Međimurje Press
Grad Prelog

Osma Opera pod zvijezdama u Prelogu

Trg ispred Doma kulture u Prelogu i ove je godine ugostio, osmu po redu Operu pod zvijezdama. Organizatori ove manifestacije su Grad Prelog, Turistička zajednica Grada Preloga te Dom kulture Grada Preloga, uz suradnju sa Koncertnim uredom Varaždin, koji ove godine slavi 25 godina svoga postojanja. U suradnji sa Koncertnim uredom Varaždin, Grad Prelog će i ove godine ugostiti Varaždinske barokne večeri, koje ove godine slave 50 godina postojanja.

Prva Opera pod zvijezdama, održana je u Prelogu, prigodom proslave ulaska Hrvatske u Europsku uniju, 1. srpnja 2013. godine, a ove su godine nastupili proslavljeni tenor Tomislav Mužek, sopranistica Suzana Češnjaj, a uz klavirsku pratnju Danijela Ota.  Na repertoaru su se našle najpoznatije arije iz operne literature, kao i talijanske kancone, ali i djela domaćih autora Davora Bobića te Vladimira Ruždjaka.

Tomislav Mužek rođen je u njemačkome Siegenu. U Beču je diplomirao solo pjevanje na Sveučilištu za glazbu i scensku umjetnost 1999., s najvišim ocjenama. Lied i oratorij studirao je u razredu Roberta Holla, a zatim se usavršavao kod Marianne Spiecker-Henke. U sezoni 1999./2000. bio je angažiran u Bečkoj državnoj operi, gdje je kao najmlađi član solističkog ansambla nastupao u manjim ulogama, istodobno gostujući u Teatro Comunale u Bologni u zahtjevnoj solističkoj dionici u Petite Messe Solennelle Gioacchina Rossinija. Od 2000. godine, dvije sezone je neprekidno nastupao na sceni Gradskoga kazališta u Bremenu te kao vodeći lirski tenor ostvario niz zapaženih uloga. Na sceni zagrebačkoga Hrvatskog narodnog kazališta prvi je put nastupio 2001. kao Alfredo u Traviati Giuseppea Verdija. U razdoblju od 2003. do 2010. godine bio je angažiran kao prvak Opere splitskoga HNK. Od rujna 2016. Tomislav Mužek je prvak Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Suzana Češnjaj rođena je u Varaždinu, gdje je i primila svoju prvu glazbenu naobrazbu u srednjoj Glazbenoj školi, u klasi mag.mus. Sofije Cingule. Studirala je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, u klasi prof. Žabčić-Hesky, gdje je i diplomirala 2012.godine (mag. mus). Godine 2005. i 2007. bila je finalistica Lions Grand Prix natjecanja za mlade umjetnike u Rijeci i nositeljica je 1. i 2. nagrade na regionalnom i državnom pjevačkom natjecanju HDGPP. 2009. je imala svoj operni debi kao Despina u Mozartovoj operi „Cosi fan tutte“. Od tada redovito nastupa na koncertima diljem Hrvatske i inozemstvu. Surađuje sa zborom Hrvatske radiotelevizije i zborom Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. U svibnju 2019. nastupa u Prinzregententheatru u Münchenu sa tamošnjim Rundfunk orkestrom pod ravnanjem maestra Ivana Repušića kao Čobanče u koncertnoj izvedbi opere “Ero s onoga svijeta” Jakova Gotovca. Snimka tog koncerta izdana je 2020. kao CD od strane njemačke diskografske kuće CPO.

Danijel Oto, rodom iz Preloga, učenje klavira započinje tek sa 12 godina. Srednju glazbenu školu završava u Varaždinu, u klasi prof. MiljenkeSlunjski, a sa 18 godina upisuje Muzičku Akademiju u Zagrebu u klasi pijanista i pedagoga prof. Vladimira Krpana, gdje je diplomirao s najvišim ocjenama 2009. godine. Kao korepetitor surađuje s mnogim renomiranim umjetnicima, nastupao je s Varaždinskim komornim orkestrom, snimao za potrebe Hrvatske radio televizije. Nastupao je u mnogim dvoranama u zemlji i inozemstvu. Angažiran je i kao službeni korepetitor međunarodnih natjecanja, brojnih recitala i seminara. Redovito je angažiran i kao član žirija na natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu. Pedagoškim radom bavi se od 2008. godine, a trenutno radi kao profesor klavira i korepeticije u Glazbenoj školi u Varaždinu. U dosadašnjem radu osvojio je više od 100 nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima. Redovito se odaziva humanitarnim koncertima, radionicama i radu brojnih udruga za pomoć potrebitima. Član je EPTE (European piano teacher association) i Hrvatske glazbene mladeži.

(žs)

Video prilog Opere pod zvijezdama pogledajte na slijedećoj poveznici: Opera pod zvijezdama u Prelogu 2020.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja