji Singer/Hirschon Alice Singer, a gradonačelnik Kolarek je između ostalog istakao: „Grad Prelog posljednjih se godina ubrzano razvija. Razvoj osim na uspješnom gospodarstvu, temeljimo i na povijesti, gdje je Prelog oduvijek bio središte ovog dijela Međimurja. Veliku ulogu u tom razvoju Preloga, u jednom razdoblju njegove povijesti, imali su i predstavnici židovske zajednice. U vrijeme najvećeg zabilježenog broja Židova u Međimurju, donjomeđimurski Židovi pokrenuli su inicijativu za osnivanjem židovske općine sa sjedištem u Prelogu“.

U Prelogu su „kameni spoticanja“ postavljeni, odnosno ugrađeni u pločnike, ispred kuća na adresi Glavna 33 (Nikola Hirschon, Blanka Fišer, Edita Fišer, Suzana Fišer) te Glavna 66 (dr. Eugen Singer, Josefina, Marija, Nikola i Geza Singer). Međimurska županija se ovime priključila brojnim gradovima Europe u kojima je, kao i u manjim mjestima, dosad ugrađeno preko 75.000 Stolpersteinea. Kameni spoticanja  komemoriraju sve žrtve nacionalsocijalizma, one umorene u Auschwitzu i drugim koncentracijskim logorima kao i one preživjele. Nakon Preloga, svečanost je, postavljanjem „kamena spoticanja“ nastavljena u Čakovca, gdje je centralna komemoracija održana ispred zgrade političkih stranaka u Strossmayerovoj ulici.

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja