Međimurje Press
Izložbe

Otvorena retrospektivna izložba akademskog kipara PETRA UJEVIĆA

Retrospektivnom izložbom akademskog kipara Petra Ujevića u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec 1. srpnja je otvorena   12. umjetnička kolonija Štrigova 2022.  Publiku su pozdravili Josip Mikac u ime organizatora kolonije, a to su Općina Štrigova i  Turistička zajednica Općine Štrigova i Erika Nađ-Jerković, muzejska savjetnica koja je postavila kiparovu izložbu u Muzeju Međimurja.   O autoru i njegovu djelu na otvorenju je govorila povjesničarka umjetnosti Dunja Horvat Weitner koja je napravila izbor radova i napisala predgovor za katalog.


“U opusu Petra Ujevića”, kazala je na otvorenju čakovečke izložbe povjesničarka umjetnosti Dunja Horvat Weitner, “općenito razabiremo dvije odvojene tematske i oblikovne cjeline: prvoj pripadaju narativne figuralne kompozicije i reljefi najčešće sakralne tematike, a drugoj prikazi samostalnog motiva, gdje je pažnja, izostankom naracije, usmjerena na formu, obradu materijala i simbolička značenja. Ujeviću je posebno drag motiv posrnula konja, kao i svojevrstan mu antipod – pravilno oblikovana kugla – simbol savršenstva i besmrtnosti koja podsjeća na nikada više dostižno blaženstvo raja.

Iza mnogih lica Ujevićeva opusa ipak se nalazi jedan čovjek i jedna ruka, istodobno produhovljena i djetinje zaigrana. Poput škrinje s draguljima koja plijeni svojim raznobojnim sjajem, Ujevićevo djelo obogaćuje širinom svoje zrele i blistave kiparske imaginacije”.

Petar Ujević rođen je 1960. u Krivodolu, pokraj Imotskog. Kao član glasovite obitelji Ujević odmalena je bio izložen umjetnosti i  potican da stvara. Nakon završetka gimnazije u Imotskom odlazi na studij kiparstva u Zagreb, gdje studira u klasi Stipe Sikirice, Želimira Janeša i Branka Ružića.

Umjetnik Petar Ujević zbog bolesti nije bio na otvorenju izložbe. Ne propustite pogledati vrijedan i zanimljiv opus ovog akademskog kipara, a izložba se može razgledati svaki dan u Muzeju Međimurja do 28. srpnja 2022.

 (Erika Nađ-Jerković)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja