Međimurje Press
Grad Prelog

Najave i događaj narednih 7 dana u Prelogu

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

 • 12. 12.2022., PONEDJELJAK U 19 SATI
 • Marginalci

Komedija; Uloge/Glasovi: Milan Pavlović, Andro Damiš, Jan Kerekeš, Ljubomir Kerekeš, Draško Zidar, Marija Krpan, Mijo Pavelko

Ni desno, ni levo. Samo Črevo. Tamo je Bog rekao laku noć i upravo tamo dolazi NNHTV (“Naša najnovija hrvatska televizija”) snimiti prilog o hrvatskom seljaku u Europi. Predsjednik, animator kulture, blagajnica i predstavnik nacionalne manjine spremaju se za najvažniji dan u godini – skupštinu sela Črevo. Nakon smrdljivih razgovora o odvodnim jarcima i uvijek aktualne akcije “Zbogom oružje”, na red dolazi priredba za Črevare uz lošu recitaciju, dobru narodnu glazbu, puno gemišta i kobasica sa senfom. WC je blizu i svi su dobro došli. Živjeli!

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

 • 12. 12.2022., PONEDJELJAK U 18 SATI, OTVORENJE GODIŠNJE IZLOŽBE LIKOVNE UDRUGE DONJEG MEĐIMURJA PRELOG

Već nekoliko godina članovi Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog donose presjek stvaralaštva kroz godinu koji prikazuju široj javnosti putem izložbe koja se održava krajem godine u Muzeju Grada Preloga. Ove godine, izložba će se otvoriti u ponedjeljak, 12. prosinca 2022. godine u 18 sati u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Grada Preloga, a moći će se razgledati do 12. siječnja 2023. godine. Svečanom otvorenju izložbe prisustvovati će članice Književnog kruga Prelog. Suradnja Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog i Muzeja Croata insulanus Grada Preloga započela je osnivanjem Muzeja te organizacijom godišnje izložbe članova Udruge i manifestacijama kroz godinu koje uključuju vrijedne članove Udruge. 

Likovna udruga Donjeg Međimurja Prelog tzv. LUDM-a djeluje nešto više od 30 godina, a okuplja autore s područja donjeg i gornjeg Međimurja. Članovi LUDM-e su samostalni umjetnici, likovni pedagozi, a ponajviše autori koji se bave likovnom umjetnošću kroz amaterski rad. LUDM-a je usko vezana uz Prelog, kao mjestu osnivanja i sjedišta, a također prva kolektivna izložba skupine slikara održala se je u “Kinu Kalnik”, sadašnjem Domu kulture u Prelogu. Na godišnjoj izložbi svoja djela predstavlja petnaestak aktivnih članova i članica Udruge.

Na ovogodišnjoj izložbi sudjeluju: Franjo Ružman, Đurđica Gudlin, Stanko Padarić, Franjo Mustač, Mirjana Varga, Mirjana Klobučarić, Zvonimir Dolenec, Damir Šalari, Nada Gorupić, Miljenko Kranjčec, Pavao Ružman, Vera Lipović, Stjepan Kerovec, Stjepan Šarić i Aleksandar Habuš.

 • DO 12.01.2023., IZLOŽBA SNJEŽANE POKOS VUJEC 

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga može se do 12. siječnja 2023. godine, razgledati samostalna izložba keramike Snježane Pokos-Vujec pod nazivom „Membrane“, kojom će autorica predstaviti presjek recentnog stvaralaštva. Snježana Pokos-Vujec keramikom se bavi od 2003. godine, sudjelovala je na 2 samostalne izložbe i 30 grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je nekoliko nagrada od kojih ističe nagradu za najbolji skupni projekt Ulupuh-a u 2018. godini za projekt Mare Modul, nagradu za najbolju grupnu izložbu Ulupuh-a u 2019. godini za “Keramički laboratorij – Magični botanički vrt”, te počasnu nagradu na 2nd Intertational Macsabal ( bowl ) Competition na Hacettepe university u Ankari, Turska. Članica je HZSU-a i ULUPUH-a, te predsjednica Ulupuh-ove Sekcije za keramiku, porculan i staklo. Izrađuje skulpture i uporabne predmete od keramike i porculana, u formi litofanije – tanke reljefno obrađene porculanske ploče što tvori sliku kad je obasjana pozadinskim svjetlom. Bijela, katkad bojena, šamotirana glina, glavno izražajno sredstvo pod vještim Snježaninim prstima dobiva nove likovne vrijednosti, postiže harmonični balans s nježnom porculanskom površinom, spretno kombinirajući minimalizam i organičku skulpturu. Tema „membrane“ je izazov kojim umjetnica propituje odnose i utjecaje vanjskog na unutarnji svijet i obratno; granicu između društvenog i osobnog kao univerzalni izazov za umjetnika i njegovo stvaralaštvo. Predgovor za izložbu napisala je Elizabeta Wagner.

DOGAĐANJA 

 • 09. 12.2022., PETAK OD 16 DO 19 SATI, HUMANITARNA AKCIJA SREDNJE ŠKOLE PRELOG

Učenici Srednje škole Prelog s nastavnicama Snježanom Janković i Dragicom Koštarić provoditi će dana 09.12.2022. (petak) humanitarnu akciju „Neka Božić bude svima“ u trgovačkom centru KTC Prelog, u vremenu 16-19 sati. Akcija je namijenjena Caritasu Župe sv. Jakoba Prelog.  Njihov plemeniti cilj je sjetiti se i pomoći onima čiji Božićni blagdanski stol ne bi bio potpun bez pomoći građana Grada Preloga i okolice. Donirati se mogu osnovne namirnice, dječja hrana i pribor, higijenske potrepštine i slatkiši za najmlađe. „Vjerujemo u dobru volju i otvoreno srce naših sugrađana i nadamo se uspješnoj humanitarnoj akciji. Stoga pozivamo sve građane da ovaj petak navrate u KTC i odazovu se akciji!“, poručuju iz Srednje škole Prelog. 

 • 10.12.2022., SUBOTA U 19 SATI, 95 GODINA KULTURNE UDRUGE SELJAČKA SLOGA PRELOG

Od svojeg osnutka davne 1927. godine, Kulturna udruga Seljačka sloga Prelog njeguje tradiciju i običaje svojega kraja i nema u Prelogu obitelji koja nije na neki način povezana s ovim folklornim društvom. Svoj devedeset i peti rođendan, članovi Kulturne udruge Seljačka sloga Prelog, obilježit će u subotu, 10. prosinca, prigodnim programom u Domu kulture Grada Preloga, s početkom u 19 sati.

 • 10.12.2022., SUBOTA U 15 SATI, POLARNA KROS LIGA

Početkom mjeseca prosinca, kreće jedno od omiljenih trkačkih natjecanja u našem kraju, 11. po redu Polarna liga Prelog, u organizaciji Biciklističkog kluba Prelog. Ovo natjecanje je idealna prilika za održavanje i podizanje kondicije za sljedeću biciklističku ili trkačku sezonu. Trči se uz akumulacijsko jezero HE Dubrava, naizmjenično jedno kolo po asfaltu na nasipu, a drugo po šljunku pored nasipa. Organizator zadržava pravo promjene podloge trčanja prema trenutnim vremenskim prilikama, tj. neprilikama. 

START I CILJ: Prelog, kod mostića na nasip akumulacijskog jezera HE Dubrava; preko puta DG Sporta.

DATUMI ODRŽAVANJA: 9 zimskih SUBOTA u prosincu 2022, siječnju i veljači 2023.

 1. kolo – 10.12.2022.
 2. kolo – 17.12.2022.
 3. kolo – 07.01.2023.
 4. kolo – 14.01.2023.
 5. kolo – 21.01.2023.
 6. kolo – 28.01.2023.
 7. kolo – 04.02.2023.
 8. kolo – 11.02.2023.
 9. kolo – 18.02.2023. *

* zadnje revijalno kolo + druženje + proglašenje (ne boduje se) 

 • 11.12.2022., NEDJELJA U 17 SATI, ADVENTSKI KONCERT PJEVAČKOG ZBORA GRADA PRELOGA

Pjevački zbor Grada Preloga poziva na „Adventski koncert“ u Dom kulture Grada Preloga. Koncert će se održati u nedjelju, 11. prosinca 2022. godine, s početkom u 17 sati. Posjetitelji će moći uživati u odličnom glazbenom programu, koji pripremaju Pjevački zbor Grada Preloga i njihovi gosti: Pjevački zbor i Tamburaški sastav Udruge umirovljenika Prelog, Vokalna skupina Agnus, Pjevački zbor i Tamburaški sastav Osnovne škole Prelog te Pjevački zbor Srednje škole Prelog. U programu će sudjelovati, čitanjem stihova, Marta Krušelj, Ivanka Novak i Marija Bermanec. Pjevački zbor Grada Preloga poziva sve ljude dobre volje na ovo prekrasno glazbeno druženje.           

 • 10.12.2022., SUBOTA, PALJENJE III. ADVENTSKE SVIJEĆE

PALJENJE III. ADVENTSKE SVIJEĆE – 17.30 sati 

Već nekoliko godina unazad vjernici Župe sv. Jakoba pale svijeće na adventskom vijencu na Trgu svetog Jakoba. Program se sastoji od molitve, pjesme i meditacije, a svijeće će svake subote, u večernjim satima, paliti predstavnici Grada Preloga i Župnog pastoralnog vijeća Župe sv. Jakoba.   

IZLOŽBA IVANA LACKOVIĆA CROATE – Pastoralni centar „Bl. Alojzije Stepinac“ – 19.00 sati

U Pastoralnom centru „Bl. Alojzije Stepinac“, može se razgledati izložba radova Ivana Lackovića Croate, iz zbirke Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, a prigodom obilježavanja devedeset godina rođenja ovog istaknutog autora.  

Ivan Lacković Croata rodio se u podravskom mjestu Batinske nedaleko od Kalinovca u težačkoj obitelji. Po završetku pučke škole radi na poljoprivredi, a potom se zapošljava kao šumarski radnik. Bio je samouk slikar. Prve slike naslikao je 1944. godine vodenim bojama, a u njima prirodno izlaže doživljaje prirode i života na selu. Godine 1952. izrađuje prve crteže, a preseljenjem u Kloštar Podravski, gdje živi od 1954. do 1957. godine, nastaju njegove prve slike. Godine 1957. seli u Zagreb, gdje radi kao poštar, a nakon što je završio večernju školu postaje poštanski službenik. U Zagrebu 1962. godine upoznaje Krstu Hegedušića i povremeno radi u njegovoj majstorskoj radionici. U to vrijeme počinje i izlagati. Godine 1968. napušta zagrebačku poštu i profesionalno se bavi slikarstvom. Tada postaje slobodni umjetnik čija djela javnost upoznaje na brojnim izložbama u Hrvatskoj i svijetu. Postaje članom Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU). Izlaže po cijeloj tadašnjoj Jugoslaviji, najviše u Hrvatskoj, te u mnogim zemljama Europe, Azije, Afrike, Amerike i Australije, na skupnim i samostalnim izložbama. Njegove slike i crteži nalaze se u mnogim uglednim svjetskim galerijama i privatnim zbirkama. Bio je iskren hrvatski rodoljub. Kao pripadnik Zbora narodne garde branio je mladu hrvatsku državu, a bio je i zastupnik Grada Zagreba u oba saziva Županijskog doma Hrvatskog sabora, kao nezavisni zastupnik, iako je oba puta izabran na listi HDZ-a i bio je član Kluba zastupnika HDZ-a.

Ivan Lacković Croata slikao je uljem na staklu, tradicionalnom tehnikom hrvatskih naivnih umjetnika sjevernih krajeva. Najčešće je crtao pejzaže, figuralne kompozicije, cvijeće i mrtve prirode. Portreti su vrlo rijetki. Na bijeloj plohi papira osnovno njegovo izražajno sredstvo bila je linija, bogata i razvedena do krajnjih mogućnosti. U pejzažima je crtao prikaze zbivanja iz seoskog života; pričao je o ljudima koji su se slučajno pojavili samo u prolazu, dok sve oko njih ostaje nepromjenjivo. U opusu radova iz 90-ih je niz crteža s temama ljudske patnje iz Domovinskog rata. Umro je od srčanog udara u Zagrebu 29. kolovoza 2004.

 (žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja